Konsolosluktan teyit istesin’
Vize kararı 9 AB ülkesini bağlar” diyen Avukat Rolf Gutmann, “Almanya’ya gitmek isteyen Konsolosluğa yazılı başvuruda bulunup vizesiz girebileceklerinin teyidini istesin” dedi
Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda (ABAD), Almanya’da hizmet sunmak veya almak amacıyla giriş yapmak isteyen Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılması kararının alınmasını sağlayan davayı açan TIR şoförü Mehmet Soysal’ın Alman avukatı Dr. Rolf Gutmann, kararın 9 Avrupa ülkesini kesinkes bağladığını söyledi.
Gutmann, “Kimseye ‘hemen Almanya’ya gidin, sınırdan vizesiz içeri girmeye çalışın’ demem. Almanya’ya gitmek isteyenler, Konsolosluk’a yazılı başvuruda bulunup vizesiz girebileceklerinin teyidini istesin” dedi.
Gutmann, ikinci bir seçeneğin ise vizesiz uçağa binmeye çalışmak olduğunu bildirdi.
Soysal’ın avukatı Dr. Rolf Gutmann, Düsseldorf ve İstanbul Baroları avukatı Murat Uğur Aksoy ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, ABAD’ın aldığı vize kararını değerlendirmek amacıyla dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde bir toplantı düzenledi.
Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Türkiye ile AB arasında 1970’te imzalanan Katma Protokol’ün hükümlerine aykırı olduğu kararının çıkmasını sağlayan Gutmann, kararın, Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği 1973 yılında AB’ye üye olmuş olan ve aralarında Almanya’nın da bulunduğu 9 Avrupa ülkesini bağladığını, diğer AB ülkeleri içinse bu tarih itibariyle Türkiye ile vize anlaşmaları ne ise onun geçerli olacağını söyledi.
Havayolu almazsa...
Almanya’ya vizesiz gitmek isteyenlere, “konsolosluktan teyit alın” önerisinde bulunan Gutmann, bundan sonraki süreçte mahkeme kararındaki koşullara uyan Türk vatandaşları için yapılabilecek ikinci bir seçeneğin de “vizesiz uçağa binmeye çalışmak” olduğunu söyledi. Gutmann, “Havayolu görevlileri vizesiz Türk vatandaşlarını uçağa bindirmezse, bu durumda sorumluluk havayolu şirketine ait olacaktır, şirkete tazminat davası açabilirsiniz” dedi.
Turistler ne yapacak?
Gutmann, bu haktan işadamı, tüccar, esnaf, sanatçı, sporcu, bilim adamı, montaj işçisi, avukat, doktor gibi hizmet sunan veya alan kişilerin faydalanabileceğini, bu kapsamda turistlerin de “pasif hizmet” alanlar olarak vizesiz giriş yapabileceklerini savundu.
Bu durumun sınır polisinin “kimin ne niyetle geldiğini anlaması” açısından pratik sonuçlar doğurmadığını vurgulayan Gutmann, “Bu durumda Schengen ülkelerinin yapması gereken tek bir şey var, o da Türkiye’yi vize gerektirmeyen ‘poziitif devlet’ listesine almak” dedi.
iyi günler çok güzel konuşmuşsunuz ama hala anlamakta bizim milletimiz zorluk çekiyor daha açık ve net anlatabilirimisin bu konuları ben bir sanatçı olarak veya turist olarak uçaga binip gelsem alman devleti beni içeriye alacakmı almıyacakmı vize olayını daha detaylı anlatırsanız sevinirim teşekkürler.