30
Nisan
2025
Çarşamba
GÜNCEL

Levantenler onu bekliyor

Türkiye ile İtalya arasındaki zirve için çarşamba günü İzmir'e gelecek olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı resmi zirveden sonra Türkiye'de yaşayan İtalyan kökenli levantenlerle de bir araya gelecek.
Berlusconi, asırlardır ticaret, sanayi ve kültürel alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye ile İtalya arasında gönüllü elçilik yapan Baltazzi, Penetti, Corsini, Aliberti, Micaleff, Clarke gibi ailelerin temsilcileri ile ve daha sonraki yıllarda Türkiye'ye yatırım yapan İtalyan firmalarının temsilcileri ile de özel bir toplantı yapacak.
Türk-İtalyan Zirvesi 12-13 Kasım tarihlerinde Swissotel Grand Efes İzmir'de yapılacak. 12 Kasım öğleden sonra Berlusconi ile Erdoğan, zirveye katılıp birer konuşma yapacak. Birlikte basın toplantısı yapacak olan iki başbakan, akşam düzenlenecek yemeğe de katılacak. Berlusconi, yemekten sonra Türkiye'den ayrılacak.
Toplantıya Türkiye'den henüz isimleri açıklanmayan 5 bakan katılacak. İtalya'yı ise Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Savunma Bakanı Ignazio La Russa, Enerji ve Sanayiden Sorumlu Ekonomi Kalkınma Bakanı Claudio Scajola ile Başbakanlık Sözcüsü Paolo Bonaiuti temsil edecek. Toplantıda iki ülke arasında yaşanan bahar havasının, ekonomik ilişkilere ve karşılıklı yatırımlara da yansıması konusunda yapılacak projeler ele alınacak.

Türkler ve İtalyanlar iyi anlaşıyor
İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Karavan Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alex Baltazzi, Silvio Berlusconi'nin Ege ve İzmir'deki İtalyan kolonisi ile özel bir toplantıda bir araya geleceğini söyledi. Baltazzi, "Toplantıda Berlusconi'ye turizmde yapılacak şeylerle ilgili çeşitli önerilerim olacak. İtalyan ulusal havacılık kuruluşu Alitalia'nın durumunun netleştirilmesini ve Milano ile Roma'dan İzmir'e doğrudan uçuşlar koyulmasını isteyeceğim. Ayrıca Çeşme Limanı ile İzmir'in Ancona ve Brindisi limanları arasında feribot seferleri olmalı. Bu şekilde yolcu taşımacılığı ve turizmi geliştirebiliriz" dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini, özellikle Ege Bölgesi'nde İtalyan kökenli yatırımların arttığını ifade eden Baltazzi, "Türk ve İtalyanlar'ın karakterleri birbirine benziyor. Birbirlerini iyi anlıyorlar. Bu durum İtalyan kökenli biz Türkler'i sevindiriyor. İlişkilerin gelişmesi için gönüllü olarak çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Yapacak çok işimiz var
Corsini Saf Plastik'in Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Enrico Corsini, Türk ve İtalyan ilişkileri bakımından henüz yolun başında olduklarını belirterek, "Yapacak çok işimiz var. Berlusconi ile tanışacağız, konuşacağız. Ama bu bir günlük toplantı. Bundan sonrası daha önemli. Kriz ortamında iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi şart. İtalyan şirketler ekonomik krizle beraber Türkiye'ye daha çok bakacak. Bizim de Avrupa'da daha ucuz ve kaliteli ürünler vermemiz için rekabet etmemiz gerekecek" dedi.
Corsini ailesinin bir parçasının 19. yüzyıldan beri İzmir'de, diğer parçasının ise İtalya'da yaşadığını ifade eden Corsini, Avrupa'ya yatırım düşündüklerini, yatırım için en ideal yerin de İtalya olduğunu söyledi.


