Deniz Feneri e.V. dosyası dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştırıldı. Zahid Akman ile Zekeriya Karaman’ın tapu işlemlerinin incelenmesi istendi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 169 gün önce Adalet Bakanlığı’ndan Alman makamlarından istenmesi için talepte bulunduğu Deniz Feneri e.V. dosyası, dün savcılığa ulaştı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, dosyanın dün sabah Adalet Bakanlığı’na iletildiğini söyledi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de “Dosya herhalde dün gece gelmiş. Biz çeviri işiyle uğraşmayız. Dosyanın kapağını bile açmayız” dedi.
İçeride tercüme edilecek
Bakanlık, dosyayı iki kurye ile saat 09.45’te Ankara Adliyesi’ne gönderdi. Kuryeler dosyayı Savcı Nadi Türkaslan’a teslim etti.
Dosyanın konulduğu kutunun ağzının açık olması ve üzerinde bir garanti belgesi bulunması dikkat çekti. Bu da evrakın incelendikten sonra farklı bir kutuya konulduğu şeklinde yorumlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu “Dosyada Almanca yazılmış iddianame ve karar örnekleri var. 3 bin sayfa ve 3 klasörden oluşuyor. Türkçe tercümesinin mart içerisinde sonuçlanacağını sanıyorum. Tercümede uzman olan kişileri çağırıp, kendilerine bir oda tahsis edilecek. Tercümeler burada yapılacak” diye konuştu.
Savcının kritik talebi
Savcı Türkaslan’ın dava dosyasının yanı sıra özel bazı taleplerde de bulunduğu ortaya çıktı. Türkaslan, Franfurt’ta yargılanan 4 kişinin ve soruşturulan 15 kişinin Alman bankalarındaki hesap hareketlerinin kendisine gönderilmesini istedi.
Türkaslan, MASAK’tan da RTÜK Başkanı Zahid Akman ile Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin hesap hareketlerinin incelenmesini istemişti. MASAK da 46 bankadan bu kişilerin kayıtlarını sormuştu.
Türkaslan’ın, aralarında Akman ve Karaman’ın da bulunduğu 6 kişi ile ilgili tapu ve vergi dairelerine de yazı göndererek, yaptırdıkları işlemleri, mal varlıklarına ilişkin bilgileri istedi.
Türkaslan’ın Almanya’dan, Deniz Feneri e.V. derneğinin etkinlikleriyle ilgili bilgi istediği de belirtildi.
Alman makamları, konser ve benzeri etkinliklerde koltuklara konulan beyaz zarflara hayırseverlerin bağışlarını bıraktığı ve bunların büyük bölümünün kayıt dışı kaldığını saptamıştı.
Derneğin topladığı yardım paralarını Türkiye’ye getirip, başta Kanal 7 olmak üzere bazı kurumlara verdiği öne sürülen kuryeleri sorgulayan Türkaslan’ın, Akman’ı da sorgulayabileceği kaydedildi.
Yargıtay da inceleyecek
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dosyanın bir örneğinin kendisine gönderilmesini istemişti. Başsavcılık, derneğin AKP’ye para aktardığı yönündeki iddialar üzerine bu talepte bulunmuştu. Anayasa’ya göre, yurtdışındaki bir dernekten para yardımı aldığı saptanan siyasi partilerin kapatılması gerekiyor.