30
Nisan
2025
Çarşamba
OTOMOBİL

Yan sanayiciler pazar arayışında

Türkiye’deki yan sanayi firmaları, portföylerine yeni global markaları katmak için adeta yarışa girdi.

Türk otomotiv sektörünün gelişimiyle birlikte etkinliklerini artıran yan sanayi firmaları, bir yandan bu etkinliklerini artırmak, diğer yandan da giderek artan uluslar arası rekabete ayak uydurabilmek amacıyla yeni global firmaları portföylerine katmaya hazırlanıyorlar. 

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) öncülüğünde geçtiğimiz yıllarda başlatılan “Projeler Türkiye’ye” projesi kapsamındaki atılımlar, bu yıl da artırılarak sürecek. Çin ve Hindistan’ın yanı sıra Rusya ve Doğu Avrupa’daki gelişmeleri yakından izleyen dernek, Türk yan sanayi firmalarının artan rekabete ayak uydurabilmesi amacıyla yeni pazarlara açılmasını sağlayacak girişimlerde bulunuyor. 

Magna Steyr, Chrysler, Delphi, BMW ve General Motors gibi global firmaların Türkiye’den yaptıkları parça satın alma miktarlarının artırılması için toplantılar düzenleyen TAYSAD, başka global firmalarla da toplantılara hazırlanıyor.

Amaç payı artırmak
Bu ayın sonunda pek çok ünlü markaya üretim de yapan Karmann firmasının temsilcileriyle biraraya gelecek TAYSAD üyeleri, Volvo’nun hem binek hem de ağır ticari araçları için de firmanın satın alma temsilcileriyle eylül ayında toplantı düzenlemeyi planlıyorlar. Dünyanın en önemli ticari araç üreticilerinden biri olan Scania ile de görüşmeler yapmayı amaçlayan TAYSAD ve üyeleri, bunun ekim ya da kasım ayında gerçekleşmesi için çalışmalarını sürdürüyorlar. 

Geçen haftaki TAYSAD Olağan Genel Kurulu’nda bilgi veren Genel Sekreter Özlem Gülşen, artan rekabet karşısında global üreticilerin tedarik zincirlerine daha etkin şekilde dahil olmak gerektiğini belirterek, görüşmelerin bu üreticilerin Türkiye’den yaptıkları alımların artırılmasını sağlama ve Türk firmalarının bu markalarla ar-ge için işbirliği imkanlarını araştırma amacını taşıyacağını belirtti. Tüm dünyadan parça satın alan global firmaların Türkiye’den aldıkları parça miktarının halen çok düşük olduğunu söyleyen Gülşen, “Örneğin Magna gibi bir dev Türkiye’den yılda sadece 30 milyon dolarlık parça satın alıyor. Rekabetin giderek arttığı bir dönemde, bu miktarları artırmamız büyük önem taşıyor” dedi.

Yüksek vergi yeni yatırıma engel
Bir dönem TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Ömer Burhanoğlu, bu göreve yeniden seçilirken, Türk otomotiv yan sanayiinin bir yandan rekabete karşı koymaya çalışırken, altyapısının yeterli olmadığını belirtti. 

TAYSAD Olağan Genel Kurulu’unda konuşan Burhanoğlu, “Çok iyi bir yan sanayi altyapısı olmadığı için sıkıntı çekiyoruz. Yüksek vergiler nedeniyle satışlar çok düşük, bu da yeni yatırımlar için ciddi engel oluşturuyor” dedi. Enerjinin dışa bağımlı, hammadde kaynaklarının kısıtlı olduğunu savunan Burhanoğlu, istihdam vergi yükünün fazla, nitelikli iş gücünün ise yetersiz olduğunu söyledi. İç pazarın çok önemli olduğuna değinen Burhanoğlu, Rusya’nın son dönemde bu denli yatırım çekmesinin nedeninin, adeta patlama yaşayan iç pazar satışları olduğunu bildirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 17:42:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?