29
Nisan
2025
Salı
SAĞLIK

PARASI OLMAYAN HASTANEYE NASIL GİDECEK?

Milliyet'in usta kalemi Güngör Uras'tan yeni sağlık sistemiyle ilgili yalın ve açıklayıcı bir yazı.

Ayşe Hanım Teyzem, “Parası olanlar hastaneye gitmek için her ay bir ücret ödeyecekmiş. Parası olmayan ise bedavadan muayene olacakmış? Komşular sorup duruyor. Şu işim aslını bir öğrensene” diyerek beni görevlendirdi.
Ben de bu işi en iyi bilen “Sosyal Güvenlik Uzmanı” Ali Tezel’i aradım. Ondan öğrendiklerimi daha sonra Ayşe Hanım Teyzem’e aktardım.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası adında bir kanun çıkarıldı. Bu kanuna göre, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na üye olanlar veya bu kurumlardan emekli maaşı alanlar özel, kamu ve üniversite hastanelerinden istediklerine başvurarak belli sınırlar içinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
Daha önce de bu kesimdekilerin sorunu yoktu. Sorunu olanlar, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi devletin 3 sosyal güvenlik kuruluşunun şemsiyesi altına giremeyenler.

Fakire bedava sağlık hizmeti


Yeni kanun işte onlar için yeni hizmetler getiriyor. Bu üç sosyal güvenlik kurumundan yararlanamayanlar, ama “devletin sağlık hizmetlerinden” yararlanmak isteyenler evlerinin bulunduğu ilçenin kaymakamlığına bir dilekçe verecekler.
* Kaymakamlıktan “ailelerinin gelir durumunun” tespitini isteyecekler.
* Kaymakamlık önce ailenin toplam aylık gelirinin ne olduğunu sorup soruşturarak belirleyecek.
* Sonra ailenin toplam aylık geliri, aile fertlerinin sayısına bölünecek.
* Eğer kişi başına düşen aylık gelir rakamı 212.90 YTL’nin altında ise kaymakamlık her bir aile ferdi için “yeşil kart” verecek. “Yeşil kart” alanlar sadece devlet hastanelerinden bedava, her türlü sağlık hizmetini alabilecek. (Yeşil kartlılar üniversite hastaneleri ile özel hastanelere gidemeyecek.)
* Eğer kişi başı aylık gelir, 212.90 YTL ile 638.70 YTL arasında ise (asgari ücretin 1/3’ünden düşük ise) ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen her bir kişi, her ay 25.50 YTL sağlık hizmeti katkısı ödeyecek.
* Kişi başı aylık gelir 638.70 YTL ile 1.257.00 YTL arasında ise sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen her bir kişi için her ay 76.00 YTL sağlık hizmeti katkısı ödenecek.
* Kişi başı aylık gelir 1.257.00 YTL’nin üzerinde ise her bir kişi için her ay 154.00 YTL sağlık hizmeti katkısı ödenecek.

Herkes bu hizmetten yararlanacak


* 18 yaşına kadar çocuklar anne veya babalarının sağlık sigortası kartıyla sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Eğitime devam eden çocuklarda yaş sınırı 25 olarak belirlenmiş. Bu yaştan sonra çocuklar da (ailenin aylık gelir durumuna göre) hangi gruba giriyor ise o gruptaki şartlara göre ya yeşil kart almak ya da prim ödemek koşuluyla sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
Ailelerin gelirleri ile ilgili tüm bilgiler Genel Sağlık Sigortası Kurumu’nda toplanacağından, aile gelirini eksik bildirenler sağlık hizmetlerinden yararlanma imkânını kaybedecek. Aylık katkı payını bir ay ödemeyen, ertesi aydan itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.
Aylık gelir tespiti için kaymakamlıklara başvurmayanlar, aylık katkı payı ile sağlık hizmetlerinden yararlanmak için doğrudan Sosyal Güvenlik kurumu’na başvuranlar, en yüksek aylık katkı payı olan aylık 154.00 YTL grubundan işlem görecekler.
* Yeşil kartları kaymakamlıklardaki “yeşil kart” büroları verecek. Başvurudan yaklaşık bir hafta sonra yeşil kartlarını alabilmeleri gerekiyor.

İsteyene özel hizmet imkânı var


* Aylık katkı payı/prim ödeyecek olanlara herhangi bir belge/sağlık karnesi verilmiyor. Onların isimleri Sosyal Güvenlik Kurumu bilgisayarına (Medula sistemine) geçiriliyor. Sağlık hizmeti için hastaneye başvurduklarından hastaneler bilgisayardan başvuru sahibinin isminin olup olmadığına bakarak (provizyon/muayene ön izin alarak) sağlık hizmeti veriyor.
Ali Tezel’den öğrendiğime göre,
* Yeşil kart alanlar sağlık hizmetlerinin (muayene, ameliyat ve ilaç için) devlet hastanelerine ve eczanelere para ödemeyecek.
* Aylık katkı payı/primi ödeyen hastalar (1) Hastanede farklı bir hizmet istiyorlar ise örneğin, hastanenin hizmet veren doktorundan bir başkasını bir doçenti veya profesörü istiyorlar ise normal ücretin 3 katı ödeme yapacaklar. (2) Normal hastane yatağına 25 YTL ödeyecek iken özel yatak isterler ise 75 YTL, donanımlı özel oda isterler ise 120 YTL ek ödeme yapacaklar.

Güngör Uras - Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 12:38:30
Güncelleme :15 Aralık 2008 Pazartesi 12:52:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?