Balıkesir'in Manyas İlçesinde görülen kuş gribi hastalığı nedeniyle, itlaf edilen binlerce hindiden sonra sokak köpekleri ve güvercinler de itlaf ediliyor. Karantina uygulaması başlatılan bölgede, kanatlı hayvanlar imha edilmek üzere toplanırken, vatandaşların ve görevlilerin herhangi bir koruyucu elbise giymedikleri dikkat çekti.
Balıkesir'in Manyas İlçesi Kızıksa (Kızılköy) Beldesi ile Salur Köyü arasında açık hindi besisi yapan bir işletmede kuş gribi (tavuk vebası) hastalığı bulunması nedeniyle, hastalığın yayılmaması için bölgede yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, 6 Ekim tarihinde itlaf edilen 2 bin adetlik ilk hindi sürüsünün ardından, dün akşamdan itibaren yaklaşık 2 bin 500 adet ikinci bir hindi sürüsünün itlafına başlanıldığını anlatan Pakdil, “Kızıksa Köyü'nde kanatlıların yanı sıra güvercin ve başıboş sokak köpekleri de itlaf ediliyor” dedi.
50 MİLYAR LİRA ÖDENECEK
Hayvanları itlaf edilen kişilere toplam 50 milyar lira civarında bir bedel ödeneceğini belirten Pakdil, şöyle konuştu:
“Bölgedeki 3 kilometrelik bir alan tamamen kontrol altında, buraya giriş-çıkış yasak. Yakındaki bölgelerde de giriş ve çıkışlar kontrol ediliyor.
Laboratuvarlarda bölgeden alınan örneklerin analizleri devam ediyor. Yeni bir vakamız yok. Kuş gribi çok hızlı yayılan bir hastalık olduğu için şu andaki tablo bizim için iyi, ama kontrollerimizi devam ettiriyoruz, tedbirlerimizi devam ettiriyoruz.”
7 KİŞİ İLAÇLI TEDAVİYE ALINDI
Virüsün bulaşması ihtimaline karşı, 2'si çftlik sahibi 5'i araştırma yapan ekiplerde görevli olak üzere toplam 7 kişi koruma amaçlı ilaçlı tedaviye alındı. Bu 7 kişiye halen günde birer tablet ilaç verilirken, tablet sayısının ikiye çıkabileceği belirtildi.
BELEDİYE KANATLILARI TOPLUYOR
Bu arada, Kızıksa Belediyesi tarafından yapılan anonslarda, vatandaşlardan tavuk, horoz ve hindilerini belediye binasına getirmeleri istenirken, getirilen hayvanlar kamyon kasasında toplanarak imha edilmeye hazırlanıyor.
Evlerindeki kanatlı hayvanları belediyeye teslim eden Kızıksa halkı, yetkililerin beldelerinde tedbir almadığından şikayetçi. Olayın meydana geldiği günden bu yana beldelerine sadece İlçe Tarım Müdürlüğü'nden birkaç yetkilinin geldiğini belirten vatandaşlar, kuş gribi hastalığının kendilerine bulaşmış olmasından endişe ediyor.
Yetkililer tarafından uyarılmadıklarını ve herhangi bir sağlık kontrolünden geçirilmediklerini söyleyen vatandaşlardan bazıları, hastalığın yayılmamasına karşı çeltik tarlalarını yakıyor.
Belediyeye vatandaşlar tarafından imha edilmesi için getirilen kümes hayvanları ise belediyeye ait bir kamyona üzerlerinde herhangi bir koruyucu elbise bulunmayan bir görevli tarafından toplanırken, zaman zaman kamyon tepesine çıkan çocukların da toplama işine yardımcı olması dikkati çekiyor.
Hastalığın görüldüğü belde girişinde hastalığa karşı herhangi bir ikaz yer almazken, beldeye gelen herkes rahatlıkla kimse bir şey sormadan hastalıklı hindilerin gömüldüğü yerlere ve hindi sürülerinin yanlarına gidebiliyor.
Kuş gribi yüzünden bin 800 hindisi bir gecede telef olan Mehmet Eksen, yetkililerin bugüne kadar kendisi ve ailesiyle ilgili herhangi bir sağlık taraması yapmadıklarını, sadece Kızıksa Ziraat Müdürü'nün kendisine elinde bulunan iki tane antibiyotik hap verdiğini söyledi.
