14
Nisan
2025
Pazertesi
OTOMOBİL

'FORDÇU' KAZIM USTA'NIN TORUNU DÜNYAYA AÇILDI

'Fordcu' Kazım Usta'nın torunu dünyaya açıldı

428 Cobra Jet motora sahip Ford Galaxie 500 XL; kadınları düşünen Büyük Kuş 1962 Ford Thunderbird Convertible; tescilli güzel Küçük Kuş 1957 Ford Thunderbird ve daha niceleri Klasik araba tutkunları için Ankara'da eşi görülmemiş yeni bir merkez var.

 

Ercanlar Otomotiv'in sahibi Haydar Ercan, Amerika'da bulduğu klasik arabaları Türkiye'ye getirip orijinaline uygun olarak kendi servisinde yeniden restore ediyor.
Servisi Ercanlar'ın kapısını AKŞAM Pazar'a açan Haydar Ercan, üç kuşaktır otomotiv tamirciliği yapan bir aileden geliyor. Büyükbaba Kazım Usta, Ankara'nın ilk otomotiv bakım-onarım tesisini 1922 yılında Ulus'ta Ford Garajı adı altında kurmuş. Soyadı Kanunu'nun yürürlüğe girmediği o tarihlerde büyükbaba, Ankara'da 'Fordcu Kazım' olarak anılıyormuş. Cumhuriyetin ilk yıllarında devlet erkanına ait tüm araçların bakım ve tamir işlerini üstlenen Kazım ustanın işlerini önce oğlu Fikret, daha sonra ise gelininin erkek kardeşi Cafer usta üstlenmiş.
GÜLDÜREN TEKLİFLER
Klasik otomobilleri restorasyon işine giren Haydar Ercan da, babası Fikret ve dayısı Cafer ustaların yanında tamir atölyelerinde büyümüş. Şimdi dünyada yalnızca iki ya da üç servisin yapabildiği işlere imza atıyor. Klasik arabaları ortalama 8 ay içinde sıfırdan yeniden topladıklarını belirten Ercan, oldukça iddialı; 'Toplayamayacağım motor yok' diyor.
Aynı zamanda makine mühendisi olan Ercan, restorasyon için halihazırda 15 klasik araba bulmuş. Üç aracın restorasyonunu tamamlayan Ercan'ın, üç araba üzerindeki çalışmaları ise devam ediyor. 50 ile 100 bin dolar arasında fiyat biçilen araçlara, konuya ilgisiz vatandaşların biçtiği değer ise 6-7 bin lira. Ercan, 'Bu arabaları bilen alır. Bazıları geliyor, araba 1947 model, 1962 model diye 6-7 bin lira vereyim teklifinde bulunuyor. Gülüyorum' diyor.
DEVRİM ARABALARINA ÜZÜLMÜŞ
Ercan, kendisinin yaptığı restorasyon çalışmalarının, ABD'de yapılması halinde işçi ücretlerinin yüksekliği nedeniyle maliyetlerin 300 bin doları bulduğunu söylüyor. Klasik araba restorasyonu bu hesaba göre Türkiye'de ABD'ye göre dörtte bir fiyatına mal oluyor.
En küçük cıvatasına kadar 2009 teknolojisi ile yeniden toplanan araçların eskisinden daha iyi hale geldiğini belirten Ercan, daha sonra projesi rafa kalkan Türkiye'nin ilk yerli arabası 'Devrim' için ise 'çok üzgün': 'Türkiye 60'lı yıllarda böyle bir araba yapıyor ve devamı gelmiyor. Demek ki böyle bir mühendislik var. Bu arabaların yapılamamasına, devamının gelmemesine çok üzüldüm.'
Haydar Ercan'a hayatında en çok restore etmek istediği klasik arabayı sorduğumuz da ise şu yanıtı alıyoruz: 'Bu arabaların başında 1955 model Mercedes Gullwing geliyor. Ancak yaklaşık 1 milyon Euro değerinde bir araba. Dünyaya bir daha gelsem ben yine bu işi yapardım.'
Kenan Evren, Turgut Özel ve Süleyman Demirel tarafından kullanılan 1976 model Mercedes limuzin Köşk garajından satışa çıkarılınca, bir işadamı tarafından 80 bin TL'ye alınmış ve doğruca Ercanlar otomobilin yolunu tutmuş. Orijinal parçalar ile yeniden hayata döndürülen 76 model 600 Mercedes Long Limuzin'den dünyada sadece 10 adet bulunması, yedek parça teminini hayli zorlaştırmış. Ancak, sonunda araç başarıyla tamamlanmış.


 

AKŞAM
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 21:24:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?