1
Mayıs
2025
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Almanya'ya Türk çıkarması

Türkiye'nin onur konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı vesilesiyle Türk kültürü "Tüm Renkleriyle Türkiye" konseptiyle Almanya'ya çıkarma yapıyor. Ekim ayı boyunca Frankfurt sokaklarında edebiyatıyla, müziğiyle, dansıyla, tiyatrosuyla, sinemasıyla Türkiye kültürü yaşatılacak.

Mart ayında kitap okumalarıyla başlayan film gösterimi, konser, oyun, konferans, sempozyum gibi etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor. 14 Ekim'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Nobel Ebebiyat Ödülü sahibi yazarımız Orhan Pamuk'un katılımıyla yapılacak açılışın ardından hem fuar alanındaki pavyonlarda hem de tüm kentte tam bir Türkiye çıkarması yaşanacak.

Topkapı Sarayı'ndan moda


Etkinliklerden ilki "Lale, Kaftan ve Levni. Topkapı Sarayından Moda ve Minyatürler" sergisi.
Kitap fuarı kapsamında 14 Ekim 2008-11 Ocak 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergi Avrupalıları oryantal dünyanın modası ile tanıştıracak. Osmanlı modasının 500 yılını anlatan sergi Frankfurt Uygulamalı Sanatlar Müzesi'nde yer alacak. 2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi, Frankfurt Uygulamalı Sanatlar Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi'nin işbirliğiyle gerçekleşen sergi, Osmanlı minyatür sanatının en büyük ustalarından Levni'nin yapıtları ve Padişah kaftanlarını 16.-19. yy. atmosferi içinde Frankfurt Kitap Fuarı'nın izleyici kitlesiyle buluşturuyor.
Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan tarihi süreçte kitabın serüvenini konu alan "Kitabın Yolculuğu-Book's Odyssey" adlı sergi ise 14-19 Ekim arasında Frankfurt Kitap Fuarı'nda açılacak.
Osmanlı devletinde basılan ilk kitap olan ve 1729'da Müteferrika Matbaası'nda basımı gerçekleştirilen "Vankulu Lügati"nden bu yana geçen süreci konu alan sergide, İstanbul, İzmir, Beyrut, Kahire, Kudüs, Selanik ve Mardin'de basılmış 40 orijinal kitap yer alıyor.

Frankfurt Seyahatnamesi


Frankfurt'ta kentin billboard'larını modern Türk şiirinin ünlü şairlerinden Ahmet Haşim'in 1932'de tedavi olmak amacıyla bir süre kaldığı, burada kaleme aldığı ve daha sonra "Frankfurt Seyahatnamesi" adı altında kitaplaştırdığı yazılarının yer aldığı posterler süslüyor. Frankfurt Kitap Fuarı'nın sonuna kadar kentin önemli merkezlerinde, meydanlarda, caddelerde, metrolarda bulunan billboard'larda kalacak olan bu posterlerde Ahmet Haşim'in anlattığı Frankfurt Garı, Goethe'nin Evi, Palmen Garden, Römer gibi, mekânların, sokak ve caddelerin 30'lu yıllardaki görüntüleri de bulunuyor.

