İstanbul, 11 - 18 mayıs tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından gelen kuklalara ev sahipliği yapacak. 8. İstanbul Uluslararası Kukla Festivali, 15 ülkeden 20 kukla gösterisini seyircilerle buluşturuyor.
Açılış gösterilerinde her yıl önemli kukla topluluklarını İstanbulda ağırlayan festival, yine geleneği bozmuyor ve dünyaca ünlü Rus topluluğu Serguei Obraztsov State Akademic Puppet Theatreı İstanbullu sanatseverlerle tanıştırıyor. 1931de kendi yaptığı kuklalarla izleyiciyle buluşan, ip kuklası ve el kuklasına getirdiği açılımlarla ünü dünyaya yayılan Serguei Obraztsovun 1992de ölümünün ardından, onun anısını yaşatmak üzere kurulan topluluk; ülkemize "Obraztsovdan Seçmeler" (Best of Obraztsov) adlı gösteriyle geliyor. Ülker Kukla Festivalinin, Ses Tiyatrosunda 10 Mayısta gerçekleştirilecek olan açılışında sahnelenecek olan "Obraztsovdan Seçmeler", Serguei Obraztsovun 100. doğumgünü nedeniyle hazırlanmış bir seçki. 70 yıl boyunca 300 uzmanın çalışmalarıyla dünyaca ünlenen Serguei Obraztsov topluluğunun repertuarında yer alan 61 oyunun en iyilerinden parodilerin bir araya getirildiği gösteri, bugüne kadar dünyanın birçok kentinde sahnelendi. Her gittiği ülkede, oranın dilini de katarak konuşan kuklalar, ülkemizde de izleyicilerin karşısına, Türkçe de konuşarak çıkıyor. Serguei Obraztsov State Akademic Puppet Theatre, ülkemizde, açılış gösterisinin yanı sıra biri Ankarada olmak üzere üç gösteri daha gerçekleştirecek.
Cengiz Özekin sanat yönetmenliğinde hazırlanan Uluslararası Ülker Kukla Festivalinin bu yılki programı, farklı coğrafyalarda kuklanın yorumlanışını izleyiciye sunan bir yelpaze niteliğinde: Sanatseverler, sekiz gün boyunca; Almanya, Avusturya, Brezilya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Polonya, Rusya, Slovenya, Tayvan, Türkiye ve Yunanistandan gelen kuklalarla tanışma olanağı buluyor. Etkinliğin programında bir İngiltere-Türkiye ortak prodüksiyonu da var. Festivale konuk olacak ülkelerin çeşitliliği; "kukla" kavramının algılanışının ve yorumlanışının coğrafyadan coğrafyaya nasıl farklılık gösterdiğini de kanıtlıyor. Ülker Kukla Festivali, yaşamını geçen yıl yitiren Oğuz Aralı da anıyor. Festivalin geleneksel "Onur Ödülü"nün bu yılki sahipleri Aral ile birlikte "Bir Garip Orhan Veli", "Huysuz İhtiyar" gibi sevilen oyunlara imza attığı Müşfik Kenter. Ödül töreni, festivalin açılış gecesinde gerçekleştiriliyor.
Kukla Festivali bu yıl, konuları ve işleyiş biçimleriyle kalıplaşmış "kukla oyunu" düşüncesini yıkan gösterilerle dolu: Avusturyadan Theater im Ohrenbsesselin kuklalar arasında geçen bir dedektiflik öyküsü niteliğindeki oyunu "Tehlike Benim Göbek Adım", Fransadan Theatre de LOmbrellein festivalin kapanışında yorumlayacağı "Mozart, Bir Çocuğun Avrupa Turu", Hollandadan Eduardo de Paiva Souzanın parkta canlanan bir heykelle sohbet eden adamı seyircilerle buluşturtuğu "Melek", İtalyadan Compagnia Walter Broggininin insanoğlunun ölüme karşı verdiği boşuna savaşı işlediği "Solo", Tayvandan TTT Puppet Centreın bir ritüel niteliğindeki gösterisi "Şeytan Avcısı Zhong Kui ile Kutsanış" ile Yunanistandan The Diversın kukla; oyuncu ve videodan oluşan sözsüz performansı "Dalış" bunlardan birkaçı...
Etkinlik programında yer alan Polonyadan Teatr Maskanın "Pencere"si kukla, gölge ve aktörün ilginç buluşmasına, Slovenyadan Forum Ljubljana Production ve Cankarjev Domun ortak yapımı olan "Parmak Kız" animasyon kuklasına, Rusyadan Puppet Houseun "Sindrella"sı ise masa kuklasına örnekler...
Almanyadan Maren Kaun Theatreın "Kafasına Pisleyeni Arayan Köstebek"i, Brezilyadan Anne Westphalin "Flamingo"su, İspanyadan El Retalin "Küçük Bir Kahraman"ı ve İsviçreden Teatro dei Fauninin "Bavulun İçindeki Orman"ı ise görsellikleri ve ele aldıkları konuların pedagojik önemiyle hem çocuklara hem de çocuklarıyla birlikte zevkli vakit geçirmek isteyen yetişkinlere yönelik.
Kukla Festivalinde ülkemizi Bakırköy Belediye Tiyatroları "Büyülü Ağaç" ve "Sihirli Lamba", Cengiz Özek Kukla Tiyatrosu "Çöp Canavarı", Tiyatro Cancana "Masal Gülleri" ve Tiyatro Tem "Lahana Sarması" adlı oyunlarla temsil ediyor. Etkinlik programında, Sophie Multishadowsun, Oscar Wildeın hikayesine Karagözü yerleştirdiği İngiltere-Türkiye ortak yapımı "Karagöz ve Bencil Dev" de yer alıyor.
8. İstanbul Uluslararası Kukla Festivali gösterilerinin biletleri 10 YTLden (10 milyon lira) satılıyor. Biletler; Biletix kanallarından (www.biletix.com), Atatürk Kültür Merkezi Gişesinden (0.212. 251 56 00-dahili 372) ve oyunlardan bir saat önce salon girişlerinde açılacak gişelerden temin edilebilir. Kukla Festivalinde, toplu satışlarda yüzde 25 indirim uygulanıyor. Toplu bilet rezervasyonu için 0.212. 232 02 24 numaralı telefon aranabilir.
Gösteriler; Fransız Kültür Merkezi, Profilo Kültür Merkezi, Maya Sanat, Ses Tiyatrosu, Enka Oditoryum, Piyale Paşa Semt Konağı, Örnektepe Semt Konağı, Özel Sezin Okulu ve Ankara Türk Ocağı Tiyatrosunda gerçekleştiriliyor.
(Sabah)