31 YIL ARADAN SONRA TAKSİM
DİSK ve KESK'ten oluşan ana kortej, yürüyüşe başladıktan 3 saat sonra Taksim meydanı'na ulaştı. Taksim'e çok az bir mesafe kala, Kasımpaşa'dan gelecek grubu bekleyen kortej, iki grubun birleşmesinden sonra sloganlar atarak Taksim Meydanı'a girdi. Kortejin en önünde yabancı sendikacılar ve temsilciler yer aldı. Uzun yıllar sonra en kalabalık kitle, Taksim'de kutlamaları gerçekleştidi.
KUTLAMALAR SONA ERDİ, POLİS MEYDANI BOŞALTIYOR
'Makul sayı'yı aşan yaklaşık 5 bin işçi 31 yıl aradan sonra Taksim Meydanı'nda kutlama yaptı.Sloganlar eşliğinde çeşitli konuşmalardan sonra kutlamalar olaysız sona erdi. Polis, Taksim Meydanı'nı kontrollü şekilde boşaltıyor.
Simge adam bu kez kürsüde
Geçen yılki 1 Mayıs kutlamalarına birçok şiddet olayı damgasını vurdu ancak bu olayların sembolü işçi emeklisi Ali Murtaza Keleş oldu. Geçen yılki 1 Mayıs'ı DİSK binasının önünde baygın bir şekilde yatarak tamamlayan Keleş, bu kez Taksim Meydanı'nda konuşmaları yapıldığı midibüsün üzerindeydi.
DİSK’e bağlı Emekli Sen üyesi Ali Murtaza Keleş, 1 Mayıs 2008 günü Taksim’e çıkmak isteyen on binlerce işçiden biriydi. Polisin işçilere yönelik ölçüsüz müdahalesi sonrasında biber gazı ve tazyikli sudan yarı baygın halde çekilen fotoğrafıyla, polis terörünün sembolü haline geldi. Keleş, “O olaydan sonra ciğerlerim eskisi gibi olmadı. Solunum sorunları yaşıyorum. Şiddetin psikolojik boyutunu atlatabildim, ancak fiziksel izlerini atlatamadım. Vücudumda hâlâ darp izleri var” dedi.
Bu yılki kutlamalara da katılan Keleş, DİSK ve KESK yöneticileriyle birlikte konuşmaların yapıldığı midibüsün üzerindeydi.
OLAYLI YÜRÜYÜŞ
Yaklaşık 3-4 bin kişilik DİSK ve KESK'ten oluşan kortej Taksim meydanına doğru başlattıkları yürüyüşe ara verdi. DİSK yetkilileri, ara sokaklardan gelip de kendilerine katılmak isteyen daha küçük sayıdaki gruplara polis izin verene kadar bekleme kararı almıştı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bugün ilk kez resmi tatil olarak, başta İstanbul olmak üzere bir çok yerde kutlanacak. İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına izin vermemesine karşın DİSK ve KESK bu sabah Taksim’e yürümek üzere Pangaltı’da ’makul bir sayıda’ toplanacaklarını duyurmuştu. Vali Muammer Güler, "Makul sayının çok çok üzerinde miting bir sayıyla gelinirse bu kanunsuz olur" uyarısı yapmıştı.
Bu sabah DİSK binası önünde toplanan işçiler Taksim meydanına yürümek üzere hareket etti. Yaklaşık 3- 4 bin kişilik grubu polis Pangaltı'da durdurdu. Taksim'de makul sayıyı tutturmak isteyen polis ile DİSK ve KESK'in oluşturduğu grup arasında uzun süre 'sayı ' pazarlığı yapıldı. Uzun süren pazarlıklar sonunda kortej yürümeye başladı. Korteje katılmak isteyen daha küçük sayıdaki gruplara polis izin vermedi. Polis ile göstericiler arasında olaylar çıktı. Polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Polisin DİSK ve KESK ana kortejine katılmak isteyenlere izin vermemesi üzerine binlerce kişi yürüyüşünü durdurdu ve Pangaltı'da bekledi. Daha sonra yürüyüşe geçen DİSK ve KESK üyeleri, Taksim'e ulaştı.
31 YIL SONRA TAKSİM'DE
Polis ile sendikalar arasında 31 yıl önce 37 işçinin hayatını kaybetmesiyle başlayan Taksim gerilimi bugün ufak tefek olayların dışında mutlu sonla bitti. Günlerdir sendikalar ile valilik arasında yaşanan Taksim restleşmesinde valiliğin 'makul sayı' şartıyla anlaşmaya varılmıştı. Valilik her ne kadar 'makul sayıyı' 3 bin olarak belirlese de yaklaşık 5 bin kişi Taksim meydanını doldurdu. Alan tarihi günlerinden birini yaşadı.
1977'DE KANLI 1 MAYIS
1977 yılındaki gösterilerin daha bir görkemli kutlanması için Taksim Meydanı sabahın erken saatlerinde itibaren dolmaya başladı. İşçiler, emekçiler, öğrenciler, kadınlar, çocuklar, yaklaşık 500 bin kişi toplandı. Dönemin DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşmasının sonlarına doğru, çevredeki binalardan halkın üzerine ateş açıldı. Yaşanan paniğin ardından 37 kişi yaşamını yitirdi ve 200’den fazla kişi yaralandı.
1978'DE BÜYÜK PROTESTO
Bir önceki yıl yitirilen 37 insanın acısını içinde yaşayan yüzbinler yine Taksim Alanı’ndaydı...
1979'DA BAŞLAYAN YASAK
Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul’da mitinge izin vermedi. 1 Mayıs, İzmir Konak Meydanı’nda kutlandı.
1978 yılından sonra Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmedi. Yıllar sonra Valilik 'makul sayı' şartıyla meydanda kutlamalara izin verdi. Bugün toplanan yaklaşık 5 bin kişi alanı doldurdu. Taksim meydanı tarihi günlerinden birini yaşadı. .