23
Mayıs
2025
Cuma
SİYASET

AK Parti nereye kadar 'AK' ?

Muhalefetin mal bildirimindeki gizliliğin kaldırılması için verdiği yasa teklifi AKP tarafından reddedildi. Hükümetin gerekçesi: Çalışma başlattık. Önümüzde daha önemli kanunlar var.

Mal bildirimindeki gizliliğin kaldırılmasına ilişkin yasa tekliflerinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi önerileri AKP çoğunluğunun oylarıyla reddedildi. AKP, "Çalışma başlattık, kısa sürede sonuçlandıracağız, şimdi önümüzde önemli kanunlar var" derken, bu durum muhalefet tarafından 'engelleme' olarak nitelendirildi. Muhalefet sözcülerinin "Yarım saatte yasalaşırdı, bu kadar konuşana kadar yasayı çıkarırdık" sözleri de önerilerin reddini engelleyemedi.

AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, 24 Aralık 2003'te, mal bildirimlerinin kamuoyuna açıklanmasını öngören bir yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na vermişti. CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu da, üç yıl önce siyasi etik komisyonu kurulmasını, bu çerçevede mal bildirimleri üzerindeki gizliliğin kaldırılmasını öngören bir teklif hazırlamıştı. Teklifler 45 günlük sürede ilgili ihtisas komisyonlarınca görüşülmeyince, her iki milletvekili de TBMM içtüzüğünün verdiği hakkı kullanarak, önerilerinin doğrudan TBMM Genel Kurulu gündemine alınmasını önermiş, bu talep kabul edilmişti. Ancak her iki teklif de 2005 yılı başından beri gündemin alt sıralarında bekletiliyordu.


Muhalefet bastırdı

Muhalefet partileri, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın malvarlığına ilişkin açıklamalarıyla başlayan tartışmalarda iktidarı bu iki teklifle sıkıştırdı. Anavatan grubu AKP'li Yalçınbayır'ın, CHP de Hacaloğlu'nun gündemin alt sıralarındaki tekliflerinin ilk sıraya alınıp görüşülmesini ve yasalaştırılmasını denedi. Girişim önce TBMM Danışma Kurulu'nda engellendi.

AKP karşı çıkınca her iki parti de önerilerini dün Genel Kurul'un onayına sundu. Ancak her iki öneri de AKP çoğunluğunun oylarıyla reddedildi. Danışma Kurulu ve Genel Kurul'daki görüşmelerde muhalefet sözcüleri iktidarı 'siyaset ve siyasetçinin saygınlığı' söylemiyle sıkıştırdı ve malvarlıklarının açıklanmasına yasal engel bulunmadığını belirterek, Başbakan Erdoğan'ı açıklama yapmaya çağırdı.


CHP'li Koç: İpe un seriyorlar

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Üzülerek izliyorum. Başbakan, AKP grup başkanvekilleri ve ismi uzun olan parti yöneticisine (Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ı kastediyor) hodri meydan. İşte Meclis, işte teklif. Görüşür kısa sürede çıkarırız. Ama bunlar ipe un sermektedir" dedi. CHP'li Hacaloğlu da, yasa teklifinin üç yıldır TBMM'de uyutulduğunu belirtti. Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş ise 'iktidarın buyruklarına göre hareket etmeyeceklerini' belirtirken, malvarlıklarının açıklanmasına yasal bir engel bulunmadığına dikkati çekti.

Anavatan Grup Başkanvekili Ömer Abuşoğlu ise Radikal'in dünkü manşetine gönderme yaparak şunları söyledi: "Siyasetçi olarak gocunacak bir şeyimiz yok. Kaçımız servetinin hesabını veremeyecek durumda? ABD Başkanı'nın mal bildirimine bir tıkla ulaşılabiliyor. Biz de şeffaf olalım. Bu kadar konuşana kadar yasayı çıkarırdık."


AKP: Dikkate alacağız

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise, Erdoğan'ın talimatıyla bir çalışma başlattıklarını, bu çalışmada her iki teklifi de dikkate alacaklarını açıkladı. Ergin, şunları kaydetti: "Bunu uzatmadan Meclis'in gündemine getireceğiz. Teklifleri verenlerin iyi niyetli olduklarına inanıyorum, içeriğine katılıyoruz. Ama olgunlaştırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Gündemde emekli maaşlarına zam yapacak bir tasarı var, prim affı var. Suni gündemlerle yasaların gecikmesine vesile oluyoruz" dedi.


Deniz Baykal tartışması

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa'nın konuşmasıyla konu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın malvarlığına kaydı. Fatsa, CHP'lilerin Başbakan Erdoğan ile Maliye Bakanı Unakıtan'ın çocuklarını gündeme getirdiğini belirterek, "İsteyen açıklar ama, kimse kimsenin sicil amiri değildir. Hukuk devletiyiz, birileri istedi diye çıkıp mal varlığını açıklayamayız. Bütün mal varlığını altı yıllık avukatlık döneminde edindiğini söyleyenlerin ödediği vergiyi de açıklaması gerekir" diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise Baykal'ı savunurken, "Müfettişler elinizde, hodri meydan, araştırın" dedi.


Değiştirilmek istenen madde

3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasası'nın değiştirilmek istenen maddesi şöyle:

Madde 9- Mal bildirimleri, özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bildirimde bulunanın özel dosyasında saklanır. Bildirimlerin içeriği hakkında, 20'nci madde hükmü dışında hiçbir şekilde açıklama yapılamaz ve bilgi verilemez. Ayrıca mal bildirimlerindeki bilgiler ve kayıtlar esas alınarak içeriği hakkında yayında bulunulamaz. (Madde 20- Özel Kanunlarında aksine bir hüküm mevcut olsa bile ilgili kişiler özel veya kamu kuruluşları bu Kanuna göre soruşturma ve kovuşturmaya yetkili kişi ve mercilerce istenen bilgileri eksiksiz vermek zorundadır. Aksine davranan kişiler hakkında üç aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.)

Radikal
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 12:11:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?