Mardin’deki tarihi bir yapıyı “Kent Müzesi” ve galeriye çeviren Sabancı Vakfı, 12 bin yıllık geçmişe sahip bu kentteki çocukların kendi sergilerini açmalarına da imkân sağlayacak
Bir yanda telkâri kutular, Osmanlı’dan kalma ilkokul diplomaları, askerlik teskereleri, yazmalar, 200 yıllık sünnet nazarlığı; diğer tarafta yan yana duran Müslüman, Ermeni, Süryani mezar taşları... Mardin’in ilk kent müzesinden içeri girince göze çarpanlar bunlar.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nin açılışı için dün yüzlerce davetli burada toplandı. Müzenin avlusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Diyanet işleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Mardin Valisi Hasan Duruer, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, Mardin ve Midyat Süryani Metropolitleri Saliba Özmen ve Samuel Aktaş, Türkan Sabancı’nın yanı sıra iş dünyasından pek çok isim vardı.
6 yıllık çaba sona erdi
Kentlerinin mirası onlara yeniden armağan ediliyordu Sabancı Vakfı tarafından. Sakıp Sabancı’nın sağlığında başlattığı bu proje, 6 yıllık çabanın ardından tamamlandı.
Mardin doğumlu İstanbul Valisi Muammer Güler ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen kent müzesi önerisini Sakıp Sabancı’ya götürüp olur aldılar. Ancak bu onaydan kısa süre sonra Sakıp Sabancı’nın vefat etmesi çalışmalar durakladı. 2005 yılında Sabancı ailesi projeyi yeniden ele aldı ve üç yıllık ayrıntılı bir çalışmanın ardından müze kapılarını açtı. Müzeyi sergiye hazırlayan Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, tasarım ise Metin Deniz imzalı.
Güler Sabancı, Mardin’in birlikte yaşamanın güzelliğini göstermesi açısından amcası Sakıp Sabancı’ya benzediğini söyledi açılış konuşmasını yaparken, “Yakışacağını düşündük” dedi. Dilek Sabancı’nın konuşmasında belirttiği gibi hedef, her yıl birkaç sergi açarak hareketliliği sağlamak.
Açılış törenindeki konuşmaların ortak noktası, 12 bin yıl içinde 20 uygarlığa evsahipliği eden Mardin’i örnek almak gerektiğiydi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın “Bu topraklarda kardeşlikten başka yol bize haramdır” derken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Bu toprakların altında ve üstünde ne varsa ayrım yapmaksızın hepsi birdir ve bizimdir” şeklinde konuştu.
Müze 7 milyon liraya mal oldu
Süvari kışlasının kent müzesine dönüştürülmesi sırasında 1645 metrekarelik restorasyonun yanı sıra 1600 metrekare de yeni inşaat yapıldı. Restore edilen bölümün 820 metrekaresi müze alanı, 740 metrekarede ise sanat galerisi var. Geriye kalan 85 metrekare ise kitaplık olarak kullanılıyor. Yeni inşaat alanında ise ofisler, atölye ve depo bulunuyor. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi için yapılan masrafların toplamı 7 milyon TL.