23
Mayıs
2025
Cuma
SPOR

Şahin: Spor mübarek ortak bir dil

Mehmet Ali ŞahinDevlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, farklı dilden, farklı ırktan, farklı dinden ve coğrafyadan milyonların konuştuğu müşterek bir dil olduğunu belirterek, “O da spordur” dedi.

Şahin, Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Spor Oyunları'nın statü toplantısında yaptığı konuşmada, Güneydoğu Avrupa'yı içine alan bu tarihi ve olağanüstü coğrafyada ülkelerin daha fazla birbirini tanımaya, anlamaya, diyaloga ve hepsinden önemlisi işbirliğine olan ihtiyacın arttığını ifade ederek, “Soğuk savaşın ardından bölge ülkeleri karşılıklı işbirliği ve bu temel çerçevesinde çalışmaya başladı. Bu sürecin hedefi belli. Demokratik ve özgürlükçü bir düzen kurmak. Bu düzen içinde aktif olmak. Farklı din, dil ve milletlerden 200 milyon nüfus var. Bunların en önemlisi gençlerden oluşuyor. Ortak geleceğimizi inşa edecek gençlerimizi diyaloga, işbirliğine açmaya en etkili yollardan biri spordur” dedi.

Sporun evrensel ilkeleri olduğunu kaydeden Şahin, “Sporun evrensel ilkeleri dürüst rekabet, kendini aşma azmi, yardımlaşma ve paylaşmadır. Dostluk kurabilmektir. Bu meziyetler sadece iyi sporcunun meziyetleri değildir, olmamalıdır. Sporu sadece bedenlerimizi eğiten bir faaliyet olarak göremeyiz. Eğer sporu toplumsal eğitim ve kültürün bir parçası göremezsek, nasıl kendisiyle barışık, demokratik yurttaşlar yetiştirebileceğiz?” diye konuştu. 

Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sporun bu olağanüstü özelliklerinden yararlanmak için buradayız. Bölge ülkelerinin sporun güzelliklerinden yararlanma isteği yeni değil. Geçtiğimiz yılın aralık ayı başında 1-4 Aralık 2005 tarihinde Yunanistan'ın Selanik kentinde gayri resmi 1. Spor Bakanları ve 20. Spor Uzmanları Toplantısı yapıldı. Bu toplantıda spor ile yaşam kalitesinin arttırılması tartışıldı. Dopingle mücadelenin daha etkin yapılması üzerinde duruldu. Müşterek bahis ve engellilerin spora yönlendirilmesi gibi konular işlendi. Balkanlar'daki yapısal değişiklik, bu coğrafi bölgenin Güneydoğu Avrupa bölgesi olarak anılmasını zaruri kılmaktadır. Balkan Oyunlarından daha cazip, ilgi çekici, bölge sporuna katkı sağlayarak merkezi bir spor organizasyonuna gidilmesi kararı alınmıştı. Bu toplantıdan sonra 16-17 Mart'ta yine Yunanistan'da toplantı yapıldı. Dün ve önceki gün de İstanbul'da yapılan toplantıyla bir statü üzerinde çalışıldı. Bu metni önümüze getirdiler.”

"AMAÇ GELECEĞİM ŞAMPİYONLARINI YETİŞTİRMEK"

Oluşturulan statü çerçevesinde Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Oyunları adı altında 2 yılda bir oyunların düzenleneceğini kaydeden Mehmet Ali Şahin, “18 yaş ve 18 yaş altı erkek ve bayan sporcular katılacak. Geleceğin olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlarını bu organizasyonda eğitme ve yetiştirme amaçlanıyor. Yarın da burada Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ülkeleri spor bakanları ve temsilcileri de Karadeniz Oyunları için bir çalışma gerçekleştirecek. Bugün aynı zamanda önemli bir gün. Futbolda Dünya Kupası Finalleri Almanya'da başlıyor. Güneydoğu Avrupa'dan iki ülke kupada var. Hırvatistan ve Sırbistan-Karadağ kupada yer alan iki ülke. Bu ülke futbol takımlarına da Dünya Kupası Finalleri'nde başarılar dilemeyi görev biliyorum” şeklinde konuştu

“KÜÇÜK OLİMPİYAT DEDİĞİMİZ STATÜYE KAVUŞTURULDU”

Şahin, yakın bir zamana kadar Balkan ülkeleri diye adlandırılan coğrafyada meydana gelen son değişikliklerden sonra artık Balkan kelimesinin coğrafyayı temsil etmekte aciz kalması nedeniyle geçtiğimiz yılın sonunda “güneydoğu Avrupa ülkeleri” adının verilmesinin ülke temsilcileri tarafından benimsendiğini söyledi.

Statüsünü imzaladıkları oyunların, Balkan oyunlarının biraz daha genişletilmişi olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Şahin,
“Sadece yılda veya iki yılda bir branşta yapılan oyunların artık branş sayısının arttırılarak küçük olimpiyat dediğimiz statüye kavuşturulması şeklinde bir mutabakata vardık. 3 toplantıdır ülke uzmanları bu statü üzerinde çalışıyordu. 2 gün boyunca burada aynı statü üzerinde çalışıldı ve bir mutabakata varıldı. Nasıl 1930 yılında Balkan Oyunları ilk defa Yunanistan'da başlamışsa önümüzdeki yıl Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Spor Oyunları da bir jest olsun diye Yunanistan'da başlayacak. Yunanistan'ın böyle bir talebi oldu ve tüm ülkeler de bunu desteklediler. Yunanistan'ın bir avantajı var. 2004 yılında Olimpiyat Oyunları'nı düzenledi. Herhangi bir eksiklikleri yok. Mükemmel bir organizasyon düzenleyeceklerini söylediler.” dedi.

“BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ”

Organizasyona 18 yaş ve altındaki sporcuların katılacağının öngörüldüğünü hatırlatan Şahin, “Genç sporcuları büyük organizasyonlara hazırlama ve tecrübe kazandırma adına çok güzel düşünüldüğünü kişisel olarak değerlendiriyorum” dedi.

Oyunlarla ilgili daimi bir komitenin kurulduğunu kaydeden Şahin, ”Bu komite uzmanlardan oluşuyor. Oyunların olduğu yılda 3 kez biraraya gelecekler. Oyunların yapılmadığı dönemlerde ise yılda bir kez toplanacaklar. Ben bunun bölge için önemli olduğunu düşünüyorum. Bölge halklarının yakınlaşmasına, gençlerin ve genç sporcuların birbirleriyle kaynaşmasına vesile olacağını düşünüyorum. Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Oyunları sporun kudretini gösteriyor” diye konuştu.
aa
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 15:39:12
Güncelleme :9 Haziran 2006 Cuma 15:58:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?