İstanbul’da Medeniyetler İttifakı buluşması... BM desteği ile İspanya ve Türkiye’nin önderliğinde yürütülen Medeniyetler İttifakı projesinde sona gelindi. Akil Adamlar Grubu’nun son toplantısı, bugün İstanbul’da yapılıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliği yaptığı Akil Adamlar Grubu’nun son toplantısına, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da katılıyor.
Çırağan Sarayı’ndaki toplantıda, proje çerçevesinde oluşturulan Akil Adamlar Grubu’nun hazırladığı eylem planı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne sunuldu.Toplartıda ilk konuşmayı yapan İspanya Başbakanı, İstanbul’daki bu buluşmanın önemine dikkat çekerek “Komşularımızın düşmanlarımız değil dostlarımız olduğunu bilmemiz lazım” dedi.
Erdoğan: "Medeniyetler İttifakı" 21. yüzyılın küresel barış projesidir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Medeniyetler İttifakı’nın 21. yüzyılın küresel barış projesi olduğunu söyledi.
Çırağan Sarayı’nda düzenlenen "Medeniyetler İttifakı" toplantısında konuşan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı Girişimi kapsamındaki çalışmaların, önemli bir aşamaya geldiğini dile getirerek, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın kurduğu yüksek düzeyli grubun, raporunu hazırladığını anımsattı.
Raporun, içerdiği tespitler ve getirdiği önerilerle uzun yıllar tartışılacak ve üzerinde düşünülecek bir rehber, uygulamada da sık sık başvurulacak bir referans belgesi olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bugün farklı kültür ve inançlar arasındaki kutuplaşmaların ortadan kaldırılmasının mutlak bir zorunluluk haline geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Raporun böyle bir ortamda dünya kamuoyuna sunulması, anlayış, hoşgörü ve saygı ikliminin yeniden yeşertilmesi yolunda hem umut hem de heyecan verici bir adımdır" dedi.
Girişimin bu yeni evresinin İstanbul’da başlamasının ayrıca anlamlı olduğunu ifade eden Erdoğan, İstanbul’un tarihte farklı medeniyetleri buluşturup kaynaştırdığını da hatırlattı.
Erdoğan, Medeniyetler İttifakı kurmaya dönük önemli bir atılım için Avrupa ve Asya’nın birleştiği İstanbul’da bulunmalarının önemine de dikkat çekerek, bunun kaderin hoş bir cilvesi olduğu kadar simgesel bir anlam da taşıdığını, Türkiye’nin Medeniyetler İttifakı için başlı başına çok özel bir örnek oluşturduğunu da vurguladı.
Türkiye’nin, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan, serbest pazar şartlarının yeterli olduğu, AB ile katılım müzakerelerine başlamış, demokratik ve laik bir cumhuriyet olduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu özellikleriyle de Türkiye, inanıyorum ki Medeniyetler İttifakı’nın sembol ülkesidir. Avrupa Birliği (AB) bizim için taşıdığı anlam bakımından cumhuriyetimizin çağdaşlaşma idealleriyle örtüşen stratejik bir hedeftir.
Bize göre Medeniyetler İttifakı, 21. yüzyılın küresel barış projesidir.
Türkiye’nin AB’ye üyeliği bu projenin mümkün olduğunu bütün dünyaya gösterecektir. Sözde kıyamet habercilerine, felaket senaryolarına, çatışma tezlerine bugüne kadar verilen en etkili en anlamlı cevap olacaktır.
İnanıyorum ki, Türkiye’nin AB’ye üyeliği, kültürler arasındaki kutuplaşmanın, aslında yapay, sanal olduğunu, gerçek karşıtlığın, kültürler arasında değil uzlaşma yanlılarıyla çatışma yanlıları arasında olduğunu ortaya koyacaktır.
Aynı zamanda değişik tarih, kültürel birikim ve inanç sistemlerine sahip toplulukların buna rağmen ortak insani değerler esasında buluşabileceklerini de kanıtlayacaktır."
Kofi Annan
BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise sorunun inançların kendisinde değil inananların davranışlarında ve birbirleriyle ilişkilerinde olduğunu belirtti.
Toplantıda sunulan 35 sayfalık raporda, Akil Adamlar Grubu’nun Medeniyetler Çatışması fikrini kabul etmediği kaydediliyor. İslam dünyası ile batı arasındaki görüş ayrılığının ana nedenin dini değil, siyasal olduğu tespitine yer verilen raporda; dinsel ve ulusal topluluklar arasındaki tansiyonu azaltacak, kriz zamanlarında anlayış köprüsü kuracak mekanizmaların geliştirilmesi tavsiye ediliyor.
Limanlarda şart, izolasyonlar
İstanbul’daki toplantının ardından, Aralık ayında da Erdoğan ve Zapatero’nun, New York’ta Annan’la biraraya gelmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler’in yeni genel sekreteri Ban Ki-Moon’un da katılacağı toplantıda, proje ile ilgili nihai belge açıklanacak.
Sözkonusu belgeyle, Medeniyetler İttifakı Projesi’nin fiili hale gelmesi planlanıyor. Toplantının ardından oluşturacak grup ile mekanizmanın başına bu yıl sonunda görev süresi dolacak olan Kofi Annan’ın gelebileceği de ifade ediliyor.
aa
Yayın Tarihi :
13 Kasım 2006 Pazartesi 12:26:08
Güncelleme :13 Kasım 2006 Pazartesi 12:34:26
Yorumlarınız
davutpolat IP: 81.214.61.xxx Tarih : 13.11.2006 16:14:05
SN başbakan ülkelerde medeniyetler çatışması yada birliği kurma gibi düşünceler gerçekçi değil. Ülkeler arası çıkarlar vede emperyaalist emeller vardır. bunlar yok olmadığı sürece medeniyetler masalını avrupalıdan çok dinlersiniz. vede ona kandırılırsınız.ülkenin ulusal menfatleri ön planda olmalı.vede ülkemizin coğrafıyasını iyi bir koz kullanın.olay medeniyet olayı değil uyanın.