14
Nisan
2025
Pazertesi
SİYASET

ASGARİ ÜCRETİN 18 KATI MAAŞ ALIYORLAR NORMAL Mİ?

Milletvekillerinin kazançları her dönem göze batar ama aslında gelirleri mecburi giderlerine göre yetersiz mi?

Onlardan fazla kazanan bir çok kişi var elbette ama isyan eden vatandaşın hedefi her zaman milletvekilleri... Asgari ücretin 546 TL olduğu ülkemizde, 9895 TL maaş alan milletvekillerine gösterilen tepki haklı durabilir. Ancak görevlerinin gerektirdiği masraflar göz önüne alındığında da durum böyle mi? Meclis'e girdikten sonra ihya olan kötü örneklerin yanı sıra, seçim kampanyası masraflarıyla başlayan borçlarını ödeyemeyerek evine icra giden vekillerimizi de hatırlamakta fayda var.

Tartışmayı bir kez daha gündeme taşıyan Ak Parti milletvekili Burhan Kuzu oldu. "Vatandaş konuyu tam olarak bilmiyor. Hadi diyelim milletvekilinin maaşını biraz biliyor. Vatandaş vekilleri bir eli yağda bir eli balda sanıyor. Biz devletten maaş alma konusunda 47'nci sıradayız. Ama sorsan 1 numara derler bizim için. Gelir harçlığı benden alır, basın mikrofonu tutarsa 'Zıkkım yesin' der. Bir şey demiyoruz da bilinsin istiyoruz." diyen Kuzu'ya göre, tepkiler haksız..

İşte milletvekilleri ve ekonomistlerin konuya ilişkin farklı yorumları...

ÜLKE VEKİL MAAŞI (Euro) ASGARİ ÜCRET

İngiltere 5.912 1.040

Fransa 7.009 1.321

Almanya 7.668 1.200

İtalya 5.487 570

İspanya 3.126 624

İsveç 5.100 1.382

ABD 11.000 1.200

 

Mustafa Elitaş

AK Parti Grup Başkanvekili Kayseri Milletvekili

Ne kadar yüksek maaş alırsak, vatandaşa o kadar çok yardımcı olabiliriz

Bence vatandaş nezdindeki bu algının nedeni maaştan ziyade imkanlar. Milletvekillerinin her alanda bir çok imkanı olduğu şeklinde bir intiba var. Eskiden ulaşım ve telefon görüşmelerinde büyük indirimler varmış, ama şu an bunların hiçbiri mevcut değil. Aksine, bir kamu görevlisinin 2 liraya kaldığı misafirhanede, milletvekili 4 liraya kalır. Maaş göreceli, kimine göre azdır kimine göre fazladır. Ama 4 yılda bir 550 kişi, 71 milyonu temsil etmek üzere seçiliyor. Milletvekilleri vatandaşa hizmetle görevli, aldığı parayı vatandaşla paylaşıyor. Yemek var, yardım paraları var, sosyal bir faaliyeti de beraberinde getiriyor görevimiz. Ben milletvekili maaşları ne kadar yüksek olursa, vatandaşa da o kadar çok yardım edebiliriz diye düşünüyorum.

 

Bayram Meral

CHP İstanbul Milletvekili

Milletvekili maaşı, daha önceki aylıklarıma göre düşük

Daha önce aldığım aylıklarla mukayese ettiğimde, milletvekili maaşı düşük. Milletvekilinin bir sürü masrafı oluyor. Şoförü oluyor, yakıtını kendi ödüyor. Özellikle yurtiçi-yurtdışı seyahatlerinde büyük sorun var. Bir yerde kalacaksanız para lazım, gitmeseniz olmuyor. Adı var bizim maaşın yani. Gelen gidenimiz çok. Meclis'e gelmiş, bir yemek yemiş, helali hoş olsun ama onunla bitmiyor. Kalacak yer isteyen var, hastasına para isteyen var, yol parası isteyen var. Tabii asgari ücret 500 lira olursa, milletvekili maaşı göze batar. Ama bazı kuruluşlarda 30-40 bin lira maaş alan var, onlar hiç konuşulmuyor.

