Yeni nesil Clio IV üretimini Türkiye’ye kaydırmayı düşünen Renault’yu engellemeye çalışan Fransız hükümetine Avrupa Birliği’nden rekabet uyarısı geldi.
15 Ocak 2010 / 10:01Avrupa Birliği (AB), Fransız otomotiv devi Renault'nun Clio IV üretimini Türkiye'ye taşıma kararına karşı baskı uygulayan Fransız hükümetine 'rekabet' uyarısı yaptı.
AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Neelie Kroes, Renault'yu engellemeye çalışan Fransız yetkililerden savunma isteyeceğini açıkladı. Kroes, “Her zaman korumacılığa karşı sert çıktım. Ekonomik milliyetçilik, misilleme yaratarak bir kısır döngü oluşturur. Bu da krizi bugünkünden 10 kat kötü hale sokar ve toparlanma şansımızı da yok eder” dedi.
Kroes, Fransa'nın Şubat 2009'da yerli otomobil üreticilerine kriz yardımı sağlarken bunun koşulsuz yapıldığı yönünde söz verdiğini ancak Fransız yetkililerin son açıklamalarının bu sözle çeliştiğini de vurguladı.
'Türkiye'de üretim 1400 euro ucuz'
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy önceki gün, “Otomobil sektörüne onca parayı, fabrikalar yurtdışına gitsin diye vermiyoruz. Büyük şirketlerin küresel olunca, milliyetsiz hale gelmelerine şiddetle karşı çıkıyorum” demişti. Renault, kısa süre önce İspanya ve Slovenya'daki fabrikalarında Clio modelinin üretimine son vereceğini ancak Fransa'da Clio üretimini sürdüreceğini açıklamıştı. Ancak Fransa'daki yeni nesil Clio IV üretiminin de Türkiye'ye kaydırılacağı yönünde basında çıkan haberler, Fransız hükümetinin Renault'ya karşı baskıcı bir tutum takınmasına neden olmuştu.
Fransız hükümetiyle sürtüşme yaşayan Renault, dün “herkesin üzerinde anlaşabileceği bir çözüm” aradığı sinyalleri verirken diğer yandan da “Rekabetçi olmak zorundayız” açıklaması yaptı.
2009'da kriz nedeniyle tüm dünyadaki satışlarının yüzde 3.1 düştüğünü belirten Renault Satış Sorumlusu Jerome Stoll, 2010'da zorlu pazar şartlarının devam edeceğini kaydetti. Stoll, “Artık fiyat ve model rekabeti ön plana çıkacak. Bir modeli Türkiye'de üretmek Fransa'da üretmekten 1400 euro daha ucuza mal oluyor. Bizim de rekabetçi olmaya ihtiyacımız var. Karar sürecindeyiz. Bu da bize, herkesin kabul edebileceği bir çözüm bulmak için zaman tanıyor” dedi.
Fransa, Renault'daki hissesini artırabilir
Fransa Sanayi Bakanı Christian Estrosi, Renault'nun vereceği kararlarda daha çok söz sahibi olmak için Fransa devletinin Renault'daki hissesini artırabileceğini söyledi. Renault yetkilileriyle görüşmesinin ardından dün Reuters Haber Ajansı'na konuşan Estrosi, Fransa devletinin Renault'daki yüzde 15 civarı hissesini yüzde 20'ye çıkarma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Estrosi, “Bunu değerlendiriyoruz. Ancak esas, Renault'nun, yüzde 15 hissesi olan bir devletin nüfuzunun da olduğunu anlamasına çalışıyoruz” dedi.
En büyük hissedarı devlet
Yüzde 15 hissede de kalabileceklerini belirten Estrosi şunları söyledi: “Ancak yüzde 17, 18 veya 20 hisseye çıkmamız, belki Renault'nun psikolojik olarak Fransız otomotiv sanayiinin kendi yolunu çizmesine tepkisiz kalmayacağımızı anlamasını sağlar.”
Fransa devleti şu an yüzde 15.01 hissesiyle Renault'nun en büyük hissedarı. Estrosi, hisse artırıp artırmama kararının Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Renault CEO'su Carlos Ghosn arasındaki görüşmeden sonra kararlaştırılacağını söyledi. Estrosi, “Renault CEO'sunun bizi saygıyı hak eden ve kararlarda fikri alınan bir yüzde 15'lik ortak olarak görüp görmediğine bakacağız” dedi.
hangi avrupa birliği kıriterinde var özel sektörü sıkıştırmak şantaj yapmak ifade almak tayyip bunlara mı bakıp özel sektöre ve kendinden olmayan medyaya saldırıryor