SSK, paralarının geç ödenmesinden şikayet eden eczacılara, paralarını erken ödeyecek, ama bir şartla. Reçete’de hata çıkarsa serbest eczacılardan ödediği para üzerinden yasal faiz alacak.
ANKA’nın edindiği bilgiye göre, SSK, 2006 yılı içinde serbest eczacılarla 3 kez taahütname imzalattı. Son taahütnamede ise eczacılara faiz şartı getirdi.
HATA ANLAYIŞI BÖLGE BÖLGE DİĞİŞİYOR
Kurumun, sözleşmesi bulunan eczanelerin gönderdiği reçeteleri yasal olarak 45 gün içinde inceleyip, reçete karşılığında gerekli ödemeleri yapması gerekiyor. Ancak incelemeyi bu süre içerisinde bitiremeyen SSK, hem incelediği ve hata bulduğu reçeteleri düzeltilmek üzere eczanelere geri iade etmiyor (böylece eczacılar hatalarını göremiyor), hem de hatalı gördüğü ilacın bedeli kadar para kesiyor. Değişik bölgelerde hata anlayışı değişiyor. Örneğin Ankara’da hata olarak kesilen para Kayseri’de kesilmiyor.
SSK FAİZ İSTEYECEK
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ANKA’ya yaptığı açıklamada, eczacıların bu uygulamaya ve reçetelerinin 45 gün içinde incelenememesinden şikayetci olmaları nedeniyle SSK’nın yeni bir taahütname hazırladığını ve eczacılara imzalatmaya başladığını bildirdi.
Saydan, taahütnamede yer alan “45 gün içinde incelenemeyen faturaların parası ödenir. Ancak bu şekilde ödenen faturalara ait reçeteler üzerinde yapılan kontroller sonucunda ortaya çıkacak Kurum alacakları, daha sonra eczaneye yapılacak ödemeden yasal faizi ile birlikte mahsup edilir” maddesinin, “Reçetenize karşılık paranızı kontrol etmeden veririm ancak, reçetede çıkacak herhangi bir soruna karşılık kesilecek parayı faiziyle alırım” anlamına geldiğini kaydetti.
Bir eczacının ayda 300’e yakın reçete kontrol ettiğini ve bunların bazılarında hata çıkmasının normal olduğunu belirten Saydan, “Bu taahütnameyi bizden alıyorlar ama tüm eczacılar gergin. Reçetelerin zamanında kontrol edilmemesi serbest eczacıların değil Kurumun eksiğidir. SSK, hatalı ya da eksik reçetelerimizi Emekli Sandığı’nda olduğu gibi kargoyla bize iade etsin, töhmet altında kalmasın. Gönderdiği reçeteyi düzeltemezsek o zaman parayı kessin. Bir yıl da 3 kez taahütname imzalıyoruz. Bu çok ilginç. Modern devletler şartlarını belirler ve en az bir yıllık sözleşme yapar. Hatta Avusturalya’da tam 5 yıllık sözleşme yapıyorlar” dedi.
TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ
Serbest eczacılar için hazırlanan taahütname şöyle:
“Kurumunuzla imzalamış olduğum 2006 yılı Eczane protokolünün Uygulanacak Esaslar başlıklı bölümünün 25’inci maddesinde ve 6’ncı Ödeme Zamanı başlıklı bölümünde yapılan ve Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti arasında 22.06.2006 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren aşağıda belirtilen değişikliklere uymayı taahhüt ediyorum.
IV.Uygulanacak Esaslar
Kurumla sözleşmeli eczane, çalışan sigortalı grubu hariç karşıladığı reçetelerde muayene ücret bedelini Kurum adına tahsil eder. Tahsil edilecek muayene ücreti bedeli Kurum tarafından ilan edilir. Tahsil edilen muayene ücreti tutarı Kurum tarafından eczane alacağından mahsup edilir.
Ödeme Zamanı
Sözleşmeli Eczanelerce, Tip Sözleşmede belirtilen esaslar çerçevesinde, her ayın ilk ve son gününü kapsayan döneme ait reçeteler, o ayın son günü tarihini taşıyacak şekilde sonlandırılır ve faturalandırılır. Takip eden ayın ilk 5 işgünü içinde Kuruma teslim edilir. Kurum, Reçete Kontrol Birimine teslim edilen reçetelerin kontrollerinin tamamlanması durumunda bu reçetelerin bedellerini teslim tarihinden itibaren 45’inci gün ödemeyi taahhüt eder.
Bu süre içinde reçetelerin kontrolü tamamlanamadığı taktirde, Kurumla sözleşmesi devam ederek sigortalı ve hak sahiplerine ait reçeteleri karşılamaya devam eden eczanenin, ödeme süresi henüz gelmemiş olan Kuruma teslim edilmiş 1 aylık reçetesi dikkate alınarak fatura bedelinin tamamı eczaneye ödenir. Ancak bu şekilde ödenen faturalara ait reçeteler üzerinde yapılan kontroller sonucunda ortaya çıkacak Kurum alacakları, daha sonra eczaneye yapılacak ödemeden yasal faizi ile birlikte mahsup edilir. Böyle bir alacak yok ise alınması gereken meblağ yasal yollardan eczacıdan tahsil edilir.
SÖZLEŞMESİ SONA EREN ECZACI PARASINI ALMAK İÇİN 3 AY BEKLEYECEK
Kurumla sözleşmesi sona eren eczanenin Kuruma son dönem teslim ettiği ve bedeli ödenmeyen reçeteleri, eczanenin bütün reçeteleri kontrol edilerek Kurumla olan hesap mutabakatları sonuçlanıncaya kadar ödenmez. Bu durumdaki eczanelerin reçete kontrollerine öncelik tanınarak en fazla 3 ay içinde kontroller tamamlanarak mutabakat sağlanır.
Kan ürünü ve hemofili reçeteleri ayrı fatura edilerek öncelikli ödenir.”
ANKA
Yayın Tarihi :
3 Eylül 2006 Pazar 10:27:52