30
Nisan
2025
Çarşamba
SAĞLIK

Depresyonda check-up yapılmalı

Kronik depresyon hastaları genel check-up'tan geçmeli

Rahatsızlığı bir türlü geçmeyen ya da sürekli sinir krizleri geçiren depresyon ve genel anksiyete bozukluğu hastalarının tedavi sürecinin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için genel bir check-up'tan geçmesi gerektiği belirtildi.

Psikiyatri uzmanı Dr. Hasan Sezeroğlu, "Depresyon tedavi edilebilir bir hastalık. Hasta tedavi olmak istemesine, süreci bilinçli olarak sabote etmemesine rağmen bir türlü iyileşemiyorsa kendisini zaman zaman krize sokan faktörleri daha iyi anlamak adına genel bir check-up'tan geçmesinde fayda var." dedi.

Dr. Sezeroğlu, birçok hastalığın aslında stres kaynaklı olduğunu ifade etti. Sezeroğlu, "Depresyon hastalarında görülen birçok rahatsızlık aslında içinde bulunulan psikolojik durumun yansımaları olabiliyor. Ancak, hastalarda zaman zaman buhranlara sebep olan gaz, çarpıntı vb. gibi semptomların gerçek nedeni sindirim ya da dolaşım sisteminde öncelikle tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklar olabilir." dedi. Sezeroğlu'nun verdiği bilgiye göre antidepresan ilaçlara hiç cevap vermeme ya da yetersiz cevap depresyonu olan hastalarda sık karşılaşılan problemlerden. Antidepresan ilaç tedavisine başlayanların yüzde 30'unda ilk ilaç denemesinde bu sorun görülüyor. Kimi zaman da ilaç kullanılırken depresyon belirtilerinde alevlenme olabiliyor. Dr. Sezeroğlu, depresyonda ilaç tedavisindeki başarısızlık tablosunda öncelikle teşhisin doğru olduğundan emin olunması gerektiğini ifade ederek, "Bazen tiroid fonksiyonlarındaki bir bozukluk (zehirli guatr gibi), safrada taş, midede ülser ya da aşırı kansızlık (anemi) gibi tıbbî sorunlardan kaynaklanan tablo depresyon olarak değerlendirilip antidepresan tedavisine başlanmış olabilir." diye konuştu. Bu halde tedaviye cevap alamamanın normal olduğunu ifade eden Hasan Sezeroğlu, "Bazı hipertansiyon önleyici ya da parkinson ilaçlarının kullanımı da depresyon görünümüne neden olmuş olabilir. Depresyonu artıran bu ilaçların alımında ayarlama yapılmadan tedaviye cevap almak zor olacaktır." dedi. Depresyon tedavisinde yetersiz kalınmasının en çok görülen sebebi olarak hastanın tavsiye edilen ilaç takvimine uymaması görülüyor. Depresyonlu kişinin kendisini iyi hissettiği günlerde ilacını almaması, önerilen dozlara önem vermemesi, 'bir şey değişmiyor' düşüncesiyle tedaviyi yarıda bırakması hastalığın iyileşmeme sebepleri arasında sayılıyor. Hastaların depresyon ilaçlarını bazı yan etkileri sebebiyle hemen bıraktığını söyleyen Dr. Sezeroğlu şu uyarılarda bulundu: "Hastalar yan etkilerin bir ya da iki hafta kullanımdan sonra ortadan kalkacağını unutmamalı. Hastanın hayatını etkileyen yan etkiler varsa doktor mutlaka haberdar edilmelidir."

Tedavisi zor hastalıklar depresyona yol açabiliyor

MS (multiple sclerosis), felç, kanser, şeker hastalığı vb. gibi tedavisi ya çok zor ya da uzun süren kronik hastalıklar kişide depresyon oluşturabiliyor. Bu noktada aile ve yakın çevrenin ciddi psikolojik desteği gerekiyor. Tedaviye erken başlandığında kişinin yaşadığı duygu karmaşası düzelip, ümitsizlik ve intihar duyguları azalıyor. Dr. Hasan Sezeroğlu'na göre kronik hastalıklarla mücadelede hastanın bazı konularda kendisini şartlandırması ve bilinçli olması gerekiyor. 


 

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 04:28:41
Güncelleme :8 Nisan 2009 Çarşamba 06:40:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?