22
Mayıs
2025
Perşembe
GÜNCEL

Sigara yasağında ulusal mutabakat

Değişik partilerden milletvekilleri sigara yasağının genişletilmesi için uzlaştı. Milletvekili Uras, "İngilizler, sigara için 'tabut çivisi' der" dedi.

Hem iktidar hem muhalefet hem sigara içmeyen hem de tiryaki derecesinde bağımlı olan milletvekilleri, dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen düzenlemeyle "sigara yasağının genişletilmesi ve cezaların ağırlaştırılması" konusunda uzlaştı. Tiryaki olmalarına rağmen yasayı desteklediklerini açıklayan milletvekilleri, "Umarım bırakmama vesile olur", "Kuşatma daralıyor ama, toplum sağlığı önemli" ve "Hem içer hem yasayı desteklerim" dedi. 

Milletvekilleri sigara yasasını şöyle değerlendirdi: 

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Grup Başkanvekili):
İçmiyorum ama Meclis'te bu yasağın sıkıntısını en çok milletvekilleri ve gazeteciler çekecek. Yasa çıkınca, TBMM Başkanı'na düşen görev, sigara içen milletvekilleri için ayrı bir mekân yaratmak.

Süha Okay (CHP Grup Başkanvekili):
Bu yasağa uymak zor olacak. Yasaklar delinmek için konulur, ancak dilerim bu yasa delinmez.

Gökhan Durgun (CHP-Hatay):
Sigara içmeyenlerinin haklarını korumak açısından bu yasa önemli ve olumlu. İçenler olarak yaşamımızı zorlaştıracak. Belki bu yasa bıraktırır. 

Ahmet Türk (DTP Grup Başkanı):
Çok sigara içen birisi olarak, bu yasanın çıkmasını önemsiyorum. Toplum sağlığı açısından olumlu. Umarım sigarayı bırakmamızı teşvik eder.

Sevahir Bayındır (DTP-Şırnak):
Sigarayı, yasa teklifinin tartışıldığı gün bıraktım. Hem sigara içip hem konuşmak olmaz. Hasip Kaplan ile birlikte karar alıp bıraktık, ama, Hasip Bey içmeden duramadı.

'İçer desteklerim'
Mahmut Durdu (AKP-Gaziantep):
Tiryakiyim, ama olumlu karşılıyorum. Dünya tavır alırken Türkiye seyirci kalamazdı. Benim hassasiyetim, hürriyetlerin uç noktalarına müdahale edilmesidir. Her yasa, bazı hürriyetleri kısar ama, biz tiryakilerin boğulmaması için insan haklarına saygılı olunmalı ve gerekli tedbirler alınmalı. Başbakan beni sever, sigarayı bırakamadığım için takılır. Hem içerim hem de yasayı desteklerim.

Ahmet Ertürk (AKP-Aydın):
Kantarın topuzu biraz kaçtı. Kapalı mekânlarda 'nargile de içilmesin' diyorlar. O zaman sigara ve nargile içilen özel kafeler açılsın. Orada içme, burada içme, nerede içereceğiz? İçenlere artık ters ters bakılıyor. Yasa çıkınca, tiryakiler için kuşatma iyice daralıyor. İtilip kakılmaktansa bırakmak daha iyi.

Hüsrev Kutlu (AKP-Adıyaman):
Sigara içenler açısından çember gittikçe küçülüyor. Sigaranın zararlı alışkanlık olduğu muhakkak, ama, zararlı olduğu kadar alışkanlık olduğu da unutulmamalı.

Erdal Kalkan (AKP-İzmir):
Tiryakiydim, ama, yasadan önce bıraktım. Olumlu karşılıyorum. Çağdaş toplumlarda dumanaltı görüntüler olmamalı. Alışkanlıklarını değiştirmek istemeyenler için zor olacak.

Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili):
Önemli olan bu duyarlılığı bütün topluma kazandırmak. Sigara ile mücadele seferberlik haline dönüştürülmeli.

Faruk Bal (MHP Genel Başkan Yardımcısı):
Sigaranın zararlarına maruz kalıp ameliyat olan birisiyim. İnşallah yasa, sigara bağımlılarının bu illetten kurtulmasına imkan sağlar. Ancak, tiryakiler için stres yaratacak. Bırakmak istiyoruz, ama, bu kanunla olmuyor işte.

Metin Ergun (MHP-Muğla):
İçmeye devam edeceğim. Tütün Allah'ın nimetlerinden biri. Yararlanacağız.

Deniz Bölükbaşı (MHP-Ankara):
İntibak edeceğiz. Sigarayı bırakmam. İçilmeyecek yerlerde içmeyeceğiz artık. Bir şekilde yolunu bulup yine içerim.

Ufuk Uras (ÖDP Genel Başkanı):
İngilizler, sigara için 'tabut çivisi" derler. Doğru da. Ben tek tük içerim. Yasa kamu sağlığı açısında önemli. Uluslararası sigara tekellerinin sayemizde kârlarına kâr katmalarına 'Hayır' demenin tam zamanı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 13:17:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?