30
Nisan
2025
Çarşamba
SAĞLIK

Embriyonik kök hücreye ilk izin

ABD’de omurilik zedelenmelerinin tedavisi amacıyla ilk kez embriyonik kök hücre çalışmalarına onay verildi. Biyoteknoloji alanında çalışan Geron adlı şirket bu yaz embriyonik kök hücreye dayalı tedavi için dünyanın ilk çalışmasını yapacak.

Omurilik hasarıyla ilgili embriyonik kök hücre çalışma izni uzun süredir bekleniyordu. Şirketin başkanı Thomas Okarma, belden aşağısı felçli 10 hastada deneme yapılacağını açıkladı. Çalışma, prosedürün güvenilirliğini test etme amacı taşıyor ancak his ya da hareket gibi gelişme emareleri de incelenecek.

Her ne kadar bazı ülkelerde insan embriyonundan alınan kök hücrelerle klinik çalışmalar yapıldığı öne sürülse de kök hücre uzmanları, bu tip hücrelerle daha önce insanlar üzerinde yapılmış çalışmalardan haberdar olmadıklarını söylüyor. ABD’li uzmanlar birkaç yılda diyabet tedavisi için kök hücre kullanabilmeyi umuyor. Embriyonik kök hücreler herhangi bir hücreye dönüşebiliyor. Bu şekilde birçok hastalığın kök hücreden elde edilen dokularla tedavi edileceği düşünülüyor. Ancak kök hücre elde edilirken embriyon da zarar göreceği için etik tartışma gündeme geliyor.

Kurul onay verirse yapılabiliyor

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fikrettin Şahin, Türkiye’de de yasal olmayan embriyonik kök hücre çalışmalarının Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Kök Hücre Nakilleri Bilimsel Danışma Kurulu onay verirse yapılabildiğini anlatıyor. Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Ar-Ge sorumlusu moleküler biyolog Zafer Candan da gelişmeyi “İnanılmaz önemli bir çalışma” olarak niteliyor ve Türkiye’de de klinik çalışmalara devam edilmesi için yakın zamanda yeni bir yönetmelik taslağı sunulduğunu, ilerisi için bir ihtimal doğduğunu belirtiyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 02:51:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?