Önümüzdeki aylarda torba kanun tekniği tarihe karışacak gibi görünüyor. Çünkü 1.5 yıldır Meclis İçtüzüğü'nü değiştirmek için uğraşılarını sürdüren Uzlaşma Komisyonu mesaisini bitirdi ve torba kanun çıkarılmasını yasakladı.
"Sokaktaki ortalama vatandaş için, duyduğunda hiçbir anlam ifade etmeyen yasama terimi torba kanundur" desek yanılmış olmayız. "Torba imalatı için yasal düzenleme yapılıyormuş hissi uyandıran" bu deyim, aslında hükümetlerin çok sevdiği bir yasama tekniği.
Bir tasarının içine, birbirinden çok farklı düzenlemeler doldurulup birçok yasama ihtiyacı görüldüğü için "torba" lakabı alan kanunlardan yılda birkaç tane çıkarmak, Türkiye'de hükümet olmanın şanındandır. Ama gelin görün ki torba kanunlar, bu konudaki haberleri yazan gazeteciler, bu kanunları okuyup, anlayıp, uygulamakla sorumlu bürokratlar ve düzenlemenin ilgilendirdiği taraflar için ise adeta kâbustur. Çünkü torba kanunlar hazırlanırken görüşülürken ve Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra içinden birçok sürpriz çıkıverir. Ankara kulislerinde sık sık "Torba kanun bizi yaktı" veya "Torba kanuna sessiz-sedasız eklemişler; yayımlanınca haberdar olduk, düzelttirmek için yeni bir torba kanunu bekleyeceğiz" gibi yakınmaları duymak mümkündür. Ama artık önümüzdeki aylarda torba kanun tekniği tarihe karışacak gibi görünüyor. Çünkü 1.5 yıldır Meclis İçtüzüğü'nü değiştirmek için uğraşılarını sürdüren Uzlaşma Komisyonu mesaisini bitirdi ve torba kanun çıkarılmasını yasakladı. Eğer içtüzük değişirse torba kanun gibi, yüzlerce maddeden oluşan yasaların bölüm bölüm görüşülmesini düzenleyen temel kanun uygulamasından da vazgeçilecek.
Yazılı pusula ile oy kaldırılıyor
Yeni içtüzükte, sahte oy verilmesinin önüne geçmek için yazılı pusula ile oy kullanılması da kaldırılıyor. Ayrıca her çarşamba günü 1 saatliğine güncel konuları içerecek "acele sorular" görüşülecek. Yani muhalefete mensup vekiller ve grubu olmayan vekiller "acele soru" soracak, bakanlar cevaplayacak.
İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, 6 ülkenin meclislerinin içtüzüklerini de gözden geçirerek hazırladığı yeni içtüzüğü internet sitesinde herkesin görüşüne açtı. Vatandaş olarak gerek düzenlemenin tümü, gerekse her bir madde üzerinde görüş bildirilebiliyor. Bizden duyurması...
Şimşek, Avustralya'dan 1 gün erken döndü
Geçen hafta bu sütunda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF ile görüşmelerin sürdüğü bir ortamda 1 haftalığına Avustralya'ya gideceğini belirtmiştik. Şimşek'in programı ilk açıklandığında bugün Türkiye'ye döneceği ifade edilmişti ama daha sonra bu program 1 gün kısaltıldı. Şimşek, dün sabah erken saatlerde Türkiye'ye dönüş yaptı.
Şimşek, AA'ya yaptığı açıklamada "Amacımız Avustralya gibi önemli bir ülke ile gerek ticari ilişkilerimizi gerekse siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi çok daha ileri bir düzeye taşımak ve uluslararası platformlarda Türkiye'nin hassas olduğu noktalar konusunda Avustralya'nın desteğini almaktır" dedi.
Türk işadamları ile de bir araya geldi
Şimşek özellikle 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantıları çerçevesinde Avustralya ile son 5-6 yılda ikiye katlanan ticaret hacmini tekrar ikiye katlamak için neler yapılması gerektiği üzerinde durduklarını söyledi. Şimşek sözlerini "2 Nisan'daki G-20 öncesi Avustralya Ticaret Bakanı Simon Crean ve Hazine Bakanı Wayne Swan ile önemli görüşmelerde bulunduk. Daha sonra Viktorya Eyalet Başbakanı John Brumby ve Viktorya Eyalet ve Sanayi, Ticaret ve Endüstriyel İşler Bakanı Martin Pakula ile bir araya geldik. Aynı zamanda vatandaşlarımızla, işadamlarımızla bir araya geldik. Oradaki Türk okullarını ve Osmanlı Yaşlılar Evi'ni ziyaret etme imkânı bulduk" değerlendirmesinde bulundu. Habercilikteki "fikr-i takip" ilkesi gereği sizi bilgilendirelim istedik.
Kriz Devlet Tiyatroları'na uğramadı biletler 1 günde tükeniyor
Ekonomik kriz birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Sinema ve tiyatro sektörünü olumlu etkilediğine ilişkin haberlere siz de rastlamışsınızdır. Ama bu ortamda Devlet Tiyatroları'nın -yayıncı deyişiyle- ratingi bugünlerde inanılmaz arttı. Hafta sonunda değişik bir şeyler yapmak isteyenlerin adresi artık Devlet Tiyatroları. Fakat devlet tiyatrolarının biletleri anında tükeniyor.
'Hasılata bakmıyoruz'
Uygulamada biletler 13 gün önceden satışa sunuluyor. Devlet Tiyatroları yetkililerinin söylediğine göre biletler satışa çıkar çıkmaz, en fazla 1 günde satılıyormuş. Devlet Tiyatroları bu ilgiden hayli memnun. "Hasılatınız arttı mı" sorusuna ise yetkililer, "Biz devlet kurumuyuz, kamu yararına hizmet veriyoruz, hasılata bakmıyoruz" diyorlar. Ancak kulağımıza geldiğine göre tasarruf tedbirleri çerçevesinde eskiden devlet büyüklerine ayrılan kontenjanlar bile kaldırılmış. Anlayacağınız kriz nedeniyle sıkılaşan tasarruf tedbirleri Devlet Tiyatroları'nın işine gelmiş gibi görünüyor.