30
Nisan
2025
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Geçici işçiler statü mağduru

Çeşitli kamu kurumlarında 4-C statüsü ile istihdam edilen geçici işçilerin mağduriyeti bitmek bilmiyor. 13 bini aşkın geçici işçi, her yıl işten çıkarılıp Bakanlar Kurulu kararı ile 2 ay sonra tekrar işe alınıyor. Bu yolla devlet işçisine kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğünden kurtuluyor.

4-C'lilerin maaşı, aynı işi yapan kadrolu personele göre yüzde 30-40 daha düşük. Lise mezunu bir geçici işçi, asgari geçim indirimi dahil 730 TL alıyor. Aynı statüdeki bir memurun ise maaşı yaklaşık bin 100 lira. Kamudaki bu ayrımcılığın sebebi 4-C'lilerdeki statü belirsizliği. Bu kapsamdaki kişiler ne kamu işçisi sayılıyor ne de devlet memuru.

Son 5-6 yıldır hızlanan özelleştirme sonucu Türkiye'ye önemli miktarda yabancı yatırım geldi. Ancak bir taraftan da on binlerce özelleştirme mağduru ortaya çıktı. Devlet, özelleştirilen kurumlarda işsiz kalanlara sahip çıkmak için bu kişileri geçici işçi statüsüyle kamu kurumlarında işe alıyor. Ancak bu yolla bir yönüyle sosyal adalet sağlanırken bir taraftan da yeni mağduriyetler oluşuyor. Her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile kamu kurumları için toplam 21 bin 193 geçici işçi kadrosu ilan ediliyor. Fakat çalışma şartlarının kötü olması sebebiyle bunun yaklaşık 13 bini doldurulabiliyor. Devlet her yıl 'kamuya şu kadar geçici işçi alınacak' açıklamasını yapıyor. Oysa gerçekte yeni işe alım söz konusu değil. Çünkü halen çalışan geçici işçilerin sözleşmeleri yıl sonunda feshediliyor. Aynı kişiler, 2 ay sonra tekrar alınıyor. Üstelik girdi-çıktı yapılan bu kişiler kıdem tazminatı hakkını da yitiriyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 20:22:30
Güncelleme :23 Ocak 2009 Cuma 09:24:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?