18
Mayıs
2025
Pazar
SİYASET

Genelkurmay devre dışı bırakıldı!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'nin 'Sivil anayasa yapacaksak yürütme organlarından görüş almamalıyız' diyerek şerh koyduğu, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı'nı liste dışı bıraktı.

Çiçek, yeni anayasanın tam bir mutabakatla çıkması için görüş istenecek kurumlar listesini geniş tuttu. İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası'ndan tüm derneklerin listesini talep eden Çiçek, hiçbir ayrıma gitmeden 14 bin 593 derneğe, sağcı-solcu ayrımı yapmadan tüm meslek kuruluşlarına, yüksek yargı organlarına, işçi ve memur sendikalarına, parlamentoda temsil edilmeyen 60 siyasi partiye, birliklere, üniversitelere, bin 374 yerel gazete ve 197 yerel televizyona yazı gönderdi.

Çiçek, bu kurumlardan yeni anayasaya ilişkin görüşlerini 31 Aralık 2011 tarihine kadar iletmesini istedi.

'ASKERİ VESAYET'

Yazısında yürürlükteki 1982 Anayasası'nın toplumun tüm kesimleri tarafından eleştirildiğine işaret eden Çiçek, 'Bugüne kadar yapılan çok sayıda değişikliğe rağmen üzerindeki askeri vesayet gölgesini ve darbe anayasası imajını atamamış, halk tarafından benimsenmemiştir. Amacımız, 1982 Anayasası'nın yasakçı ve vesayetçi zihniyetinden uzak, vatandaş odaklı, özgürlükçü ve demokratik temsil esasını dayanan, hepimizin içinde kendisini bulacağı 'İşte benim anayasam' diyeceği bir Anayasa yapmaktır' dedi.

Çiçek, mektubunu şöyle tamamladı:

'Sizlerden beklentimiz yeni anayasa yapım sürecini aktif olarak takip eden gelişmeleri mümkün olduğunca üyelerinizle paylaşmanız, süreçte etkin olmanız, görüş ve önerilerinizi bize iletmenizdir. Toplumun tüm kesimlerince benimsenecek daha katılımcı, şeffaf ve demokratik bir Anayasa dileğiyle çalışmalarınızda başarılar diliyorum.'

ÇİÇEK'TEN YENİ AÇIKLAMA

Cemil Çiçek, Uzlaşma Komisyonunun, yeni bir anayasa yapmak ve bu süreci yönetmek gibi özel bir görevi olduğunu belirterek, "Bunun dışına taştığımızda, başka konuları buraya getirdiğimizde esas konudan uzaklaşabiliriz" dedi.

TRT 1’de katıldığı "Politik Açılım" programında soruları yanıtlayan Çiçek, Van depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

1982 Anayasasından sonra geçen politik süreci özetleyen Çiçek, bu dönemde "sayısal istikrarın olduğunu ancak siyasi istikrarın olmadığını" ifade etti.

Türkiye’nin önemli zamanını, bu Anayasadan kaynaklanan sorunları çözmeye çalışarak geçirdiğini belirten Çiçek, şimdiye kadar 1982 Anayasanın 111 maddesinin değiştirildiğini anımsattı.

Yargının, "yerindelik denetimi" yaparak siyasetin alanına müdahale ettiğini savunan Çiçek, "Genel Müdürlük düzeyinde yapılabilecek işler siyasetçiye yakıştırılmıştır" dedi.

Yeni Anayasa ile ilgili tüm partilerin taahhüdü olduğunu ve komisyon kurarak çalışmayı başlattıklarını hatırlatan Çiçek, öncelikle çalışma usullerini belirlediklerini söyledi.

Çiçek, "Bizim düşüncemiz; tepki anayasası değil yaşananları tespit ederek yeni bir anayasa yapmaktır" diye konuştu.

Önceki anayasalardan farklı olarak bu nayasanın "hep birlikte" yapılacağını dile getiren Cemil Çiçek, yeni anayasa ile ilgili web sayfası hazırladıklarını anımsattı. Çiçek, "Kim bu sürece katkı vermek isterse herkesin görüşünü, düşüncesini, teklifini bekliyoruz" diye konuştu.

Derneklere, yüksek yargı organlarına, Mecliste temsil edilmeyen siyasi partilere, meslek kuruluşlarına, işçi konfederasyonlarına, memur sendikalarına, üniversitelere, yerel gazetelere ve televizyonlara ulaştıklarını ve bu sürece katkı vermeye çağırdıklarını aktaran Çiçek, 31 Aralık’a kadar düşüncesi olanlardan yazılı metin istediklerini söyledi.

Çiçek, "Siyaset kurumunun ayağına top bu kadar gelmişken bunu çözemezse siyaset kurumuna güven ne durumda olur?" diye sordu.

 

...
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2011 Pazar 18:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.173.36.xxx Tarih : 13.11.2011 21:00:33

 askeri,n elindeki silahlarıda toplayın bari tam olsun 1 dünya savaşında  itilaf devletleri yapmadı sizin yaptığınızı