Halk Sağlığı Dernekleri Federasyonu'nun (WFPHA), 1975'ten bu yana her 3 yılda bir gerçekleştirdiği Dünya Kongreleri'nin 12.'si, bugün İstanbul'da başlıyor. 1 Mayıs'a kadar sürecek kongreye yerli ve yabancı 3 binden fazla temsilcinin katılması bekleniyor. Ancak kongreyi düzenleyen ülke olarak Türkiye'nin bu alandaki karnesi kırıklarla dolu.
Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hilal Özcebe, Türkiye'nin halk sağlığı konusunda ciddi sorunları olduğunu vurgulayarak, "Bulaşıcı hastalıklar hala mevcut. Hayvan, insan ve çevre sağlığındaki sorunlar birbirini tetikliyor. Bunun en yakın örneklerini kuş gribi ve kene sorunu sırasında yaşadık" dedi. Özcebe, tüberkülozun bile hala Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, yine de aşı ile bazı bulaşıcı hastalıkların önünü alınabildiğini ve bunun da çok önemli olduğunu dile getirdi.
Özcebe, Türkiye'deki halk sağlığı problemlerini şöyle özetledi: "Kronik hastalıklar ile ilgili sorunlar kalp, solunum, akciğer kanseri ciddi boyutta artıyor. Anne-çocuk sağlığı ciddi sorunlar arasında. Avrupa'ya göre bu konuda en ön sıralardayız. Dünyada oransal olarak en fazla sigara tüketilen onuncu ülkeyiz. Hala pek çok kentimizin altyapı sorun var. Bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkıyor."
Yerel ilgi gerekiyor
Halk sağlığı uzmanlarının asıl olarak yerel yönetimlerle işbirliği içinde olması gerektiğine işaret eden Özcebe, ancak yerel yönetimlerin bu konuya sıcak bakmadığının altını çizdi. Özcebe, hastalıkların önlenmesi için yatırımların artırılması gerektiğini söyledi. Sağlık mevzuatında da iyileştirmeler olmasına karşın hala yapılması gereken pek çok iş olduğunu kaydeden Özcebe, aile hekimliği uygulamalarının ve bunun için yapılan mevzuat ve uygulama değişikliğinin koruyucu sağlık hizmetlerinin sunumunu yıpratacağı konusunda endişeler taşıdıklarını da ifade etti.
Rakamlarla Türkiye
- Türkiye yaşam süresinde AB ülkelerinin gerisinde
- 5-6 yaş altı çocuk ölümlerinde rakamlar İsveç, Fransa, Yunanistan, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nin 2 katı.
- 2008 verilerine göre, Türkiye'de her bin canlı doğumdan 18'i birinci yaş gününe, 24'ü 5. yaş gününe ulaşamadan ölüyor.
- 5-6 yaş altındaki çocukların yüzde 10'u yaşına göre kısa boylu (bodur).
- 6 aydan küçük çocuklar arasında sadece yüzde 4 düzeyinde olan bodurluk, 4 yaşından sonra yüzde 12'ye yükseliyor. - Kırsalda çocukların yüzde 17'si, Doğu'da yüzde 21'inin boyu yaşına göre kısa.
- Kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin 2010'da 257 bin, 2030'da 415 bin civarında olacağı tahmin ediliyor.
- Türkiye'de birinci ölüm nedeni olarak yüzde 21.7 ile iskemik kalp hastalığı geliyor.
- 2030 yılında 13 bin kişinin diyabet kaynaklı ölümlere kurban gideceği tahmin ediliyor.
- 18 yaş üzeri astım sıklığı yüzde 3.87.
- KOAH'tan ölüm yüzde 5.8 oranında.
- 15 yaş üzeri nüfusun her gün sigara içme oranı, Yunanistan yüzde 35, Türkiye'de ise yüzde 32. ABD'de bu rakam yüzde 17.
- Kanser vakalarında yıllık artış yüzde 2.
- Her yıl 140 bin kişi kansere yakalanıyor.