Bangkok'tan havalanan Tai Havayolları'na ait uçağımız, bir buçuk saatlik keyifli bir uçuştan sonra Ho Chi Minh Havaalanı'na iniyor. Havaalanı küçük ama oldukça temiz. Bizim gibi Vietnam'ı keşfetmeye gelmiş turistlerin dışında kimsenin sesi soluğu çıkmıyor. İnsanlar biraz ürkek ama mütebessimler. Herkes işini yapıyor.
Yumuşak sosyalizmin etkisi olsa gerek. Pasaport kontrolü sırasında "Gezmeye mi geldiniz? Kaç gün kalacaksınız?" gibi usulden bir iki sorudan sonra dışarı çıkıyoruz. Bunaltıcı sıcak hemen hissettiriyor kendini. Nem adamı bezdiriyor. Benim gibi sıcakla aranız yoksa, gezerken çantanızdan havluyu eksik etmeyin derim. Öylesine sıcak yani. Kendimizi klimalı bir taksinin serinliğine emanet edip Ho Chi Minh'e doğru yola koyuluyoruz. Taksicinin pazarlık yapmadan taksimetreyi açması, bizi şaşırtıyor tabii ki. Tayland'da yaptığımız sıkı pazarlıklardan sonra Ho Chi Minh'te kazıklanmadan yolculuk yapacak olmamız az şey mi?
KISA BİR KENT TURU
Havaalanı kente fazla uzak değil. Önceden rezervasyon yaptırdığımız otelimiz kentin en işlek caddesinde. Biraz dinlendikten kısa bir kent turu için kendimizi caddelere atıyoruz. Gecenin ilk ışıklarıyla birlikte kent hareketlenmeye başlıyor. Gündüz sakin sakin akan trafik, akşam olunca inanılmaz bir hale geliyor. Binlerce motosiklet, bir anda trafiğe çıkıyor. Kaldırımlarda yürüyen insana rastlamak zor. Herkes motosiklet üzerinde. Bir motosiklette dört kişi birden yolculuk yapıyor.
Kentin en işlek caddelerinde, binlerce, belki de on binlerce motosiklet görmek önce önce şaşırtıyor, sonra bıktırıcı hale geliyor. Motosiklet hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuş. Kent saatler boyunca süren bir motosiklet yarışına ev sahipliği yapıyor sanki. Ho Chi Minh, 83 milyonluk Vietnam'ın en büyük kenti. Başkent Hanoi'den bile büyük. İstanbul gibi. Ticaretin, turizmin başkenti. Kalabalık bir şehir. Fransız kolonisiyken, Saygon olarak bilinen kent, adını eski liderleri Ho Chi Minh'den alıyor. Burası, şantiye gibi bir yer. Kentin merkezini çevreleyen bölgelerde büyük otel zincirlerinin binaları ve uluslararası şirketlerin inşaatları yükseliyor. Batılı turistlerin ilgisini giderek daha da çekmeye başlayan Vietnam, birkaç yıl sonra turizmde Bangkok'u sollayacak gibi.
HAYAT SOKAKLARDA YAŞANIYOR
Bangkok'un renkli gecelerini aratmayacak manzaralar Ho Chi Minh'de de yaşanıyor. Burası geceleri de yaşayan hareketli bir kent. Kent, sabahın ilk ışıklarına kadar ayakta. Sokaklar açık büfe gibi. Herkesin ağız tadına uygun bir şeyler var. Eğlence yerleri tıklım tıklım. Saatlerce süren sağanak yağmur bile kentin hızını kesmiyor. Islak yaşamayı seviyorlar. Yağmur altında yürümek, dans etmek ya da yemek yemek, bir şeyler içmek turistlere de cazip geliyor, keyiflerine keyif katıyor.
ABD İLE SAVAŞIN SEMBOLÜ TÜNELLER
Gezimizin ikinci gününde Ho Chi Minh'e 150 kilometre mesafedeki ABD'lilerle yapılan savaşın en şiddetli yaşandığı bölgeye, tünellere gidiyoruz. Ormanın içerisinde insanın içini ürperten bir ortam. Kısa boylu Vietnamlıların Amerikalılara karşı büyük direniş gösterdikleri bu tünellere bizim geniş bedenlerimiz zor sığıyor. Binlerce insana mezar olan mekânlar şimdi turizmin emrinde! Tünellerden çıktıktan sonra yağmur altında soluklanmak için oturduğumuz kafede Pepsi Cola'yla içimizi serinletiyoruz! Biraz da Ho Chi Minh'den faydalı bilgiler (!) ve notlar aktaralım.
