Alevilerin meydanlara inip taleplerini dile getirmesi, AKP'yi Alevi açılımı konusunda yeniden harekete geçirdi. Alevilerin taleplerini Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile AKP İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu değerlendiriyor.
CNN TÜRK'e açıklama yapan Reha Çamuroğlu ilk etapta cemevlerinin su, elektrik gibi giderlerinin karşılanmasının gündeme gelebileceğini söyledi.
Obinlerce Alevi Ankara Sıhhiye Meydanı'nda taleplerini dile getirdi. Taleplerin başında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerine ibadethane statüsünün kazandırılması bulunuyordu.
Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Diyanet'in kaldırılması talebine karşı çıktı, ancak diğer talepler için "değerlendirilebilir" dedi. Ve yazıcıoğlu ile AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu yeni açılım için çalışma başlattı.
Bu çalışma daha önce de başlamıştı. AKP'li Çamuroğlu'na göre o dönem açılan kapatma davası, çalışmanın sonuçlanmasını engelledi. CNN TÜRK'e konuşan Reha Çamuroğlu, yapılanın bir mutfak çalışması olduğunu söyledi.
Çamuroğlu, "Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile bir mutfak çalışması yapıyoruz. Sorunun çözümü için herşeyi değerlendiriyoruz. Ama bazen erken açıklamalar, kamuoyunda yapılan tartışmalar sorunun çözümünü engelliyor. Başbakan sorunun çözümündeki iradesini aynen koruyor" dedi.
Çamuroğlu, değerlendirmeye alınan taleplerin başında cemevlerine yasal statü kazandırılmasının geldiğini ancak bununla ilgili Anayasa'dan kaynaklanan bazı sorunlar bulunduğunu belirtti.
"Anayasa'daki tekkve ve zaviyelere yönelik düzenleme değişikliğe engel olabilir ya da benzeri hak talepleri gündeme taşınabilir" diyen Çamuroğlu, ilk etapta, cemevlerinin elektrik, su ve görevli giderlerinin devlet tarafından karşılanmasının gündeme gelebileceğini söyledi.
daha açınımlar bitmedi ergun beyin hazırladığı anayasa taslağının heralde 24 Din ve inanç hürriyeti maddesi 3 fıkrası "3) İbadet ve dinî ayin ve törenler, kamu düzeninin, genel sağlığın, genel ahlâkın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması amaçlarıyla sınırlanabilir" incelerseniz devlet inanışlara direk olarak müdahale edebilecek isterse bazı ibadetleri durdurup ibadethaneleride kapatabileceklerdi anayasa taslağı geçtimi asıl o zaman açılımı görün ama böyle diyoruzda belkide geçmiştir meclisten ne geçip geçmediğini bilmiyoruz o da var