1
Mayıs
2025
Perşembe
GÜNCEL

Blair'den Türkiye'ye destek

19 saatlik ziyarette 2 kez Erdoğan'la görüşen Blair, PKK terörüne karşı Türkiye'ye destek verdi. Türk halkının duygularını anladığını belirten Blair, "Uluslararası toplum da size destek vermeli" dedi..

ABD, AB, BM ve Rusya'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Aktütün saldırısının ardından Irak'a askeri operasyonların sürdüğü ve tampon bölge kurulması tartışmalarının yapıldığı bugünlerde aniden Ankara'ya geldi. 19 saat Ankara'da kalan Blair, Başbakan Tayyip Erdoğan'la 2 kez görüştü. Meclis'te sınır ötesi operasyonun uzatılmasının görüşüldüğü sırada Tony Blair ile konuştuk. Blair çarpıcı açıklamalar yaptı ve Türkiye'ye terör örgütü PKK ile mücadele konusunda güçlü destek verdi. Bir yıl önce başbakanlık görevini bırakan Blair, "İnsanlarınız ölüyor. Saldırılara karşı her türlü tedbiri alma hakkınız var" dedi.

Tel Aviv'den özel uçakla gelen Blair, Erdoğan'la ilk görüşmesini TBMM'de, sınır ötesi operasyon süresini 1 yıl uzatan tezkere oturumu başlamadan önce yaptı. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme Genel Kurul'un açılış saatine kadar bitmeyince Erdoğan ara verip Meclis'e geçti. Oylamadan sonra da Blair'le ikinci kez buluştu.

Tezkerenin görüşüldüğü saatlerde ise Blair, İngiltere Büyükelçisi Nick Baird'in Çankaya sırtlarındaki konutunun bahçesinde küçük bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Blair'le söyleşimizin ağırlık noktasını, Kuzey Irak'tan devam eden PKK saldırıları ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolü oluşturdu.

Söyleşimize, "Türkiye'de herkes, 'ABD ve Irak hükümeti Kuzey Irak'ı kontrol edemiyor mu? Yoksa Kürt yönetimi PKK'yı barındırıyor mu' diye soruyor" diyerek başladık.

SORUMLULUKLAR


Blair, "Bu sorular benim için sürpriz değil. Terör saldırılarında insanlarınızı kaybediyorsunuz. Bu korkunç bir durum" yanıtı vererek şöyle devam etti:
"Bu durumda herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Irak hükümeti, Kürt yönetimi, Amerikalılar, koalisyon güçleri ve uluslararası toplum. Terörizmden dünyadaki birçok ülke acı çekti. Çekmeye de devam ediyor. Uluslararası toplumun üyelerinden birine yönelik bir terör saldırısının hepimize yapıldığına inanıyorum. Bu nedenle de Türkiye'de yaşananları anlıyorum ve sempati duyuyorum."

GÜÇLÜ YASALAR


Blair'in açık "Uluslararası dayanışma" çağrısı üzerine Roj TV kanalıyla PKK'nın propagandasını yapmasına izin veren Danimarka'nın tutumunu sorduk. Blair "Tek bir ülkeyi eleştirmek istemiyorum" dedi ve şunları söyledi:
"Avrupa'da bazen ülkelerin buna imkan veren güçlü yasaları oluyor ve bu yasalar hükümetlerin elini bağlıyor. Bana göre terörizm terörizmdir ve kabul edilemez. Hepimizin teröre karşı ortak hareket etmemiz gerekiyor. Ben buna inanıyorum."
ABD, Rusya, BM ve AB tarafından ilk kez böylesine geniş yetkilerle donatılan Blair'e, "Ortadoğu'da 50 yıldır akan kânı durdurabilecek misiniz?" diye de sorduk. Tecrübeli siyasetçi, barışın temelinde güvenlik olduğunu vurguladı ve "Önce Filistinlilerin kendi güvenliklerini sağlaması gerekiyor. Eğer başarılı olurlarsa, İsrail güvenlik kaygılarından kurtulacak ve iki devletin yolu açılacak" dedi.

Tampon bölge de olur, daha sert tedbirler de

Eski İngiltere Başbakanı, Türkiye'ye NATO içinde de daha güçlü destek verilmesinden yanaydı. "Ben terör saldırılarının durdurulması için her türlü tedbirin alınmasını destekliyorum. Terörist saldırılara karşı desteği arttırmalıyız. Herkesin teröre karşı dayanışma içinde olması gerekiyor" dedi.
Blair'le yeniden gündeme gelen, Irak'ın kuzeyinde "Tampon bölge" oluşturmasını da konuştuk. Ortadoğu Özel Temsilcisi şunları söyledi: "Türkiye'nin siyasetinde de hassas olan bir konuda bir tutum almak istemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim. Türkiye'nin göğüslemek zorunda kaldığı tehdit karşısındaki durumunu anlıyorum. Türkiye'nin kendisini korumak için daha sert tedbirler almak istemesini de anlıyorum ve destekliyorum. Hangi tedbirleri alacağınıza ise siz karar vereceksiniz."

"Türkiye'nin geleceğinde AB var"

Tony Blair, Başbakanlığı döneminde Türkiye'nin AB'yle tam üyelik müzakerelerinin başlamasında kilit rol oynayan bir liderdi. Blair'e "Müzakerelerde tıkanma var. AB'de Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanlar çoğaldı.
Türkler gibi siz de hayal kırıklığı içinde misiniz" diye sorduk. Blair, "Müzakereleri başlattığımız için gurur duyuyorum" diyerek şöyle devam etti: "Uzun vadede Türkiye'nin geleceğinin AB'de olduğuna inanıyorum.
Türkiye'nin üyeliğini de güçlü biçimde destekliyorum. Avrupa'da olup bitenler yüzünden Türkler'in hayal kırıklığı duymasını anlıyorum. Ama önemli olan uzun vadeli hedefleri korumak. İniş ve çıkışlar olacak.
Ama hedeften vazgeçmemeli. Bu hem Avrupa hem de Türkiye'nin yararına olacak." Blair, Türkiye'nin dünyada ve Ortadoğu'da oynayabileceği çok özel bir rol olduğu kanısında. Erdoğan'la da hem Ortadoğu'yu hem de medeniyetler buluşmasını konuştuğunu anlatarak, "Batı'da ve İslam dünyasında Türkiye'ye olan ilgi çok fazla" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 13:47:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?