9 MİLYON KANATLI TEHDİT ALTINDA
Beyaz et ve yumurta üretiminde önemli bir merkez olan bölgedeki çiftliklerdeki 9 milyon kanatlı hayvan halen kuş gribi tehdidi altında olduğunu belirten bir yetkili, ancak gerekli önlemin alındığını söyledi. Bu yetkili, itlaf edilen hayvan sayısının artabileceğini kaydetti.
Daha önce kuş gribi tatbikatının yapıldığı Bandırma’ya yakın olan Manyas’ta ortaya çıkan salgın, Türkiye’nin tavuk eti ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Bandırma’daki kesim tesislerini de olumsuz etkiledi.
Günde ortalama 370 bin canlı tavuk kesiminin yapıldığı dört tesisin bulunduğu Bandırma’da, bu kuruluşların yöneticileri kuş gribinin, tavuk tüketimini ve fiyatını düşürmemesi, ihracatı engellememesi için arayış içerisine girdi.
VALİ YARDIMCISI: OLAY BASİTE ALINMAMALI
Balıkesir Vali Yardımcısı Halil Yavuz Kaya, olayın çok ciddi olduğunu belirterek, basite alınmaması gerektiğini söyledi. Kontrollerin devam ettiğini söyleyen Kaya, “Konu basit değil. Olay büyük. Tehlikenin önlenmesi için duyarlı olmak gerekiyor” dedi.
KARANTİNA UYGULANIYOR
Kuş gribi nedeniyle bölgede karantina uygulaması başlatıldı. Buradaki çiftliklerden canlı kanatlı hayvan çıkışına izin verilmezken, kesimhanelerde pastörize edilen ve ambalajlanan ürünlere yasak getirilmedi.
Balıkesir ve Bursa'da oluşturulan ekipler karayollarında canlı kanatlı hayvan nakli yapılıp yapılmadığını 24 saat süreyle kontrol etmeye başladı. Kanatlı hayvan nakleden araçlar yoldan çevriliyor.
BİR AY ÖNCE BAŞLADI İDDİASI
Balıkesir'deki Pazar Pazarı'nda açtıkları tezgahlarda, köylerden aldıkları tavukları satan tavukçulardan M. isimli esnaf, Manyas'ın Kızıksa ve Salur köylerinde görülen kuş gribi vakasının aslında 1 ay önce Bandırma'da ortaya çıktığını iddia etti.
Bu iddiasında ısrar eden esnaf, "1 ayı geçti, Bandırma'da kuşlarda hastalık var diye söylediler. Biz de ona göre canımızın, malımızın tedbirini aldık. Çok ciddiyim. Bir ayı geçti, Bandırma'daki pazarlara gidip gelen arkadaşlarımız söyledi. Bandırma'da kuşlardan geçen bir hastalığın olduğunu anlattılar.
Biz Bandırma'ya pazara gitmeyiz, oradan da buraya gelen olmaz. Bu hastalık, evvela Bandırma'daki kuşlardan çıktı, sonra Manyas'a geldi" dedi. Bu iddiasında ciddi olup olmadığı sorulan esnaf, "Ben burada, bu işten karnımı doyuruyorum. Bununla ilgili nerede, ne olduğunu bilmem lazım ve bilirim" diyerek iddiasının arkasında olduğunu söyledi.
'HİNDİLER TARLADAN ZEHİRLENDİ'
Öte yandan, Kızıksa Beldesi'ndeki hindi yetiştiricisi Sıtkı Bozkurt ise 600'e yakın hindisi dün gece yarısı ilçe tarım yetkilileri tarafından karbondioksit gazıyla imha edildiğini belirterek, hastalıktan ölen hindi sürüsünün çeltik tarlasından beslendiğini ve burada olabilecek bir zehirlenmeden dolayı öldüklerini ileri sürdü. Bozkurt, "Olayın kuş gribi hastalığıyla bir alakası yok. Mehmet Eksen'in hindileri bir aydır ölüyordu.
Kendisinin iddia ettiği gibi bir gecede bin 800 hindi ölmedi. Bunlar beslendikleri çeltik tarlasından zehirlendiler. Benim de sürüm onlara yakındı ve aynı tarlalardan beslendi.
Benim sürüden birkaç tanesi de ölünce hemen sürüyü geriye çektim ve başka hiçbir hindim ölmedi. Kuş gribi olsa şimdi bütün hindilerin ölmesi gerekirdi" dedi.