30
Nisan
2025
Çarşamba
SAĞLIK

TTB'den "Aile Hekimliği"ne eleştiri

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Altan Ayaz, Düzce'de geçen yıl başlatılan aile hekimliği projesinin 10 ile daha yayılmak istenmesini ciddi eksiklik olarak gördüklerini söyledi.
 
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası'nın (EBTO) ev sahipliği yaptığı aile hekimliğini değerlendirme toplantısına; pilot iller Adıyaman, Ankara, Denizli, Bolu, Düzce, Samsun, İzmir, Edirne, Adana ve Eskişehir'de görevli doktorlar ile Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Altan Ayaz, yönetim kurulu üyeleri Erkan Kapaklı ve Muharrem Baytemur katıldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz, Düzce'de geçen yıl başlatılan aile hekimliği pilot uygulamasının objektif sonuçlarının değerlendirilemediğini ileri sürdü. 

Uygulamanın 10 ilde daha başlatılmak istendiğini kaydeden Ayaz, "Toplumun tümünü ilgilendiren böylesi bir değişimin öncesinde, ilgili kesimlerin, bilim çevrelerinin görüşlerinden yararlanılmaması, ciddi bir eksiklik olarak durmaktadır. Var olan 40 yıllık sağlık ocağı birikimini hiçe sayan aile hekimliği uygulamasına geçiş, ne yazık ki hiç bir alt yapı hazırlığı tamamlanmaksızın başlatılmak istenmektedir. Bu durum, ülkemiz için zaten uygun bir model olarak görünmeyen aile hekimliği uygulamasının sadece meslektaşlarımız ve sağlık çalışanlarının özlük haklarında kayıplara yol açmasıyla kalmamakta. Aynı zamanda toplum sağlığını da tehdit eden bir boyuta gelmesine sebep olmaktadır. Buradan Sağlık Bakanlığı yetkililerine bir kez daha seslenmek istiyoruz. Yanlıştan dönmek de bir erdemdir. Bir an önce yanlıştan dönün" dedi. 

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Demet Özbabalık da, Eskişehir'in pilot uygulamanın başlatılmak istendiği diğer 9 il gibi sağlık ocakları üzerinden birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunun örnek gösterildiği iller arasında olduğunu ifade ederek, "Var olan sistemin eksikliklerini tamamlamak, günün ihtiyaçları çerçevesinde sağlık ocaklarının teknik altyapı ve personel eksikliklerinin giderilmesi çok daha akılcı bir yönelim olacak iken, tüm sistemi baştan değiştirmeye kalkmanın mantığını çözebilmiş değiliz. Umuyoruz, bu yanlışta ısrar etmekten bir an önce vazgeçilecektir" diye konuştu. 

17 Temmuz'da Aile Hekimliği Pilot Uygulaması'na geçilen Eskişehir'de, daha şimdiden projenin mağdurlarının oluşmaya başladığını iddia eden Özbabalık, şunları söyledi: 

"Kendi talepleri dışında görev yerleri değiştirilen meslektaşlarımız olduğu gibi, vatandaş da uygulamadan mağdurdur. Bu mağduriyetin giderilmesi öncelikli beklentimizdir. Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak bu toplantı ve benzeri etkinliklerle aile hekimliğinin yaygınlaştırılmaya çalışılmasını durdurmaya yönelik çabalarımız devam edecektir."
Tabiplerin, toplantı sonunda 10 ilde uygulanmak üzere belirleyecekleri aile hekimliğine karşı eylem planını ise yarın açıklayacakları bildirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2006 Cumartesi 15:53:49
Güncelleme :29 Temmuz 2006 Cumartesi 16:08:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?