Sağlık Bakanlığı, sezaryenle doğum oranındaki artışa karşı ciddi tedbirler almaya hazırlanıyor. Tüm dünyada bu yönde bir savaş verildiğine işaret eden uzmanlar ise hekimlerin ceza korkusu nedeniyle bu yolu tercih ettiğini belirtiyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de yüzde 40 olan sezaryenle doğum oranının kabul edilemez olduğunu ve bu oranı azaltmak için çok ciddi tedbirler alınacağını açıklarken, uzmanlar hekimlerin meslek hatalarından ceza alma korkusuyla bu yola yöneldiklerine işaret etti.
Akdağ, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlarken, gerçekleşen 1 milyon 165 bin doğumda sezaryen oranının yaklaşık yüzde 40 olduğuna dikkati çekti. Bunun kabul edilebilir bir oran olmadığını vurgulayan Akdağ, kadın doğum dernekleri yöneticileriyle görüştüğünü belirterek “Ülkemizde sezaryen doğum oranlarını azaltacağız. Bunun için her tedbiri alacağız” dedi.
Akdağ, “Tıbbi zaruret olmadan, bir hastaya sezaryen yaptırılmışsa, özellikle hekim yönlendirmişse, yeni tedbirler alacağız. Devlet hastaneleri, sezaryen oranları açısından en düşük orana sahip. Özel hastanelerde yüzde 60-80’lere çıktığını görüyoruz. Bu işi yapan kuruluş ve hekimlere, halkımıza açıkça ifade ediyorum; buna müsaade etmeyeceğiz.
Gerekli tedbirleri almaya başladık, çok daha ciddi tedbirleri önümüzdeki aylarda almaya devam edeceğiz” diye konuştu. Uzmanlar ise şu görüşleri dile getirdi:
‘Ceza korkusu’
Prof. Dr. İsmail Mete İtil (Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı): “Oran yüksek. Bu oranın artmasının en önemli nedeni; hekimin, sağlık personelinin artan meslek hatası cezası korkusu. Rakamın düşürülmesi için ağrısız doğumun yaygınlaştırılması, iyi eğitilmiş ebelerin doğumları yaptırması lazım. Hekim hatalarının ceza yasalarından çıkarılması da gerekiyor. “
‘Bakan haklı’
Prof. Dr. Neşe Kavak (Dünya Gebelik Bilimi Akademisi Üyesi): “Son yıllarda tüm dünyada artış var ve bakanlıklar buna karşı politikalar üretmeye çalışıyor. Hasta ‘Ben ağrı çekmek istemiyorum, sezaryen olmak istiyorum’ diyor, bu hastaların seçimi. ‘Normal doğum iyi, sezaryen tehlikeli’, bu görüş artık bilimsel açıklamaların ışığında çok fazla değer taşımıyor. İngiltere’de, Amerika’da normal doğum için hastayı o kadar çok zorluyorlar ki günlerce hastanede bekletiliyor ancak doğmazsa sezaryene başvuruluyor. Bakanın üzerinde durduğu konu batı modeli, bakan haklı.”
'Çocuk zarar görmesin'
Prof. Dr. Cihat Ünlü (Türk Alman Jinekoloji Eğitim Vakfı Başkanı): “Oranın dünyada yükselmesinin nedeni, hastaların ve hekimlerin riski kabul etmemeleri. Normal doğumda oluşabilecek, bebeğin oksijensiz kalmasına bağlı organ hasarlarının minimum düzeye indirilebilmesi doğum hekimliğindeki hedef noktalardan biri.
Bence de birinci hedef bu olmalı. Bütün dünyada hekimler üzerinde artan hukuki baskılar da bunun nedeni. Bebekteki en ufak hasarda aileler hukuki yollara başvuruyor ve hekimler de bunlardan korunmak için sezaryeni kabul ediyor.”