 

Şükrü Küçükşahin

Hürriyet Gazetesi yazarı

Vekillere bir çok avantaj sağlandı

Yaklaşık 25 yıldır parlamentoyu izleyen bir gazeteciyim. Her dönem milletvekillerimaaşları tartışma konusu olur. Halkın geçim sıkıntıssı çektiği bir ülkede vekillerin maaşları artışları karşısında tepki görülmeye devam edilecektir. Ben milletvekilliğinin, Türkiye gibi ülkelerde para kazanma aracı olarak görülmemesi gerektiğine inanıyorum. Bu kişiler gönüllü olarak aday oluyorlar ve ertesi gün maaş yetmiyor demek yerine bunu bir hizmet saygısı ve anlayışıyla yerine getirmeliler. Ekonomik sıkıntınınd aimi olduğu bir ülkede o milletin gözü her zaman sizin paranızda olur. Vekillere geçmişe göre rakam avantajları sağlandı, daha önce emsal alınan bürokrat maaşı örneği değiştirildi, çeşitli düzenlemeler yapıldı. Kıyak emeklilik denilen iki yılın ardından kaç yıl hizmet verildiği dikkate alınmadan emeklilik hakkı verildi, buaradn da artı bir gelir sağlandı. Milletvekillerinin maaşlarının az olduğu yönünde bir sıkıntısı var, bunun yerine Türkiye'de ulusal geliri artırmak için çalışmalılar. 15-20.000 dolar ulusal geliri olan ülkede değil ama 500 liraya kurşun atmak zorunda kalan bir ülkede maaşlarından yakınan vekillerin tartışmasını doğru bulmuyorum.

 

 

Doç. Dr. M. Hüseyin BİLGİN

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Böl. Öğr. Üy.

Maaş yüksek değil ama içlerinde asgari ücretle iş bulamayacak olanlar da var

Türkiye'deki milletvekili maaşlarını kamudaki ücretlerle kıyaslamak çok doğru değil, bu maaşları özel sektörle kıyaslamak lazım. Bu durumda çok yüksek olduğunu düşünmüyorum. Maaşlar özel sektörde de çok yüksek. Kaldı ki vekillerin haklı olduğu bir nokta var, o da Anadolu illerinden –Büyükşehirleri tenzih ediyorum- vekillerin gelen gidenleri, ziyaretleri çok fazla oluyor ve bununla ilgili kendilerine bir ödenek verilmediğinden bu harcamaları maaşlarından yapıyorlar. Tartışılması gereken milletvekillerinin maaşlarından ziyade eğitimsiz kişilerin Meclis'e girebilmesidir. İyi bir eğitim düzeyine sahip olmayan, piyasada asgari ücrette bile iş bulmayacak kişilerin vekil olarak seçilmesi daha önemli bri sorundur. Ama dil, bilen, iyi bir eğitim almış, kafası çalışan kişi bu maaşı mecliste kazanmasa özel sektörde zaten kazanacaktır. Dolayısıyla nitelikli vekiller için bu rakamın yüksek olmadığını düşünüyorum.

Asgari ücretle vekil maaşlarını kıyaslayarak konuya yaklaşmanın biraz popülist bir söylem olacağı kanaatindeyim. Ancak kıyak emeklilik uygulamasıyla vekillerin 2 yıldan sonra emekli maaşı alıp birçok imkandan yararlandırılması doğru değil. SGK dediğimiz şey, belli bir süre çalışmaya bağlı elde edilmesi gereken bir düzen üzerinden işler.

 

Prof. Dr. Seyfettin GÜRSEL

Galatasatay Üniversitesi İktisat Bölümü Öğr. Üy.

Milletvekilleri asgari ücretin 19 katı maaş alıyor

2005 yılında asgari ücret ve milletvekili maaşları arasında bir kıyaslama yapmıştım, arada 19 katlık bir uçurum vardı. Bu rakam hala değişmedi. Bir iyileşme olduğunu söyleyemeyiz dolayısıyla. Diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıp, yüksek mi düşük mü diye karar vermek için asgari maaş önemli bir ölçüt. Yapılacak olan; devletin asgari ücreti daha fazla yükseltecek hali olmadığına göre vekil maaşlarına bir süre zam yapmamaktır. Vekiller de ne diyor, "Bizim masrafımız çok, gelen gidenimiz çok bu maaş fazla değil vs." Konuk ağırlayacaklarına esas işlerini yapsınlar, o zaman sorun kalmaz. Türkiye'de bu kültür nasıl değişir derseniz, elbette ki zor...

Gülin Yıldırımkaya - Habertürk
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 17:58:20
Güncelleme :29 Eylül 2009 Salı 17:41:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emine demirpecan IP: 85.104.164.xxx Tarih : 26.10.2009 14:41:39

ben 6 yıldır askari öcrete tabı çalışıyorum ama bır turlu yol parasını alamıyorum bunun için ne yapmalıyım