30
Nisan
2025
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Karafırın'da yükselten eğitim

Kek, pasta, catering gibi alanlarda üretim yapan ve hizmet veren Karafırın, kurum içi eğitimlerine ağırlık veriyor. Teorik ve pratik eğitimleri başarıyla geçen çalışanlar terfi edebiliyor, moto-kuryeler mağaza müdürlüğüne yükselebiliyor.

Karafırın 105 yıllık bir firma. Kuruluşu, dedelerinin Rusya’dan fırını Türkiye’ye getirmesiyle başlıyor. İsmi de bu fırınların renginin kara olmasından geliyor. Karafırın’da ürünler organize sanayi bölgesinde yer alan fabrikada üretiliyor. Bu fabrikada 100 kişi üretim, ofis ve diğer departmanlarda çalışıyor. Mağazalardaki çalışan sayısı, bayilerle birlikte 150 kişi. Karafırın’ın İstanbul’un çeşitli bölgelerinde hizmet veren 18 mağazası var. Bunların 7’si franchise.

 

Karafırın Genel Müdür’ü Ayhan Karal, "Mutfak bölümü için geçen senelerde başvuran bulmakta zorlanırken, aşçılığın yükselen trendine paralel, artık üretimde yer almak isteyen genç arkadaşlardan seçim yapmak durumunda kalıyoruz" diyor.

 

Karafırın’da satış ekibine özel eğitim programları var. Hiç iş deneyimi olmadan başlayan lise mezunu bir genç, eğitim programlarını geçerek ve şube performansını da ilerleterek mağaza müdürlüğüne hatta daha üst pozisyonlara gelebiliyor.

 

Kendi eğitim sistemimizi kurduk

 

Her bir çalışandan öncelikli olarak sınıf eğitimlerini belirlenen sürelerde tamamlamaları bekleniyor. Bununla ilgili olarak yazılı sınav da yapılıyor. İkinci ayak ise pratik uygulama. Performans değerleme formu ile çalışan, müdürü ve onun iki üst yöneticisi tarafından değerlendiriliyor. Sınıf eğitim notu ve performans değerleme notu ortalaması ile adayın bir sonraki eğitim programına katılma hakkı belirleniyor. Bu aynı zamanda terfi etme anlamına da geliyor. Çalışanlar başarılı olmadıkları programlara iki defa daha katılma hakkına sahip.

 

Eğitimler temel olarak işin tekniğini öğretmeye yönelik. Bununla birlikte teknik eğitimleri verenler, pratiğe yönelik her ihtiyaca anında cevap verebiliyorlar. Eğitim programları arasında: Satış temsilcisi eğitim programları, Müdür yardımcısı eğitim programı, Şube müdürü eğitim programı, Yönetici adayı eğitim programı, Franchise adayı eğitim programı, Spesifik eğitimler (Moto-kurye eğitim programı, Restaurant eğitim programı, Kasiyer eğitim programı) yer alıyor. Karal, yiyecek-içecek hizmeti veren işletmelerde özellikle de büfe, cafe, pastane, restoran gibi işletmelerde insan kaynağını uzun süre istihdam etmek, işletme değerleri içinde eritmek çok zorlayıcı bir süreçtir diyor: "Birçok işletme, kalifiye çalışan bulmaktan yana şikayetçidir. Maliyetler yükselir ya da gelen aday işle ilgili hiçbir tecrübeye sahip değildir. Biz bunu aşmanın yolunu firmanın kendi eğitim sistemini oluşturup her bir birim için gerekli bilgilerle ve anlayışla donanmış çalışanı süreli yetiştirmek olarak uygulamaya karar verdik. Özellikle fast food zincirleri bu sistemi başarılı bir biçimde uyguluyorlar. Karafırın da pastane sektöründe bir ilke adım atarak kendi eğitim sistemini kurdu ve şubelerindeki her birim için özel eğitim programları oluşturdu."

 

Her bir program için minimum 50 saatlik sınıf eğitimi ve 90 günlük pratik uygulama yapılıyor. Eğitim, uzmanlık alanı bulunan mağaza müdürleri tarafından veriliyor. Bazı eğitimler için dış kaynaklardan da yararlanılıyor. Bu çerçevede ortalama 300 personel eğitimlerden geçmiş.

 

Moto-kuryeydi mağaza müdürü oldu

 

Karafırın’da eğitim programına katılıp 5 mağazanın yöneticisi olan ev hanımları da yer alıyor. Karal, orman mühendisi nosyonlu bir çalışanlarının hem mağaza müdürü hem de eğitim sorumlusu olarak devam ettiğini de söylüyor. "Bizimle moto-kurye olarak çalışan bir başka ekip üyemiz ise bugün mağaza müdürü ve eğitim ekibinin üyesi olarak devam ediyor. Karafırın’la birlikte yola çıkan çalışanlarımıza kattığımız mesleki bilgi, sosyal ilerleme, bizi mutlu ediyor. Onların da firma gibi geliştiğini, ilerlediğini ve kendilerini bir başka seviyeye getirdiklerini görmek, yaptığımız işin doğruluğuna dair inancımızı artırıyor."

 

Karafırın bünyesindeki işe alım, kariyer planlama ve eğitim programlarını yönlendirilmesinde yardımcı olan araçlardan birisi de kişilik envanteri. Bu envanter ile kişinin bakış açısı, kullandığı yöntemler, güçlü yanları ve geliştirmesi gereken özellikleri belirlenebiliyor. İşe alımlarda envanter sonucu görev tanımı ile karşılaştırılıp işe uygunluğu bu açıdan da değerlendirilmeye çalışılıyor.

Sonrasında aday ile birlikte envanteri ve görev tanımı üzerinden birlikte görüşülüyor. Tabii ki öncelik her zaman için adayın deneyimleri, eğitimi ve kendisini nasıl ifade ettiğinde. Envanterlerin işe alımlardaki hata payını azaltan önemli bir etmen olduğunu belirten Karal, bu sayede çalışanlarının Karafırın’da iş hayatının ne yöne doğru gidebileceği konusunda koçluk yapabildiklerini söylüyor: "Çalışanımızın talip olduğu bir pozisyon varsa o görevin gereklerini yerine getirmesi için hangi güçlü yanlarını kullanabileceğini ve hangi özelliklerini geliştirmesi gerektiğini açıklıyoruz. Eğitim programlarını planlarken ve içeriklerini oluştururken de envanteri bir belirleyici öğe olarak kullanıyoruz. Bu öğelerin hangi ışığında eğitim programındaki görevleri yerine getirecek kişinin özellikleri de değerlendirilerek içerikler yazılıyor. Ayrıca ilgili eğitim programına dahil olacak katılımcıları da buna göre belirliyoruz."

 

Zeynep Mengi - Hürriyet İK
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2009 Pazar 16:32:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?