Türkiye’de otomobilin yaşı ilerledikçe ödenen motorlu taşıtlar vergisinin azaldığını hatırlatan Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, “Oysa dünyada otomobil yaşlandıkça vergisi artar. Çünkü yaşlı otomobil çevreye daha çok zarar verir. Türkiye’de sektörü muazzam zorlayan ÖTV gibi vergilerin düşeceğini hiç sanmıyorum. Hiç olmazsa vergilemede çevreci kriterler dikkate alınsın” dedi.
Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, Türkiye’nin otomotiv alanındaki vergilendirme sisteminin çevreci bir yaklaşım içermemesinden şikayet etti. Türkiye’de otomobilin yaşı ilerledikçe o otomobilden alınan yıllık motorlu taşıtlar vergisinin azaldığını hatırlatan Orhon, “Böyle bir sistem dünyada yok. Tam tersine çevreci kaygılar yüzünden yaşı ilerlemiş araçların vergisi daha yüksek oluyor. Çünkü yaşı ilerlemiş, eski teknoloji içeren araçlar çevreye büyük zarar veriyor. Yakıt tüketimleri de çok daha fazla” diye konuştu.
Çevreci imajımız olabilir
Bugün dünyada hiçbir ülkenin “En çevreci benim” diyebilecek bir özelliği olmadığına işaret eden Orhon, bu konuda Türkiye’nin öncelik alabileceğini söyledi. Orhon şöyle konuştu:
“Madem Başbakanımızın çevreci söylemleri var. Gereğini yapmalı. Bugün hiçbir dünya ülkesi ‘en çevreci benim’ diyemez. Ancak ileride böyle bir sıralama mutlaka olacak. Bizim sanayimiz çok yaşlı değil. Bugünden çevreci bir yaklaşımla ileriki yıllarda öne çıkabiliriz. O takdirde dünyanın 17’nci ekonomisi değil, 5’inci 6’ncı ekonomisi oluruz. Tüm dünyanın gıpta ettiği, takdir ettiği bir ülke oluruz. Ülke imajımız, ’Çevreci’etiketi ile müthiş yükseliş gösterir. Krizler insan yapımı. Bugün kriz olur yarın işler rayına girer. Ancak çevre, iklimsel değişiklikler öyle değil. O boyutu ile bakınca iklimsel değişikliklerin bugünkü ekonomik krizden daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çevreci düzenlemeleri yapmak için son dakikaya kadar beklemeye gerek yok.”
Otomotiv satışlarını desteklemek için Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde başarı ile uygulanan pek çok paket olduğunu kaydeden İbrahim Orhon, otomotiv sektörüne destek verilirken tek bir şart olduğunu bunun da çevreci, az yakıt tüketen araç üretmek olduğunu söyledi. Artık dünyanın otomotivde karbon salınımı değerlerine göre düzenlenmiş bir vergi sistemine geçtiğini hatırlatan Orhon, “Biz de karbon salınımı arttıkça vergisi artan, azaldıkça düşen bir sisteme geçebiliriz. Bir de dünya hibrid araçlara yönelik özel teşvikler veriyor” diye konuştu.
Sektörü yabancı sürüklüyor, iç pazarı da harekete geçirmeliyiz
Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, Türkiye’nin otomotiv sektöründe son yıllarda yakaladığı başarının yabancı talebi ile ortaya çıktığına dikkat çekti. Orhon, sadece ihracata dayalı bir büyümenin sağlıklı olmayacağını belirterek, iç pazarı canlandırmaya yönelik tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğine işaret etti. Orhon şöyle konuştu: “Otomotivdeki başarı bizim itmemizle değil, global oyuncuların çekmesi ile oluyor. Ancak onların stratejilerinde bir değişiklik olursa bizdeki tüm dengeler bozulabilir. Bu yüzden iç pazara yönelik tedbirlerin Hükümet tarafından acilen alınması gerekiyor. Otomotivde bir güven oluşması gerekiyor. Devlet bankaların tüketici kredilerine garantör olarak girmeli, tüketici kredilerinin önü açılmalı. Zira otomotivde satışların yüzde 70’i kredi ile olur.”
Başbakan otomotivin durumunu bilse böyle konuşmazdı
Pazarda ciddi bir daralma olduğunun altını çizen İbrahim Orhon şöyle devam etti: “Biz bunu Haziran’dan bu yana hissediyoruz. Başbakan’ın otomotivdeki durumdan derinlemesine bilgi sahibi olduğunu sanmıyorum. Olsa bu tarz konuşmazdı. 2008’in tamamının rakamlarını vererek ’Sektör iyi durumda’ diyor. Trendi tam bilmiyor.”
Otomobil fiyatları 2003 seviyesinde
Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, sektörün özellikle daha önce siparişini verdiği stokları eritebilmek için çok cazip kampanyalar yaptığına dikkat çekti. Orhon, fiyatların kur artışına rağmen 2003 yılı seviyelerine yakın olduğunun altını çizdi.
Pirius’dan ne kadar satacağımızın önemi yok
İbrahim Orhon, dünyada 1997’den bu yana satışı yapılan hibrid model Pirius’un Türkiye’de satışına hazırlandıklarını söyledi. Orhon “Özel teşvik çıkarsa 1000 adet, çıkmazsa belki 100 adet satarız. Zaten bizim hemen her modelimizde çevreci yeni motor ve şanzıman var. Bu rakamlar bizim için çok da önemli değil. Önemli olan Türk otomotiv sektöründe bu bilincin oluşması” diye konuştu.