GALATA BANKERLERİNİN TORUNU
Karavan Turizm İşletmesi'nin başında bulunan Alex Baltazzi'nin ataları 1745 yılında Venedik'ten Anadolu'ya gelmiş. O dönemde ticaretle uğraşan Baltazzi ailesi Osmanlı Devleti'nin ilk bankası olan Dersaadet Bankası'nı kurmuş. Şirket-i Hayriye'nin ilk gemilerini getirmiş. Baltazzi ailesinin İzmir ve civarında çok geniş tarım arazileri de bulunuyordu.

PENNETTİ'LER NAPOLİ'DEN GELDİ
İki asır önce Napoli'den İzmir'e gelen, burada hem ticaret yapan hem de devasa bahçeli köşkler kuran, ilk sanayi yatırımlarına imza atan Pennetti ailesini bugün Maurizio Pennetti temsil ediyor. Büyükdedelerinin babası deniz levazımcısı olan Maurizio Pennetti, İzmir İtalyan Ticaret Odası'nın da yönetim kurulu üyesi. Aynı zamanda Luxottica Gözlük Endüstri A.Ş.'nin ortağı.

MALTA'DAN İZMİR'E 150 YILLIK ÖYKÜ
Micaleff Ailesi, 19. yüzyılın ortalarında Malta'dan gelerek İzmir'e yerleşti. Bugün Kristal Yağları'nı üreten Ticaret ve Sanayi Kontuvarı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Noel Micaleff'in büyük dedesi Carmeno Micaleff, İngiliz Kraliyet Donanması'nın giyecek, yiyecek ihtiyacını karşılayan bir işadamı. İzmir'e yerleşen Micaleffler'in bir kısmı ayakkabıcılık, bir kısmı da ticaret yaptı, bir kısmı da İngiliz Demiryolları'nda çalıştı. 1920'lilerde zeytinyağı işine giren aile, 1938'de A. Micaleff markasıyla Türkiye'nin ilk riviera zeytinyağını üretti.

ENRİCO ALİBERTİ TOFAŞ'IN GÜÇLÜ ORTAĞI
İzmir'deki İtalyan kökenli ailelerin en önemlilerinden birisi de Aliberti ailesi. 1940'lı yıllarda İtalyan Fiat Otomobil Fabrikası ile görüşüp, firmanın Ege ve Akdeniz bayisi olan Enrico Aliberti A.Ş., ayrıca Tofaş, Alfa Romeo markalarının da temsilciliğini yapıyor. Firmanın yönetim kurulu başkanı Enrico Aliberti. Bu aileden olan Ricardo Aliberti ise Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ile beraber Öz-Ege Tütün'de ortak.

CORSİNİ'LER AMBALAJIN EN ESKİSİ
İzmir'in en köklü İtalyan kökenli levanten ailelerinden biri de Corsini'ler. Bugün Piero Corsini, kökleri 100 yıl öncesine dayanan Korsini Saf Plastik şirketiyle ambalaj sektöründe faaliyet gösteriyor.

İZMİR'DE 500 İTALYAN KÖKENLİ LEVANTEN VAR
Levanten, Osmanlı Döneminde, özellikle Tanzimat sonrasında büyük liman kentlerinde yoğunlaşan ve ticaretle uğraşan, Müslüman olmayan azınlıklara verilen isim.

Fransızca'ya 1575'de giren Levanten sözcüğünün anlamı Ortadoğulu, Yakındoğulu, Doğu Akdeniz ülkelerinden olandır . Ana Britannica, Levanten'i (Levantine yazılır Lövanten okunur) "Osmanlı döneminde, özellikle Tanzimat sonrasında İstanbul'da ve büyük liman kentlerinde yoğunlaşan ve ticaretle uğraşan, Müslüman olmayan azınlıklar" diye tanımlamaktadır. İzmir'de 500 İtalyan kökenli levanten varken, Türkiye'de 550 İtalyan sermayeli firma bulunuyor. Bu firmaların 100'ü Ege'de faaliyet gösteriyor.

Referans
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 17:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?