24
Mayıs
2025
Cumartesi
SAĞLIK

Doktorlara 'iletişim' öğretilecek

Hastasını dinlemeyen doktora iletişim dersi verilecek

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile uygulamaya konulan 'hasta hakları birimlerine' gelen şikayetler, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Hizmet kalitesini artırmayı amaçlayan birimlere 2008 yılında yapılan başvuruların çoğunu 'doktorun hastaya saygısız davranması' şikâyetleri oluşturdu.


Rahatsızlığın önüne geçmek için yeni bir karar alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ da sağlık çalışanlarının hasta ile iletişim konusunda eğitilmesi talimatı verdi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, geçen yıl hasta hakları birimlerine 87 bin 562 başvuru yapıldığını belirtti. Başvuruların büyük kısmının 'saygınlık ve rahatlık görememe' ile 'bilgilendirilmeme' konularından geldiğini belirten Şencan, "İnsanlar, sadece doktora ulaşmayı, muayene olmayı değil, doktordan saygınlık görmeyi de istiyor." dedi. Söz konusu şikâyetlerin toplamın yüzde 33'ünü oluşturduğuna dikkat çeken genel müdür, "İletişim eğitimlerini artırmamız lazım. Bu konuda bakandan talimat aldık. Belli bir program dahilinde, taşeron şirket dahil, tüm sağlık çalışanlarına iletişim eğitiminin uygulanması için bir yazı yazacağız." diye konuştu. Hastaneleri de bu tür eğitimler konusunda teşvik edeceklerini dile getiren İrfan Şencan şunları söyledi: "Hasta ile iletişimi anlatmak istiyoruz. Mesela hastayı muayene etmişim, ilacı da yazmışım ama 'bunu al' demişim. Bu, hastada rahatsızlık uyandırıyor. Halbuki 'hastalığınız ile ilgili benim düşüncelerim şunlar, şu ilaçları yazdım, lütfen bunları uygulayın, sıkıntınız olursa da tekrar başvurun' desem... İletişim çok önemli. Aynı işi yapıyorsunuz, aynı emeği veriyorsunuz ama hasta ile diyalogda bir kazaya sebep olduysanız, yaptığınız işler havaya gidiyor."

Güvenlikçiler de eğitilecek

İletişim eğitiminin diğer çalışanlara da verileceğini aktaran Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, "Sıkıntı sadece doktorlarla sınırlı değil. Hastaneye girdiğinizde bir güvenlik görevlisi 'Hop, giremezsin' mi diyor, yoksa 'Beyefendi ziyaret saatleri 10.00 ile 13.00 arasında' mı diyor? Bunların hepsi, şikâyetlere sebep olan konular." dedi.

Doktorlara yönelik şiddet olaylarında, iletişim bozukluğu ile sağlık çalışanlarına yönelik saygınlığın azalmasının önemli bir faktör olduğunu kaydeden Şencan, şöyle devam etti: "Kişinin bilinçaltında 'Zaten doktorlar kötüdür' şeklinde bir altyapı oluştuysa en ufak bir şeyi bilinçaltı ile birleştirip öfkesini kabartıyor. Sağlık çalışanlarına saygınlığı artırmamız lazım. Bu, ceket düğümleyip, el pençe durmak değil. Basına da büyük görev düşüyor. Olumsuzlukların aslını öğrenip, vermek lazım."

'Hizmet alamadım'

şikâyeti ilk sırada (yüzde)

Hizmetten faydalanamama 45

Saygınlık ve rahatlık görememe 27

Bilgilendirilmeme 6

Hastane ve doktor seçememe 1

Mahremiyeti ihlal 1

Güvenliğin sağlanamaması 1

Rızanın alınmaması 1

Dava edememe 1

Uzmanlar yeterli değil

Uzman hekim 35

Hekim 16

Hemşire/sağlık memuru 11

Diş hekimi 6

Başhekim 3

İdari personel 3

Sekreter/güvenlik 9

Başhekim yardımcısı 1

1,5 milyon hasta, kapı kapı dolaşmaktan kurtuldu

Yatan hastaların ilaçlarını hastanelerden almasını sağlayan düzenleme 1 yılını doldurdu. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan bilgiye göre, Yatan Hasta Reformu sayesinde 1,5 milyondan fazla hasta, ilaç için kapı kapı dolaşmaktan kurtuldu. 2007 yılında 2 milyon 100 bin hasta, ilaç ve tıbbi malzeme için elinde reçeteyle dolaşırken geçen yıl bu sayı 448 bine geriledi.

Devlet hastanelerinde başarıyla yürütülen uygulama, üniversite hastanelerinde istenilen seviyeye çıkarılamadı. Söz konusu hastanelerde ilaç almak için hasta hâlâ dışarıya gönderiliyor. Buna rağmen eczacıların SGK'ya gönderdikleri yatan hasta reçetelerinde yüzde 100'den fazla azalma var. Yatan hastaların reçeteleri hastane eczanelerince karşılandı. Hasta yakınları ellerinde reçeteyle dolaşmaktan kurtuldu. Devletin eczanelere ödediği para da büyük oranda azaldı. SGK'nın kasasından eczanelere reformdan önce 295 milyon 646 bin lira çıkarken, düzenlemenin ardından bu rakam 89 milyon 615 liraya geriledi.

Hastaların 'çile bitti' sözleriyle yorumladığı reformun sonuçlarını değerlendiren SGK yetkilisi, şunları söyledi: "2007 yılı toplamında eczanelerden 2 milyon 127 yatan hasta reçetesi geldi. Yatan hasta uygulamasının hayata geçtiği 2008 yılında ise bütün yıl boyunca 447 bin 542 reçeteye işlem yapıldı. Bu hem vatandaşımızı rahatlattı hem de bizi. Provizyon sistemi üzerinden yapılan işlem sayısı azaldı." 

 

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 21:54:43
Güncelleme :5 Mart 2009 Perşembe 22:12:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?