Gizemli gemi nerede operasyon yapacak?... ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Eisenhower gemisine davet edilen Türk heyetin nasıl belirlendiği konusunda, “İlginç ve farklı insanları bir araya getirmeye çalıştık ve olağandışı, eğlenceli tecrübe yaşatmak istedik” diye konuştu. “Eisenhower’in nereye gittiğini söyleyemem” diyen Büyükelçi, “Akdeniz’de bir süre askerlerin eğitim için tatbikat yapıldı. Bundan sonra gemideki uçaklarla operasyonlar nerede gerçekleştirilecekse oraya gidecekler” açıklamasını yaptı. Wilson gerçekleştirilen operasyonlarda Türkiye’nin hayati öneme sahip bir ortak olduğunu belirtti.
ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Amerika’nın dev uçak gemisi Eisenhower’a Türk heyeti eşliğinde gerçekleştirilen ziyaret sonrası n soruları yanıtladı. Wilson’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
*Davetin amacı ne ve heyeti nasıl belirlediniz?
WİLSON: Genelde gemilerin geçtiği ülkelerdeki Büyükelçilerin gemiye ziyaret gerçekleştirmesine olanak tanınıyor. Bu durumda geminin kaptanı bize böyle bir ziyareti gerçekleştirmemizi önerdi ve uçağı tahsis etti. Ben ve Büyükelçilik çalışanları ilginç ve farklı insanları bir araya getirmeye çalıştık. Sadece asker, siyasetçi veya medya değil. Bize ilginç gelen ve hayatın farklı kesimlerinden insanlara olağandışı ve eğlenceli bir tecrübe yaşatmak istedik. ABD’nin dünyada neler yaptığını ve Türkiye ile Amerika’nın işbirliği yaptığı alanları göstermek istedik. Bildiğiniz gibi benim görevim de zaten bu ve bu gezi bunun için bir fırsattı.
*Eisenhower hangi misyon çerçevesinde Akdeniz’e geldi?
WİLSON: Eisenhower’un misyonu iki açıdan değerlendirilmeli. Uluslararası ticaretin güvenliği Amerika’nın ulusal çıkarları açısından hayati önem taşıyor. Ayrıca bu gemi dünyanın belli bölgelerinde gerçekleştirdiğimiz operasyonları hayata geçiriyor. Nereye gittiklerini söyleyemem. 6 Ekim’de ABD’den ayrıldıklarını biliyorum. Akdeniz’de bir süre askerlerin eğitimi için tatbikat yapıldı. Bundan sonra gemideki uçaklarla operasyonlar nerede gerçekleştirilecekse oraya gidecekler.
*Gemideki askerler misyonlarının ‘Teröre karşı savaş’ kapsamında olduğunu ifade etti. Bunu açabilir misiniz?
WİLSON: Çok genel konuşmam gerekiyor çünkü detayları bilmiyorum. Bizler tüm NATO müttefiklerimizle son yıllarda özellikle doğu Akdeniz’de güvenliğin sağlanmasına dönük gemi trafiği konusunda çalışıyoruz. Gemiler teröristleri, kitle imha silahlarını veya diğer yasal olmayan mühimmatları taşıyor olabilir. İnsan kaçakçılığı da var tabi. NATO bunların önlenmesi amacıyla bir takım çalışmalar yaptı ve belli yollar belirledi. Bu çerçevede yürütülen operasyonlarda elde edilen bilgiler NATO üyesi ülkelerle paylaşılıyor.
*Bu çerçevede Türkiye ile işbirliğinize değinebilir misiniz?
WİLSON: Türkiye bu operasyonlarda hayati öneme sahip bir ortağımız. Türkiye özellikle Karadeniz’den gelerek Boğaz’dan geçen gemiler hakkında NATO çerçevesinde oluşturulan sisteme önemli bilgilerle katkıda bulunuyor. Ve aynı şekilde diğer bölgelerden gelerek Boğaz’dan geçecek gemiler hakkındaki bilgilerden de yararlanıyor.
*Amerika’nın Türk askerinin Kabil dışında görev yapması beklentisine Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayla “Sözkonusu değil” yanıtı verildi. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?
WİLSON: Bu sadece Amerika ile ilgili bir konu değil. Konu NATO’nun kapsamında. NATO üyelerinin büyük bir çoğunluğu bir süre önce Afganistan’da daha fazla sorumluluk almayı taahhüt etti. İSAF’a katkı ve güneyde terörizm ile mücadele konularında. General James Jones Afganistan’da savaşın kazanılması için çaba gösteriyor. Üst düzey Türk yetkililer, hatta askeri yetkililer bana bu savaşın kazanılmasının NATO için ve NATO’nun geleceği için çok önemli olduğuna inandıklarını söyledi. Türkiye Afganistan’da çok önemli bir rol oynadı ve oynamayı sürdürüyor. Ben kısa bir süre içerisinde Türkiye’nin yeniden İSAF komutasını üstleneceğine inanıyorum. Türk liderler savaşın kazanılması için Türkiye’nin nasıl daha fazla katkıda bulunabileceğine ilişkin bir karar vermek durumunda.
*Başbakan Erdoğan verdiği bir mülakatta Bush Yönetimi’nin Irak operasyonunda başarısız olduğunu söyledi. Bu görüşü nasıl değerlendiriyorsunuz?
WİLSON: Ben bu soruya tepki vererek yanıt vermek istemiyorum. Türkiye ve Amerika toprak bütünlüğü korunmuş, güçlü ve refah içersinde bir Irak için çok yakın bir işbirliği içerisinde. İran’ın nükleer çabalarından vazgeçmesi için de iki ülke uğraş içerisinde. Ortadoğu konusunda ve özellikle UNIFIL’e Türk askeri katkısı için Başbakan Erdoğan’ın ortaya koyduğu liderlik Washington’da takdirle karşılandı. Bazen bazı olaylara farklı bakabiliyoruz. Ancak hedeflerimiz özde aynı. Ben ve Washington bundan memnuniyet duyuyoruz.
ANKA
Yayın Tarihi :
30 Ekim 2006 Pazartesi 11:29:25
Güncelleme :30 Ekim 2006 Pazartesi 11:37:08