1
Mayıs
2025
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Üç şehir, bir sergi


Milli mücadelenin öncü şehri Kahramanmaraş’ın Van ve Trabzon ile tarihî bağı ve gönül dostluğu bir sergide buluştu. Ünlü ressam ve gravür sanatçısı Cemal Akyıldız’ın yaptığı gravürler,“Milli Mücadelenin Öncü Şehri Kahramanmaraş’tan Van ve Trabzon’a Uzanan Kardeşlik Köprüsü” ismiyle sergileniyor.
Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır ile ressam Cemal Akyıldız, 2005 yılında Van valiliği görevindeyken tanışmışlar. Vali, Akyıldız’dan şehrin tanıtımında kullanılmak üzere Van tabloları yapmasını ister. Bunun üzerine Akdamar Adası ve Kilisesi, Van Kalesi, Hoşap Kalesi gibi yerlerin resimleri hazırlanır ve bunlar 2006’da Van’ın Kurtuluş Bayramı’nda, bir karma sergi ile halkın beğenisine sunulur. Vali Tanılır, 2007 yılında Kahramanmaraş’a atanır. Akyıldız’ı şehre davet eden Vali, bu sefer de ressamdan Kahramanmaraş gravürleri yapmasını ister. Akyıldız, valinin bu ricasını da kırmaz. Bir sohbet sırasında Trabzonlu Akyıldız, Tanılır’a Kahramanmaraş ile Trabzon arasında derin tarihî bağlardan söz eder. Başlangıcı Trabzon’un fethine dayanan ve odağında Saçaklızade kardeşlerin olduğu öyküyü anlatır. Trabzon’un fethinden sonra yörede İslamiyet’in yayılmasına öncülük eden, Maraşlı Saçaklızade üç kardeşten ikisinin Of ilçesinde, birisinin de Çaykara ilçesi Maraşlı Köyünde medfun olduğunu, iki yöre halkının da birbirini çok sevdiğini, bu dostluğun nişanesi olarak da bu iki şehirde birbirlerinin adını taşıyan caddelerin olduğunu belirtir. Vali, Akyıldız’a bu tarihî bağı ve gönül dostluğunu genç nesillere gravür sanatı yolu ile aktarmak gerektiğini söyler. Bu dostluk köprüsüne Van’ı da ekleyerek eserlerin kitap halinde yayınlanmasını talep eder.

Vali Tanılır, Van ile Trabzon arasındaki bağa da, Van’a 1936 yılında gelen Trabzonlu ailelerin halen İskele Mahallesi’nde, 1966 yılında gelen ailelerin de Özalp ilçesinde ikamet etmelerini örnek gösteriyor. Vali Tanılır “Van’ın 1915 yılında, işgal edilmesinden sonra Müslüman ahali güneye doğru kaçmıştı. Bunların bir kısmı Konya’ya gitmiş, bir kısmı da, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a sığınmıştı. 1918’de işgal sona erdirilince büyük çoğunluk dönmüş, ancak bir kısmı yerleştikleri yerde kalmıştı ki, bu yerler arasında Kahramanmaraş’ın da olduğunu buraya vali olduktan sonra öğrendim.” diyor.

Atatürk’ten Abdullah Gül’e

Ressam Cemal Akyıldız’a ait eserlerden oluşan, üç ili kapsayan ve 1’inci Cumhurbaşkanı Atatürk ile 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün portrelerinin de yer aldığı sergi, Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde. 42 eserin yer aldığı sergide, Kahramanmaraş Kalesi, Ulu Camii, Taş Medrese, Afşin Eshab-ı Kehf ve birçok tarihî yapı, Trabzon’dan Atatürk Köşkü, Çakıroğlu İsmailağa Konağı, tarihî konaklar; Van’dan da tarihî Van Kalesi, Akdamar Kilisesi ve Hoşap Kalesi’nin gravürleri yer alıyor. Gaziantep’in Trabzonlu Valisi Süleyman Kamçı’nın da bulunduğu sergide kardeşliğin önemine vurgu yapıldı. Bu topraklarda insanların binlerce yıl bir arada yaşadığına da dikkat çeken Tanılır, “Hepimizi üzen bazı sorunların çözümü de kardeşlik ruhunda gizlidir. Kardeşlik hukukuyla kardeşliğin sesini yükselterek inanıyorum ki biz sorunlarımızı çok kolay çözebiliriz. Üç ilin beraberliğine vurgu yapmak Türkiye’nin birliğine beraberliğine vurgu yapmaktır.” diyor.

90’ıncı sergisini açan ressam Cemal Akyıldız da, dünya literatüründe Selçuklu ve Türk mimarisini çizgileriyle tanıttığını söyleyerek, kardeşliğin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu en önemli şey olduğuna değindi. Milletlerin şöhretini tarihleriyle sanata taşıdığını vurgulayan Akyıldız, Vali Tanılır’ın bu konudaki çabalarının kayda değer olduğunu belirtiyor

İLKAY GÖÇMEN / Zaman
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 15:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?