Hayali Doğu-Hayali Batı


Frankfurt Kitap Fuarı öncesinde ise Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi tarafından 11 ve 12 Ekim'de "Hayali Doğu-Hayali Batı: Medeniyetler Ötesinde Düşünmek" adlı bir sempozyum düzenlenecek.
Frankfurt Römer'de düzenlenecek sempozyumda, asırlar boyu karşılıklı yanlış anlama ve korkularla şekillenen Doğu-Batı ilişkisinin bugünü ve geleceği tartışılacak.
Şair ve yazar Murathan Mungan ve Almanya PEN Başkanı yazar Johano Strasser'in açış konuşmalarıyla başlayacak sempozyuma Yale Üniversitesi'nden siyaset kuramcısı Seyla Benhabib, sosyolog Nilüfer Göle, siyaset bilimci Joachim Hirsch, Filistin'den medya bilimci Khaled Hroub, ABD'de yaşayan Ugandalı siyaset bilimci Mahmood Mamdani ile Germanist Onur Bilge Kula konuşmacı olarak katılacak.
Sempozyumun kapanışında da "İncesaz" adlı topluluk tarafından konser verilecek.
Köln Konçertosu ve Sarband Müzik Grubu'nun 13 Ekim'de gerçekleştirilecek "Doğu Rüyası" konseri ise Osmanlı sarayından nağmeler sunacak. Köln Konçertosu şefi Werner Ehrhardt ile Sarband Müzik Grubu Şefi ve müzik etnoloğu Vladimir Ivanoff tarafından 18. yüzyıla ait müzikal eserler derlenerek hazırlanan konserde, Mozart, Klaus ve Gluck'un eserleri geleneksel Doğu melodileriyle harmanlanarak seslendirilecek.
Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanından uyarladığı "Huzur" adlı müzik gösterisi ise yarın Frankfurt Gençlik Evi'nde gerçekleştiriliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)


SİNEMANIN AĞIR TOPLARI


Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında Türkiye sineması da unutulmadı. Bu kapsamda 1970-2008 yılları arasında yapılmış 22 uzun metrajlı film ve 6 belgesel gösterilecek. "Tüm Renkleriyle Türkiye" adı verilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla gerçekleştirilen program, Ankara Sinema Derneği tarafından koordine ediliyor.
Frankfurt Kitap Fuarı sırasında, Sinema TV Forumu bölümünde açılacak Türkiye standında, son dönem filmlerin fragmanlarının yer aldığı dvd'ler, Kalan Müzik'in katkılarıyla hazırlanan Türk film müzikleri albümü, sinemamızla ile ilgili kitaplar, sinema endüstrimizi tanıtan bir rehber ile fuarda ve Frankfurt Film Müzesi'nde gösterimi yapılacak filmleri içeren bir katalog sergilenecek.
Fuar sırasında Nuri Bilge Ceylan'ın Üç Maymun, Abdullah Oğuz'un Mutluluk, Ömer Kavur'un Gizli Yüz, Özcan Alper'in Sonbahar, Seyfi Teoman'ın Tatil Kitabı, Ömer Vargı'nın Kabadayı, Fatih Akın'ın İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek ve Mahsun Kırmızıgül'ün Beyaz Melek adlı filmleri gösterilecek.
Kitap Fuarı'nda ayrıca 19 Ekim günü Anadolu'nun Renkleri: Düğün, Doğum, Ölüm (Peyami Çelikcan), Buçuk (Hüseyin Arus), İnsanın Ağaçla Dansı "Kündekari" (Tuhfe Tezel), Bozkırın Gücü-Kangal (Coşkun Aral), Kula'da Üç Gün (Süha Arın) ve Troya (Rıza Baloğlu) adlı belgeseller izleyiciyle buluşacak.
Türkiye'de 29 Ekim'de 175 kopyayla gösterime girecek olan ve merakla beklenen Can Dündar imzalı Mustafa filminin yurtdışındaki ilk gösterimi de 16 Ekim akşamı saat 19.00'da Frankfurt Kitap Fuarı'nda yapılacak. Gösterime yönetmen Can Dündar da katılacak.

Festivalde ayrıca, Umut (Yılmaz Güney), Sürü (Zeki Ökten), Züğürt Ağa (Nesli Çölgeçen), Anayurt Oteli (Ömer Kavur), Muhsin Bey (Yavuz Turgul), Tabutta Rövaşata (Derviş Zaim), Masumiyet (Zeki Demirkubuz), Mayıs Sıkıntısı (Nuri Bilge Ceylan), Vizontele (Yılmaz Erdoğan, Ömer Faruk Sorak), Yazı Tura (Uğur Yücel), Beş Vakit (Reha Erdem), Beynelmilel (Sırrı Süreyya Önder, Muharrem Gülmez) ve Gitmek (Hüseyin Karabey) isimli filmler de gösterilecek.

Referans
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 15:20:21
Güncelleme :9 Ekim 2008 Perşembe 15:30:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?