Özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulunu yöneten Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Obama'nın bir konuşma yapacağını duyurdu. Meclis Araştırma açılmasına ilişkin önergenin okunmasının ardından Gülpınar, birleşime 15 dakika ara verdi. Aradan sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan ile birlikte Genel Kurul Salonuna giren Obama, milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.
Genel Kurulu selamlayan Obama, kürsüden konuşmasına başladı.
İşte Obama'nın sözleri:
Sayın Başkan, Sayın Başkan Yardımcısı ve değerleri üyeler, ülkelerimiz arasındaki dostluğu, müttefikliği devam ettirmeyi amaçlıyorum.
Bu ABD Başkanı sıfatıyla yaptığım ilk ülke ziyareti. Daha önce çeşitli ülkelere zirve toplantıları için gittim.
Bana Türkiye'yi seçmemin bir anlamı olup olmadığını sordular. Türkiye önemli bir ülkedir. Bu sabah Atatürk'ün sizin ülkenizin kurucusunun anıtını ziyaret ettim ve çok etkilendim. Çünkü kendisi tarihin seyrini değiştiren bir ülkedir. Çünkü hiçbir anıt taştan mermerden yapılamaz. Kendisinin en büyük anıtı bu ülkedir ve bu meclis de bunun devamıdır.
Tabi ki bu üllke kolay kurulmadı. 1. Dünya Savaşı sonunda Türkiye rahatlıkla teslim olabilir veya imparatorluğu devam ettirebilirdi. Fakat Türkiye farklı bir yol izledi. Hem ABD'nin hem de dünyanın saygısını kazandı.
Demokrisiniz... Size dışardan zorlamayla gelmedi. Tamamen kendi seçiminizle bugüne geldiniz. Benim de ülkemin kendi tarihi var. Ankara gibi biz de ABD'de kurucumuz George Washington için bir anıt yaptık. Bunu yapmak inşa etmek on yıllar aldı. Çeşitli bölgelerden ülkelerden yardım geldi, parçalar geldi.
Osmanlı Sultanı Abdülmecit de bize bir mermer gönderdi. Bunun üzerinde dostluk üzerine cümleler yazıyordu. Basit cümlelerdi ama bu dostluk bugüne kadar devam etti.
KÜRESEL KRİZ
ABD ve Türkiye G20'de görülmemiş krize verdikleri cevapta birlikte çalışıyorlar. Koruyuculuğun önüne geçerek, bu krizden en fazla etkilenen uluslara yardımcı olmak istiyoruz.
ABD ve Türkiye bu kapsamda dünyanın refahı için pek çok alanda işbirliği yapabilir. Enerji söz konusu olduğunda istihdam yaratabiliriz.
Beraber iklim değişikliği için de çalışabiliriz. Yenilenebilir kaynaklardan faydalanabiliriz. Sizin doğu batı koridoru olarak önemli bir yeriniz var. NATO müttefiki olarak ABD ve Türkiye'nin işbirliği yapması gerek.
Biz burada sadece AB sıfatiyle konuşmuyoruz, Türkiye'nin de müttefiki olarak konuşuyoruz. Türkiye AB'ye sadece boğaz üzerinde değil, çok farklı yollarla da bağlı.
Türkiye üyelik sürecinde önemli adımlar attı. Son bir kaç yıl içinde DGM'leri kapattınız, ceza yasası reformları yaptınız, basın özgürlüğü adına önemli işler yaptınız.
Yapılan yeni yasaların, bu ivmenin devam etmesi için uygulamaya geçmesi gerekir. Çünkü demokrasiler durağan olamazlar.
HEYBELİADA VE RUHBAN OKULU
Bizim bu nedenle Heybeliada, Ruhban okulunun açılması için güçlü sinyaller verileceğine inanıyoruz.
Benim gibi geçmişte oy hakkına bile sahip olmayan biri bugün ABD Başkanı olarak bunları söylüyor.
