İşte 2008'in kriz 3'lüsü: Yeni Anayasa 301'de değişiklik, 221'de 'Af endişesi'
Meclis gündemine gelecekler
BAŞKENT, 2008'e yüksek tansiyonla girdi. AKP, kısa süre içinde tartışmalı üç konuyu Meclis gündemine taşıyacak. İktidarla muhalefet arasında gerilim yaratacak ilk madde yeni Anayasa taslağı.
Gözler hükümetin tavrında
CUMHURİYET'in değişmez hükümlerinin değiştirildiği iddia edilen taslağı tartışma bekliyor. 301'deki "Türklüğe hakaret"i kaldırma ile 221. Madde'deki esnetme girişimine muhalefet ateş püskürüyor.
Siyasette yüksek tansiyon
Yeni yılda siyaset üç konuda kilitlenecek. Anayasa değişikliği, TCK’nın 301. maddesi ve etkin pişmanlığı içeren 221. maddenin esnetilmesi konuları Meclis’i gerecek
SİYASET, 2008 yılına yüksek tansiyonla girdi. Hükümet, kısa süre içinde üç tartışmalı konuyu Meclis gündemine taşımaya hazırlanıyor. İktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren, toplumun da hassas olduğu üç düzenleme bu ayın ilk yarısında Ankara’yı gerecek. AKP; Anayasa değişikliği, TCK’nın 221. ve 301. maddeleriyle ilgili planlarına son şeklini verirken, takvimi tartışıyor. İşte ‘yüksek gerilim’e yol açan o maddeler...
Anayasa Taslağı hazır
AKP’nin ocak ajandasındaki başlıklardan biri yeni Anayasa. Akademisyenler ve AKP’li hukukçular tarafından hazırlanan taslak, uzun süre AKP Genel Merkezi’nde değerlendirilerek son şeklini aldı. Anayasa’nın değiştirilemez nitelikteki başlangıç hükümleri, laiklikle ilgili maddeler, ordunun görev alanıyla ilgili tartışmalar nedeniyle taslak daha açıklanmadan tartışmaya yol açmıştı. Taslak daha sonra AKP’de rötuşa uğramış ve bazı hükümlerin değiştirilmeyeceğinin altı çizilmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, taslağın Aralık ayı içinde kamuoyuna duyurularak tartışmaya açılacağını kaydetmişti. Ancak, takvimde oynama olunca, konu bugüne kaldı.
Edinilen bilgilere göre AKP, hazırladığı taslağa son şeklini verdi. Kitapçık haline getirilen taslağın basımevinde çoğaltıldığı ve kamuoyuna dağıtılmayı beklediği bildirildi. Taslağın açıklanacağı tarih için Başbakan Erdoğan’ın ‘Olur’u bekleniyor. En geç bu ayın ortasına kadar taslağın duyurulması öngörülüyor. Kitapçıklar, üniversitelerden yargı organlarına, sivil toplum kuruluşlarından siyasi partilere kadar çeşitli yerlere görüş için gönderilecek. İnternetten de kamuoyuna duyurulacak. Ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı taslakların da değerlendirme için AKP’nin internet sitesine konulması öngörülüyor. Nisan ayına kadar görüşler alındıktan sonra teklifin hazırlanması bekleniyor.
Önce 301 konuşulacak
Siyasette 2008’in ilk günlerinde tansiyonu yükseltecek düzenlemelerden biri de TCK’nın 301. maddesinde yapılacak değişiklik. “Türklüğe ve devletin kurumlarına hakaret” konusunu düzenleyen madde üzerindeki tartışmalar, özellikle AB’den gelen taleplerin ardından yoğunlaşmıştı. Hükümet, 301. maddeyi tamamen kaldırmayacak; ancak değişiklikte kararlı. Üstelik bu değişiklik için taslaklar hazır ve önümüzdeki hafta son karar verilecek. Konuyla ilgili iki ayrı plan var. Birincisi, Başbakanlık’a gönderilerek ilk Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirilecek değişikliklerin “tasarı” olarak tüm bakanların imzasıyla TBMM’ye iletilmesi. İkincisi, değişikliğin bir “teklif” olarak Meclis’e sunulması. Bu durumda değişiklik ‘Hükümet tasarısı’ olarak gündeme gelmemiş olacak, milletvekillerinin imzasıyla verilecek. AKP kaynakları, ikinci tercihin ağırlıkta olduğunu belirtiyor.
Plana göre, “Türklüğü alenen aşağılamak” ifadesi, “Türk Milletini alenen aşağılamak” şeklinde değiştiriliyor. “Cumhuriyet’i” ibaresinin yerine de “Türkiye Cumhuriyeti”nin getirilmesi hedefleniyor. Dava açma yetkisinde eski uygulamaya dönülerek Adalet Bakanı’nın izni şart koşuluyor. Ceza üst sınırının da üç yıldan iki yıla indirilmesi konusunda son karar Bakanlar Kurulu’nda verilecek.
221’de “Af” endişesi
2008’in ilk günlerinde siyasi gerilimi yükselten konulardan biri de TCK’nın 221. maddesinde yapılması düşünülen değişiklik. Hükümet, “etkin pişmanlık” konusunu düzenleyen değişiklik çerçevesinde, “ceza almamak için örgütle ilgili bilgiler verme” şartını koyan fıkrayı kaldırmayı ya da yeniden düzenlemeyi öngörüyor. Ancak her çeşit esnetmenin, yeni bir af olarak nitelenebileceği endişesi de var. Özellikle bundan terör örgütü elebaşlarının ve teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yararlanabileceği yönündeki kaygı, kararsızlığı da beraberinde getirdi.
Hükümet, değişikliğin, dağdaki teröristlerdeki inişi kolaylaştıracağını ve hızlandıracağını savunurken; tersine cezaevindeki teröristlerin çıkacağı düşüncesinde olanlar da mevcut. Bu nedenle AKP, son kararı birkaç gün içinde verecek. Bu üç konu başlığı, 2008’in ilk günlerinde siyasetteki tartışmaların rotasını da belirlemiş olacak. Gözler ise hükümete ve AKP’ye odaklanmış durumda.
slm.ben öncelikle af konusunun ele alınmasında yarar olacağını düşünüyorum yanlız silahla çözülmeyeceğine inanıyorum .inşalah kimse rahatsız olmadan çözülecektir