Gerçekten talana yol açacak hükümlere parlamentonun izin vermesi mümkün değil. Mülkiyet hakkıyla kamu hakkının kadastro bazında denkleştirilmesi, AİHM kriterlerinin gözetilmesi önemli. Ama o ilkeler dün gözetilmedi.
HÜKÜMET ile Yargıtay’ı karşı karşıya getiren kamu arazileri ve kıyılarla ilgili yasa teklifinde AKP’den geri adım işareti geldi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, karşı çıkan Yargıtay’a "Buna uyacaksın arkadaş" diye çıkışmasının ardından dün Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya teklife itiraz etti. AKP milletvekilleri ile CHP’den Antalya Milletvekili Osman Kaptan’ın, "Sahile şezlong koyan otelcileri hapisten kurtarmak" gerekçesiyle gündeme getirdiği teklif, önceki gün TBMM Adalet Komisyonu’nda MHP ve CHP’lilerin boykotu ve Yargıtay’ın itirazına karşın kabul edilmişti. Teklifte, Türk Ceza Kanunu’nun 154. maddesindeki, "Hakkı olmayan yere tecavüz" suçunun kapsamından kamu malları çıkarılıyor ve bu konudaki soruşturma şartı özel mülkte olduğu gibi "şikáyete bağlı" hale getiriliyor. Diğer hükümle, Kadastro Yasası değiştirilerek, özel mülkte hak düşürücü süre olan 10 yılın, kamuda da uygulanması düzenleniyor. Böylece orman ve kıyı da olsa 10 yıldan eski tapusu olanlara karşı dava açılmaması, mevcut davaların düşürülmesi öngörülüyor.
Teklifin orman ve kıyıda yağma-talana yol açacağına dönük eleştiriler üzerine AKP yönetimi frene bastı. Bakan Şahin’in, "Bu teklif çıkmazsa turizmciler oteli bırakıp gider" sözüne karşın İyimaya, teklifin yeniden düzenlenleneceğini belirtti. İyimaya, şunları söyledi:
"Bu teklifler aslında Antalya grubundan MHP, CHP ve AKP’li arkadaşlardan geldi. Arkadaşların katkısıyla bakanlıkta hazırlanmış. Ama yorumları okudum. ’Türkiye gidiyor, kıyılar gidiyor’ denirse bu çıkmaz. Genel Kurul’da görüşüleceğini zannetmiyorum. Getirdiği sonuçlarla yüklenen siyasal amaçlar ve anlamlar farklı olunca, teklif atıl kalır. Şimdi tartışmalar boyut kazandı.
Parlemento izin veremez
Bütün kamu malları için değil kıyılar için düşünüldü, ama bu anlam yüklemesinden sonra çıkmasını zor görüyorum. Gerçekten talana yol açacak hükümlere parlamentonun izin vermesi mümkün değil. Mülkiyet hakkıyla kamu hakkının kadastro bazında denkleştirilmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kriterlerinin gözetilmesi önemli. Ama o ilkeler dün gözetilmedi. Keşke alt komisyona gönderilseydi. Partiler biraraya gelip ’Bu bir ihtiyaç çıkması lazım’ deseler bile ormanla ilgili değişiklik yapılmalı. Bunun için bir çalışma başlattım."