24
Mayıs
2025
Cumartesi
İNSAN KAYNAKLARI

Fikirleri gerçekleştirme zamanı

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) ve Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) yıllar önce Türkiye’de girişimcilik ruhunu geliştirmek, kendi işini kurmak isteyenlere destek olmak üzere ortak çalışmalar yapmaya karar verdi. Girişimciliğin önündeki en büyük engelin de, eğitim eksikliği olduğu saptamasıyla, girişimci nasıl olunurdan, bir proje nasıl yazılıra, bir şirket nasıl kurulur ve yönetilire kadar birçok konuda girişimci ruhu taşıyan kişilere eğitimler verilmeye başlandı.

Bu sene dördüncüsü düzenlenecek olan program ile Türkiye’nin potansiyel girişimcilerini ve onların iş fikirlerini iş hayatına kazandırmak amaçlanıyor. Bu eğitime öncelikle Türkiye’deki girişimci insan potansiyelini bu gibi çalışmalarla ortaya çıkarmak, girişimcilik kültürünü artırmak, küçük de olsa yeni istihdam yaratmak, iş fikirlerini somutlaştırmak için ön ayak olmak, daha sağlam ve doğru iş kurma yönünde bilgi vermek ve yeni iş kuracakları bekleyen sorunları göstermek, hata yapmadan tecrübe kazanmalarına yardımcı olmak, işi kurma ve geliştirmeye yönelik bir bakış açısı ve vizyon kazandırmak hedefleniyor.

Amaç iyi fikri olana destek vermek

Programa başvuru için herhangi kısıtlayıcı bir şart yok. Girişimci olma yeterlilikleri, iş fikrinin orijinalliği ve uygulanabilirliği ile, iş fikrini hayata geçirecek kişinin o işi yapabilmesi için geçmiş deneyimleri ile gerekli olan bilgi, beceri ve tutumlara sahip olup olmadığına bakılacak. Herhangi bir eğitim derecesine ve diploma, yaş, cinsiyet ve bir bölgede yaşıyor olma gibi kriterlere dikkat edilmeyecek. Ayrıca her bölümden ve her sektörden konu kısıtlaması olamadan değişik proje fikirleri olan kişiler bu sertifika eğitimine başvurabilecek.

Girişimci adayları 1-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek eğitim programına www.gyiad.org adresinden ulaşacakları başvuru formunu doldurarak katılabilecekler. İş fikrinin anlatıldığı başvuru formunun değerlendirmeye alınması için, doldurulduktan sonra 21 Ağustos’a kadar GYİAD’a faks (0212 290 63 22) veya e-posta yoluyla (gyiad@gyiad.org) teslim edilmesi gerekiyor.

GYİAD-KOSGEB işbirliği ile ücretsiz sertifika eğitim almak isteyenlerin başvuru formunda kendilerini kısaca tanıtmaları ve bir proje fikri olarak yapmak istedikleri işi anlatmaları isteniyor. Daha sonra başvuran kişileri daha iyi tanıyabilmek ve gerçekten bir girişimci bir ruh taşıyıp taşımadıklarını anlayabilmek için KOSGEB’in hazırladığı Girişimcilik Testi’ni doldurmaları isteniyor. Daha sonra tüm bu başvurular GYİAD ve KOSGEB’den ilgili yetkililerin olduğu bir komisyon tarafından, başvuran kişi ve proje değerlendirmeye tabi tutuluyor ve olumlu bulunanlar sertifika eğitimine çağrılıyor. GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Eczacıbaşı, burada amacın her isteyene bu eğitimi vermek değil, hakikaten iyi bir iş fikri olan girişimci kişilere destek olmak ve onları iş hayatına hazırlamak olduğunu söylüyor.

GYİAD ve KOSGEB eğitim programına katılarak sonrasında kendi işini kuranlar arasında, KOSGEB’in aradığı şartları sağlayan kişi ve şirketler KOSGEB kredilerinden de yararlanabiliyor. Sertifika eğitimini tamamlayarak kendi işini kuranlara, zaman içinde konularında uzman ve başarılı GYİAD üyeleri tarafından danışmanlık hizmetleri veriliyor.

Eğitim içeriğinde şu konular ve başlıklar üzerinde duruluyor: Girişimci kimdir ve iyi bir girişimcinin özellikleri nelerdir - işe nereden başlamalı ve iş fikrini hayata geçirmek için öncelikle neler yapılmalı - iş fikrinin hayata geçip geçemeyeceğini nasıl test ederim - iş planı projesi nasıl yapılır - şirket nasıl kurulur - şirket yönetirken nelere dikkat edilmelidir - bir şirketin uyması gereken temel yasal mevzuatlar nelerdir - girişimcinin yasal yükümlülükleri nelerdir - işle ilgili muhasebe ve vergi mevzuatları nelerdir - üretim planı nasıl yapılır - maliyet nasıl hesaplanır - pazar araştırması nasıl yapılır - işi büyütürken nelere dikkat edilmelidir - üretim, satış, pazarlama, servis ve eleman istihdamı konularında dikkat edilmesi gerekenler - nakit akışı, yatırım geri dönüşü, banka kredisi kullanımı gibi teknik konularda bilgilendirme gibi farklı konular... Yoğun bir şekilde verilen 26 saatlik bir eğitim programı 5 günde tamamlanıyor. Eğitimler birkaç hafta sonuna yayılarak, KOSGEB ve GYİAD’ın belirlediği konu uzmanı eğitim kurumları ve konu uzmanları tarafından veriliyor.

Kendi işlerini kurmaya başladılar

Önceki senelerde başvuranların çok farklı alanlardan çok ilginç proje önerileri ile geldiklerini belirten Eczacıbaşı: "Öncelik köpek ve kedi olmak üzere, tüm evcil hayvanların kısa veya uzun dönemli konaklayabilecekleri bir otel kurma, sedir ağacından elbise askıları ve aparatlar üretimi, narenciye kabuklarından uçucu yağ üretilmesi, organik bebek ürünleri üretimi, Alman ekmeği üretimi ve satışı gibi birbirinden tamamen farklı alanları ilgilendiren yüzlerce, binlerce iş fikri geldi" diyor. Önceki yıllarda başarılı olan adayların birçoğu kendi işini kurmuş ve GYİAD da değişik aşamalarda onları desteklemiş. Aralarında ihracat yapmaya başlayanlar bile varmış. Bir kısmı ise sermaye yetersizliği, altyapı sorunları gibi nedenlerden dolayı da eğitim almalarına rağmen işlerini kuramamışlar.

Programa önceki yıllarda Türkiye genelinden birkaç bin başvuru olmuş. Eczacıbaşı, bu sayının çok anlamlı ve önemli olduğunu söylüyor: "Çünkü bizlere herhangi bir iş arayan bir kişi başvurmuyor. İş fikri olan ve kendi işini kurmak isteyen kişiler başvuruyor. Bu da Türkiye’nin potansiyelini ve bu konudaki ihtiyacı gözler önüne seren bir durum." Programa bireysel deya da takım olarak başvurulabiliyor.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 21:25:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?