Kendi markamızı yaratıp Doğu’da ucuz oto üretelim
Hükümetin geç de olsa açıkladığı yatırım teşviklerini ’mükemmel’ olarak yorumlayan Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu, buna rağmen bugünkü şartlarda Türkiye’ye otomotivde büyük yatırımların gelmesinin zor olduğunu belirtti.
Burhanoğlu, "Kriz nedeniyle yurtdışında büyük kapasite boşlukları varken, şu an için yeni yatırım beklemek biraz hayal olur. Gelmeyi düşününler bile ya iptal etti ya da erteledi. Biz bu dönemi fırsata çevirip dışardan yatırım beklemek yerine kendi gücümüzle en fazla teşviğin verildiği 4. Bölge’de ucuz ve elektrikli araç üretmeliyiz. Hem o bölgenin hem de Türk otomotiv sektörünün buna ihtiyacı var" dedi. Burhanoğlu, o bölgeye Marmara Bölgesi’nin 5’te bir fiyatına yatırım yapılabilyeceğini söyledi.
Türkiye’de otomobil sahipliğinin büyük illerde yüksek olduğunu, doğuya gittikçe ise azaldığını kaydeden Burhanoğlu şöyle konuştu: "Hükümetin de gelişmesini istediği 4.Bölge’ye baktığımızda 30 ilin bulunduğunu görüyoruz. Bu bölgede ortalama 1000 kişiye düşen araç sayısı yalnızca 55. Bu bazı illerde 23’e kadar düşüyor. Yani önemli bir potansiyel var. Şimdi bu noktada hazır yatırım teşvikleri de verilmişken, birilerinin çıkıp burdaki potansiyele bağlı olarak yatırım yapması gerekiyor. Nasıl Tata, Hindistan’da yoksul halkı motosikletlerden kurtarmak için 2 bin dolarlık Nano projesini geliştirdiyse, bizimde doğuyu kalkındırıp insanları otomobil sahibi yapmak için bu fırsatı kullanmalıyız."
MEVCUT MODELLERLE OLMAZ
Dünyada otomotiv sanayinin krizle birlikte yeni bir döneme girdiğini kaydeden Burhanoğlu, geleceği elektrikli ve ekonomik araçların şekillendireceğini kaydetti. Uluslararası markaların bu konuda çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Burhanoğlu, "Ama onlar mevcut modelleri üzerinden elektrikli araç geliştirmeye çalışıyorlar. Hali hazırda sahip oldukları teknoloji ve atyapıları yüzünden gidip sıfırdan elektrikli bir araç yapmaları zor. Zaten bu işlerine de gelmiyor. Ellerindeki kaynağı tüketmeden bu konuda büyük yatırım yapamazlar. Zaten kriz nedeniyle parasal güçleri de yok" diye konuştu.
YÜZDE 85’İNİ BİZ ÜRETİRİZ
Ama Türkiye’nin otomotivde kendine ait bir markası veya teknolojisi olmadığı için bu konuda elinin daha kuvvetli olduğunu belirten Burhanoğlu şöyle konuştu: "Bizim kaybedecek birşeyimiz olmayacağı için sıfırdan rahatlıkla elektrikli ucuz bir araç geliştirebiliriz. Şu an Türkiye’deki yan sanayi şirketleri bir otomobilin yüzde 85’ine parça tedarik edecek ve geliştirecek güçte. Bir tek yüzde 15’lik güvenlik teknolojileri konusunda yokuz. İnci Akü, elektrikli araçlara pil konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Eğer bir girişimci çıkıp, 4.Bölge’ye bahsettiğimiz yatırımı yaparsa biz yan sanayi şirketleri olarak her türlü desteği veririz."
Fiyatı 10 bin Euro olmalı yarısı kullandıkça alınmalı
Doğuya yapılacak 50 bin adet kapasiteli bir otomotiv fabrikasının yatırım bedelinin Marmara Bölgesine yapılacak yatırımın 5’te birinden daha düşük olacağını söyleyen Ömer Burhanoğlu, "Hem maliyetler düşük olacak, hem de en büyük yatırım teşviğini alacaksınız. Bir de hükümet elektrikli araçlara yönelik vergi muaffiyeti sağlarsa çok rahat bölgeye uygun araç geliştirebilirsiniz" yorumunu yaptı. Sonuçta hükümetin vergileri o bölgeyi kalkındırmak için topladığını söyleyen Burhanoğlu, eğer o bölgede üretilecek araçlardan vergi alınmazsa zaten o yatırımın gerekli istihdam ve kalkınmayı sağlayacağını söyledi.
Yaptıranı buluruz
Burhanoğlu, "4’üncü bölgede üretilen elektrikli bir aracı en fazla 10 bin Euro’ya satacaksınız. 5 bin Euro’sunu peşin alıp, geri kalan 5 bin Euro’su nu da bu araç benzin tüketmiyeceği için belli dönemlerde sanki yakıt bedeli olarak taksitle alacaksınız. Biz yan sanayi olarak verdiğimiz parçaların paralarını da taksit taksit almaya hazırız. Yeter ki bu işi birileri yapsın. Kimse çıkmazsa biz yaptıranı buluruz" açıklamasını yaptı. Burhanoğlu, üretilecek aracın o bölgenin şartlarına uygun, hem yük hem de insan taşıyabilen bir araç olabileceğini kaydetti.