1
Mayıs
2025
Perşembe
SPOR

DOĞAN FUTBOL OKULU İSTEDİ, TOBB FRANSIZ MODELİ ÖNERDİ


Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Hasan Doğan’ın okul projesine, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden yeni bir öneri geldi.

Fransa’da futbol endüstrisinin gelişimine büyük katkı sağlayan Ulusal Futbol Akademisi’ni Türkiye’ye uyarlamak isteyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Projelere destek veriyoruz. Fransız modeliyle daha başarılı oluruz" dedi.

TÜRKİYE Milli Takımı’nın Euro 2008’de yakaladığı başarının kalıcı olması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOBB) harekete geçti. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yaptırılacak olan 50 okul projesine destek sözü veren Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu başarıların devamı için TOBB Üniversitesi ile futbol akademisi kuralım" dedi. Fransa ve İngiltere’nin bu futbol akademilerini kurduktan sonra dünya çapında başarılara ulaştığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Yurtdışından eğitmenler getirebiliriz. Yeter ki en kısa sürede bu projeleri tamamlayalım. Futbol endüstrisini büyüterek ihracatçı ülke konumuna gelelim" diye konuştu.

6 yılda tamamlandı

Futbol akademisi konusunda başarılı modelleri örnek almak gerektiğine işaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu şu bilgileri verdi: "Fransa Milli Takımı’nın 1980’e kadar kayda değer tek başarısı 1958’de dünya üçüncüsü olmasıydı. Fakat 1976’da Fransa önemli bir adım attı, ülke çapında futbol akademileri kurmaya karar verdi. Fransa Ulusal Futbol Akademisi yapımına 1982’de başlandı. 1985’de tesisler tamamlandı ve 1988’de oyunculara kapısını açtı. Bu futbol akademilerinde ülke çapında 13 yaşından itibaren giriş yapılıyor. Burada 2 yıl sürecek olan antrenman programları uygulanıyor."

İngilizler takip etti

Bu akademilerin kısa sürede yetiştirdiği futbolcuları profesyonel takımların genç kadrolarına dahil ettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "Burada yetişen bütün futbolcular, profesyonel kulüplerin genç takımlarına yollanıyor. Akademi öyle başarılı oldu ki, buradaki eğitimi başarıyla tamamlayan gençler doğrudan Fransız 1’inci Ligi takımlarının kadrolarına yükseldi. Bu okulların başarısının arkasından, İngiltere’de, kendi gençlik okullarını kurmaya başladı. Benzer yapılanmaya tabi tutma ve futbol akademileri kurma kararı aldı."

Hisarcıklıoğlu, futbolcu ihracatı ile ilgili olarak da çalışmalara başlamak gerektiğinin altını çizerek "Türkiye’nin Arjantin ve Brezilya’ya karşı birçok avantajı bulunmasına rağmen bu ülkeler gibi bir futbolcu ihracatçısı olamaması bugüne kadar futbolun içinde yönetici sıfatıyla yer almış herkesin az ya da çok sorumluluğunu gerektirir."

Diğer sektörlerden hiçbir farkı yok

FUTBOL ekonomisini diğer sektörler gibi düşünmek gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Şirketleri, tesisleri, çalışanları, hatta ihracatı var. Üstelik turizm, tekstil ve elektronik gibi birçok sektörü de doğrudan etkiliyor. Dünya futbol pastasının büyüklüğünü düşünecek olursak artık futbolun bir endüstriye dönüştüğü gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor. Endüstriyelleşme yüksek kalite, yüksek standart demektir. Bu noktada kulüplerin şirketler gibi yönetilmesi gerekiyor. Kulüpler iyi yönetilmesi sportif başarı için önemli. Ayrıca, futbol takımının başarısı il ekonomisi için de bir dinamo görevi görüyor. En son Sivasspor örneği var. Kulübün başarısı ilin ekonomisinde gözle görülür bir canlılığa da neden oldu."

Arjantin 160 milyon dolarlık futbolcu ihracatı yaptı

BREZİLYA ve Arjantin’in futbolcu ihracatında dünyanın en önemli iki ülkesinden biri olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Futbol istatistikleri, 2005 yılında 804, 2006 yılında ise 822 Brezilyalı futbolcunun yurt dışındaki takımlara transfer olduğunu gösteriyor. Brezilya’nın 2006’da sadece futbolcu satışından elde ettiği gelir 140 milyon dolar civarında. Arjantin’de ise futbolcuların ülke dışına ihracından elde edilen gelir 160 milyon dolar. Bu rakam Arjantin Kulüplerinin elde ettikleri toplam gelirin yarısı anlamına geliyor."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 15:57:43
Güncelleme :24 Haziran 2008 Salı 16:01:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?