30
Nisan
2025
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

İlaç sektörü değişiyor

Janssen-Cilag şirket çalışanlarının ortak bir hedefi olması ve bu hedefi gerçekleştirmek için birlikte çalışmalarını sağlayacak bir proje başlattı. Kurum Kültürü adı verilen bu projede çalışanların iletişiminden sosyal sorumluluk kampanyalarına kadar 50 aksiyon bulunuyor. 5 ana başlıkta hazırlanan aksiyonlarla çalışanlar şirketin büyümesine katkıda bulunmuş oluyorlar.
Johnson & Johnson’ın bir kolu olan Janssen-Cilag, şirketin ilaç bölümünü temsil ediyor. Dünya çapında 120 binden fazla çalışanı olan Johnson & Johnson, 230 farklı lokasyonda faaliyetlerini sürdürüyor. Janssen-Cilag ise Türkiye’de 1999’dan beri ilaç sektöründe hizmet veriyor. 230 kişinin çalıştığı firma son 6 yılda 10 kat büyüme göstermiş.

Janssen-Cilag, şirket çalışanlarının ortak bir hedefi paylaşması ve birlikte çalışmaları için Kurum Kültürü Projesi’ni başlattı. Janssen-Cilag İnsan Kaynakları Direktörü Demet Hatipoğlu Akman, kurum kültürünü şöyle açıklıyor: "Şirketlerde konuşulan, konuşulmayan bir takım kurallar, davranışlar ve ortak hedeften yola çıkarak şirket çalışanlarının ortak hayali birlikte paylaşıp, ortak hedefe doğru yine birlikte yol almasını sağlayacak olan şirketin kişiliğidir kurum kültürü."

Büyüyen bir trend içinde olduklarını ve bununla beraber şirkete değerli insanların katıldığını belirten Akman, şirketin geleceğini çalışanlar olarak hep beraber inşa ettiklerini ve bunu yaparken de el ele olmanın, bu projenin bir parçası olmanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Janseen-Cilag, Kurum Kültürü Projesi’nde bu konuda tecrübesi olan Management Center Türkiye ile birlikte çalışıyor.

Proje ekibinde 25’e yakın çalışan var. Bu ekip seçilirken özellikle farklı departmanlardan çalışanlar bir araya getirilmeye çalışılmış. Hem sahadan hem satıştan hem de merkez kadrodan her seviyeden çalışanın bu ekipte olmasının amacı mümkün olduğu kadar farklı sesi duyabilmek. Kurum Kültürü Projesi’ne başlarken önce mevcut durum analiz edilmiş. Bunun için de şirketin durumunu çalışanlardan dinlemeyi uygun görmüşler. Çeşitli ’workshop’lar ve toplantılar sonucunda 130 kişiden görüş alınmış ve yapılan anketlerle desteklenmiş. Çalışmalar yapılırken şirketin andından da yararlanılmış. Akman, andın tüm değerlerin bir arada toplandığı bir anayasa olarak da görülebileceğini belirtiyor. Tüm Johnson & Johnson şirketleri için geçerli olan andda, şirketin kimlere karşı sorumluluğu olduğu ve ekip değerleri vurgulanıyor. Andın müşterileri, çalışanları, toplumu ve hissedarları kapsadığını söyleyen Akman, dünya çapında bilinen ilk şirket anayasası olduğunu da ekliyor. "Anddan neden bahsettik? 2 yılda bir yapılan anketimiz var andla ilgili. Tüm çalışanlarımız düşüncelerini özgürce ifade edebiliyorlar. Bu anketler sayesinde nerede olduğumuzu görüyoruz ve bu sonuçlara göre aksiyonlar hazırlıyoruz. Bu yüzden Kurum Kültürü Projesi’nde aynı zamanda bu anket sonuçlarını da kullandık."

Akman, çalışanların şirketin en büyük değerlerinden biri olduğunu ve bu yüzden de çok önemli olduklarını vurguluyor. Çalışanların gelişimine önem veren bir şirket olduklarını ve fikirlerini paylaşmaları için uygun ortam sağladıklarını da belirtiyor.

Kurum kültürü Projesi ocak 2008’de başlamış. Bütün çalışanlarla mevcut durum analizi yapılmış. Bu çalışmaların toplanması ve değerlendirilmesi mayıs ayını bulmuş. Ardından ana aksiyonlar belirlenmiş. Sonrasında ise ana aksiyonlarla ilgili proje ekibi ve alt gruplar seçilmiş ve detaylı bir çalışma istenmiş. Şu an 5 alt grup (iletişim, strateji, değerler ve süreçler, gelişim, planlama ve organizasyon) ve ilgilenecekleri aksiyonlar belirlenmiş.

Toplamda 50 tane aksiyon çıkmış. Bunlardan bir tanesi Janssen-Cilag içinde kullanılacak olan kısaltma ve terimler sözlüğü. Her departmandan toplanan bilgilerle oluşturulacak sözlük sayesinde hem kurumun özel bir dili olacak hem de departmanlardaki terimler herkes tarafından öğrenilecek.

Çalışan gelişimi üzerine de aksiyonlar hazırlanmış. Merkez kadrosu ve sahada çalışanların iletişimini sağlamak, iki tarafın da yaptıkları işi daha iyi anlamaları için departman ziyaretleri planlanmış. Projede saha çalışanının merkezdeki departmanlarda, merkezdekilerin de sahada zaman geçirerek işleri nasıl yaptıklarını gözlemlemesi hedefleniyor.

Toplantı kaçırmaya son

Çalışan gelişimiyle ilgili başka konularda da çalışmalar olmuş. Çalışan Rehberi adı altında tüm şirketin her türlü bilgisini kapsayan detaylı bir döküman hazırlanmış. Sahada çalışanlar için intranet ve medya bölümü yapılmış. Basında sektörle ilgili çıkan haberler, Janssen-Cilag ile ilgili çıkan haberler, günlük sektör analizi bu proje sayesinde doğrudan izlenebiliyor. Şirketin sponsor olduğu kongrelerde yapılan konuşmalar ya da çeşitli aktiviteleri kaçıran saha çalışanları siteden bu görüntüleri hızlı bir şekilde indirebiliyorlar.

Her 3 ayda bir genel müdürün tüm merkez çalışanları topladığı bir de toplantı yapılıyor. Bu toplantılarda 3 ayda ne yapıldı, ilerde ne yapılacak konularında bilgi paylaşımı gerçekleşiyor. Toplantı kameraya çekiliyor ve bütün bölge müdürlerine gönderiliyor. Bu sayede toplantıları kaçıranlar da bilgi sahibi oluyor.

Geleceği oluşturuyoruz

Janssen-Cilag kurumsal sosyal sorumluluk alanında da proje geliştirmeyi düşünüyor. Akman bu alan hakkında şöyle bir örnek veriyor: "Şirket otoparkında bir valemiz var. İşinden zaman bulduğu anlarda sürekli kitap okuyor ve sesini kaydediyor. Bu kayıtları da Körler Vakfı’na veriyor. Geçen sene 20’den fazla kitap okudu. Biz de bunu daha geliştirip proje haline getirmek istiyoruz."

Kurum kültürünü şirket çalışanlarının oluşturduğunun altını çizen Akman bu projenin çok faydalı olacağından emin olduklarını ve çalışanlardan projede gönüllü olarak yer almak isteyenler olduğunu da söylüyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 12:06:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?