Domuz gribi üzerine bazı uzmanlar, mevsimsel gribin en fazla tırmandığı Aralık ayına dikkat çekerek, hastalığın tırmanabileceği uyarısında bulundu. Ancak domuz gribinin çok fazla abartıldığını kaydeden bazı enfeksiyon hastalıkları uzmanları da, ölüm yaşanmadığına dikkat çekerek, biyolojik süreçlerde öngörü yapılamayacağı görüşünde
Sağlık Bakanlığı, domuz gribi üzerine Türkiye’de önlem alınmadığı takdirde 21 milyon kişinin hastalanacağını, 5 bin 300 kişinin öleceğini öngördü. Ankara’da 16 kişi virüse yakalandı. Yaşanan bu gelişmelerden sonra, gribin yayılmaya başladığı yönünde bir panik havası ortaya çıktı. Enfeksiyon hastalıkları uzmanları ise bu konuda ikiye bölündü. İşte uzmanların domuz gribiyle ilgili görüşleri.
‘RİSK VE TEHLİKE FARKLI ŞEYLERDİR’
Prof. Dr. Osman Şadi Yenen İ.Ü. Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Bölümü
“Domuz gribini ne yazık ki çok abartıyoruz. Henüz bu salgın toplumumuzda etkisini göstermedi. Zaten genelde yurtdışıyla teması olan insanlarda ortaya çıktı. Ülkemizde bu kaynaklı bir ölüm yaşanmadı. Sadece 500’ye yakın vaka ortaya çıktı. Oysa mevsimsel grip yaşayanların sayısı çok daha fazla. Biyolojik süreçlerde öngörü yapılamaz. Kuş gribini de abartmıştık. Ama şimdi hatırlamıyoruz bile.”
“PANİK HAVASI ANLAMSIZ”
Prof. Dr. Haluk Vahaboglu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fak. Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü
“Alınan önlemler neredeyse gereğinden fazla. Panik havası tamamen anlamsız. Mevsimsel gripten çok daha iyi huylu bir hastalık. Mevsimsel griplere göre, insanlarda yarattığı ölüm oranı çok düşük. Bakanlığın çalışmaları da tatminkardır. Ancak muhtemelen mevsimsel gripten daha fazla insanımızı hastalandıracaktır. Şu anda dünyanın en gelişmiş ülkelerine koşut, hatta bazen daha iyi düzeyde önlemler aldık.”
“ABARTI YOK RİSK ÇOK BÜYÜK”
Prof. Dr. Rıza Durmaz Refik Saydam Klinik Mikrobiyoloji Bölümü
“Sağlık Bakanlığı’nın son yaptığı açıklamalar çok doğru. Domuz gribinde önlem alınmazsa çok geç olabilir. Bakanlığın aldığı önlemler yerindedir. Çünkü sezon olarak havaların soğuduğu bir döneme giriyoruz. Bu nedenle domuz gribinin tırmanışa geçmesini bekliyoruz. Domuz gribini salgın haline gelmesi için abartı söz konusu değil. Durum çok ciddi.”
“KIŞI YAŞAYAN ÜLKELERDE ÇIKTI”
Prof. Dr. Firdevs Aktaş - Gazi Üni. Tıp Fak. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü
“Grip zaten kış aylarında artan bir hastalık. Domuz gribi de öyle. Bu nedenle Türkiye de bu hastalığı en fazla kışın yaşayacak. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları ve alınan önlemler de bu nedenle abartılı değil. Tedbir almak gerekiyor. Domuz gribi en çok Güney Amerika ve Avustralya gibi ülkelerde görüldü. Biz yaz mevsimini yaşarken o bölgeler kış mevsimini yaşıyordu.”