ERMENİ İDDİALARI
Tarih her zaman trajik gerçeklerle dolu. Her ülkenin o geçmişiyle barışması gerekir.
1915 yılında yaşanan olayları da gündeme getirmek gerekir. Bunlar benim ve Türk ve Ermeni halkların birlikte çözeceği şeylerdir.
Ermeni ve Türk liderlerin attıkları cesur adımları gördük. Açılan sınırlar bu halkların barışçı bir geleceğe atım atmalarını sağlayacaktır.
Türkiye bölgede normal ve barışçıl ilişkilere sahip olan Güney Kafkas bölgesindeki tek ülkedir. Bunun ileriye yönelmesinde sizler önemli bir role sahipsiniz. Karadağ'da gereğinden fazla süren savaşta da önemli bir role sahipsiniz.
İSRAİL - FİLİSTİN SORUNU
Ortadoğu'da da İsrail'de de barışı hedefliyoruz. İki devlet hedefini, İsrail ve Filistin Devletleri'ni hedeflemektedir ABD. Hem İsrailliler hem de Filistinliler uzun süredir devam eden sorunları çözmeli ve barışa yönelik çaba göstermelidirler. Her iki taraf da verdikleri taahhütleri yerine gitermelidirler.
Türkiye, Suriye ve İsrail arasındaki görüşmelere de eşlik etmiştir.
Terörün kullanımını dışlamalıyız. İsrail güvenlik kaygılarının da meşru olduğunu kabul etmeliyiz.
Prag'da da söylediğim gibi hiçkimse nükleer silahların yaygınlaşmasından yarar görmez. Zor bir bölgede yaşıyorsunuz. Dünyanın bu bölgesi kinden ve şiddetten yeterince payını aldı.
İRAN
İran'ın oynayacağı çok büyük bir rol vardır. İran çok büyük bir medeniyettir. Biz onların ekonomik ve politik birleşme sürecine girmesini istiyoruz. Seçimi onlar yapacak tabi ki. Silaha mı yönelecekler yoksa birlik olmaya mı.
IRAK - EL KAİDE - PKK
Burada savaşa girme konusunda sizin tarafınızda da benim ülkemde de çeşitli görüşler bulunuyordu. Ancak ABD oradaki güçlerini çekmeye hazırlanıyor. Bizler Irak'la birlikte çalışacağız. Türkiye ve Irak'ın diğer komşularıyla birlikte çalışacağız.
Ne PKK'yı ne de hiçbir terörist örgütü desteklemiyorum. Irak, Irak'ın Kürt liderleri ve Türkiye arasında bu sorun çözülmeli.
Bizim tabi ki hedefimiz El - Kaide'yi yenmeye yönelik. Afgan ve Pakistan halkına yönelik yardımlarımızı artırıyoruz.
Türkiye bu anlamda güçlü bir ortağımız. Bölgeye giden ilk ülkelerinden biri. Artık hedeflerimize birlikte ulaşmalıyız. Bize verdiğiniz yardımı çok taktir ediyorum. Birlikte daha önceden yaptığımız gibi birlikte bu zorlukları da yeneceğimizi düşünüyorum.
ESKİ BİR TÜRK ATASÖZÜ VARDIR
Aynı fikirde olmadığımız zamanlarda da İslam dünyasına saygımızı göstermeliyiz. ABD Müslüman ABD vatandaşı tarafından zenginleşti. ABD'de pek çok Müslüman aile var, biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim.
Ben daha fazla çocuğun eğitim alması için, sağlık hizmetlerini insanların mağdur oldukları bölgelere yetiştirmek için uğraşmalıyız.
Özellikle Müslaman dünyasında ortak hedefe yönelik neler yapılabileceğini düşündüm. Biz ABD olarak dostluk elini herkese uzattık.
Eski bir Türk atasözü vardır: Siz yangına körükle gidemezsiniz. Biz de bunu yapmazı.