29
Nisan
2025
Salı
GÜNCEL

Zapsu'nun fındık oyunları

Eski FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, görev başındayken, Başbakan'ın Danışmanı Cüneyd Zapsu'nun kendisine gizli olarak 20 bin ton fındık satmasını önerdiğini söyledi.

Giresun Cazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği veda toplantısında konuşan Erdem, geçtiğimiz nisan ayında FİSKOBİRLİK'in kredi sorununun çözümü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirtti.

Bu görüşmede Başbakan'a 50 milyon YTL'lik krediye ihtiyaç olduğunu söyleyen Erdem, kendisinin Erdoğan tarafından Cüneyd Zapsu'ya yönlendirildiğini ifade etti.

Erdem'in iddiasına göre Zapsu, kendisine gizli olarak fındık satmasını önerdi. Salih Erdem, "Zapsu'ya 'satamam, fındık fiyatı düşer' dedim. Ancak o, 'boşver, düşsün' yanıtını verdi" diye konuştu.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu'nun eski Başkanı, Cüneyd Zapsu'nun gizli fındık satması durumunda, kendisinden 20 bin ton fındık alacaklarını söylediğini ileri sürdü.

Fındık fiyatları düşüyor

Fındıkta krizi aşmak için devreye sokulan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) çabaları üreticinin mağduriyetini önleyemedi. TMO'nun alımlarını vadeye yayması, FİSKOBİRLİK'in açıkladığı 5 YTL'lik fiyata rağmen hala borcunu ödeyememesi, fiyatların düşüşünü hızlandırdı.

TMO, 4 YTL'lik fiyat üzerinden yarısı peşin, kalanını 15 gün içinde ödeme kaydıyla alım yapıyor. Ancak birçok yerde yeterli depo ve elemanı olmaması yüzünden alımlarda sıkıntı yaşanıyor.

Okulların açılması ve Ramazan'ın yaklaşmasıyla nakit ihtiyacı artan üreticileri, peşin para veren manavlara yöneltti ve bir hafta içinde piyasaya sürülen fındık miktarı fiyatın da düşmesine neden oldu.

FİSKOBİRLİK'te seçimin yapıldığı 12 eylülde 3 YTL olan Giresun kalite 50 randıman fındık bugün 2 lira 50 YKr'ye geriledi.

Fiyatın düşüşünde, fındığa 5 YTL fiyat veren ancak geçen yıldan üreticiye 160 milyon YTL borcunu dahi ödeyemeyen FİSKOBİRLİK'in yeni yönetiminin henüz somut bir adım atamamasını da etkisi var.

FİSKOBİRLİK yönetimi soruna Ankara'da çözüm arıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile görüşen FİSKOBİRLİK, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'den de randevu bekliyor.

Kulislerde FİSKOBİRLİK'in TMO'nun fiyatının üzerine çıkarak 5 YTL fiyat açıklamasının hükümeti kızdırdığı konuşuluyor.

Ziraat odaları ise üreticilere 'fındığı düşük fiyata satmayın' çağrısını yineledi. Fındığı harmanda bekleten, geçimini sağlamak için fındık satmak zorunda olan üretici bugünlerde çaresiz.

Geçen yıl toplanan fındığın yüzde 30'u eylül ayında piyasaya girmişti. Bu yıl ziraat odalarının çağrısı biraz olsun arzı durdurdu. Toplam rekoltenin yüzde 15 ile 20'sinin satıldığı tahmin ediliyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2006 Çarşamba 13:07:08
Güncelleme :20 Eylül 2006 Çarşamba 13:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet yılmaz IP: 212.156.210.xxx Tarih : 20.09.2006 15:36:23
Fındık T.C. dveletinin en fazla döviz getiren ve stratejik konuma sahip tek ürünüdür.Fındık dış piyasada önemli fakat iç piyasada da hem ekonomik hemde siyasi açıdan önemli bir üründür.Devletin geçmişte desteklediği bu ürünü bugün sahipsiz bırakması devletin aynı zamanda Dışardan yönetildiğinin bir göstergesidir.Devlet asli görevlerini unutmuş vatandaşını Tücar ile yabancı alıcıyla karşı karşıya getirmiştir.geçmişte hükümetler gönderen fındığın gelecektede hükümetler devireceği açıktır.Fındık üzerinden hükümet siyaset yapmaktadır.bu açık ve nettir.Fiskobirlik ile üretici karşı karşıya getirildi.Türkiyede Fındık üzerinde oynanan bu oyunlar Tüm türk tarımında oynanmaktadır.AB uyum yasaları çerçevesinde Türkiyeden istenen tarım ürünlerindeki kotalar kabul edilirse AB ülkeleri Lozanda kaybettiği kapitilasyonları Türkiye üzerinde yeniden kazanacaktır.Türkiyede yabancı sermaye girişi adı altında açılan ve perakende satış yapan büyük marketlerin kendi ülkelerinde üretilen eti sütü pirinci bu ülkenin tüketicisine satması Türk köylüsünün birleşerek ürettiği ürünleri iç pazara dahil ulaştıramamaları yüzünden Tek fındık değil tüm türk köylüsünün yarınları karanlıktır.bir an önce türk köylüsü birleşerek Türkiye üzerinde yerli malı dağıtımını yapacak büyük hipermarketleri kurar yabancı malı yerine yerli malı kullanır malını siyasilerin insafına onların ağzından çıkacak söze bırakmaz ve kayıtlı tarıma geçerse önü açıktır.Bu ülkede ekonominin ve tarımın yanlış yönetilmesi ülkeyi bu hale getirmiştir.Türkiyede üretilen sanayi ve tarım ürünleri halen ülkenin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır.ülkede fındık gibi bir iki ürün fazlası var ama diğer tarım ürünlerinin tamamı yetersiz.eti,buğdayı mısırı ithal ediyoruz.peki bunun sorumlusu üreticimi tabiki değil peki kim diyeceksiniz.ülkeyi yönetenler.ülke yönetilmiyor AB ve ABD tarafından yönlendiriliyor.Bugün Türkiyede yaşananların tek sebebi Kendi milletine güvenmeyen çifçisine memuruna esnafına kulak tıkayan onları duymayan Ekonomiyi IMF'ye PKK'yı ABD'ye Devrimleri yenilikleri çağdaşlaşmayı AB'ye havale eden siyasilerin siyasetine havale etmelerinden kaynaklanıyor.Bu milletin kurtuluşu AB ve BOP projelerinde değildir.Türk milletinin millideğerlerindedir.