Öncelikle güvenli bir kent. İnsanlar sıcakkanlı. Fotoğraflarının çekilmesine itiraz etmiyorlar. Oldukça da fotojenikler. Turistleri kazıklamak gibi kötü alışkanlıkları henüz edinmemişler. Hanoi'yi görmedik ama Ho Chi Minh'de tapınak yok denecek kadar az. Tayland ve Kamboçya'daki mistik hava, burada fazla kendini hissettirmiyor. Saygon dışındaki bölgelerde turistlerin ilgisini çeken birkaç tapınak var ama öyle Bangkok'taki gibi her köşe başında "Alayım mumu gidip yakayım" diyeceğin Buda heykelleri yok. Anlaşılan sosyalizm Vietnam'daki Budizm izlerini biraz örselemiş. Kentin göbeğindeki gösterişsiz tapınak dışında göze çarpan dini bir figür yok Ho Chi Minh'de.
MEKONG DELTASI
Toprağı az, nüfusu fazla ülkenin can damarı Mekong Deltası'na 250 kilometrelik uzun bir yolculuktan sonra varıyoruz. Yer gök pirinç tarlası. Kol kol uzanan nehirlerde irili ufaklı gemiler pirinç nakliyatı yapıyor.
NEREDE KALINIR?
Ho Chi Min'de her keseye uygun otel bulmak mümkün. Kentin merkezinde temiz eli ayağı düzgün oteller mevcut. 50 ile 250 dolar arasında fiyatlara temiz ve lüks bir otelde konaklamak mümkün. Küçük kentlerdeki oteller de temiz ve çok daha ucuz.
NASIL GİDİLİR?
Vietnam'a gitmek için öncelikle Türk Hava Yolları'yla Taylant'ın başkenti Bangkok'a uçmak gerekiyor. Bangkok'a THY'nin her gün seferi bulunuyor. Uçuşlar gece yapılıyor. Sekiz saat 45 dakika süren uzun bir yolculuktan sonra Bangkok'a ulaşılıyor. Bangkok'tan Vietnam'ın Ho Chi Minh kentine Tai Havayolları'yla uçmak mümkün. Uçuş bir buçuk saat sürüyor. Bu arada, Singapur Havayolları ile İstanbul-Hanoi, oradan da Ho Chi Minh'e uçmak mümkün.
GEZİLECEK YERLER
Ben Thanh Pazarı
Burada pek çok ilginç yiyecek ucuz fiyatlara satılıyor. Ayrıca çiçek ve meyve çeşitleri de oldukça ilgi çekici.
Şehir merkezi
Şehir merkezinde gezerken motositletlere dikkat edin. Ancak motosikletlere inat insanlar çok dingin.
Dai Nam Turistik Parkı
Geçen yıl açılan Dai Nam Turistik Parkı, Vietnam'ın turizm alanında yaptığı büyük atılımların ilk olarak değerlendiriliyor. Burası şehrin en güvenli yerlerinden biri.
Tapınaklar
Aralarında Thien Hau Pagoda, Quan Am Pagoda ve Phung Son Tu Pagoda'nın da bulunduğu tapınaklar, yerel halk kadar turistlerin de ilgisini çekiyor.
TÜRKİYE'NİN YARDIM ELİ VİETNAM'A UZANDI
Vietnam'da etnik ve dini yapı oldukça zengin. Budizmin hakim olduğu Vietnam'da 80 bin Müslüman yaşıyor. Müslüman nüfusun en yoğun olduğu bölge, Ghau Giang kenti. Başkente ve Ho Chi Minh'e oldukça uzak. Buranın merkezinde 5 bin Müslüman yaşıyor. Kurdukları dernek ve vakıflarla dini ve sosyal hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
Dünyanın birçok bölgesindeki Müslüman azınlıklara gıda, sağlık ve eğitim yardımı yapan Uluslararası İnsani Yardım Vakfı (İHH), Vietnam'a da yardım elini uzatmış. Ramazan ayında giyecek ve gıda yardımı yapan İHH, geçtiğimiz Kurban bayramında da Vietnam'daki Müslüman grupların yaşadığı bölgelerde Kurban organizasyonları düzenledi. İHH Yönetim Üyesi Hayri Bolat, vakfın Vietnam'daki çalışmalarına ilişkin şunları söylüyor: "Vietnam'da çok mağdur insan var. Müslüman gruplar oldukça zor koşullarda yaşıyor. Vakıf olarak Vietnam'da birçok bölgede yaraları sarmaya çalışıyoruz. Kurban Bayramı'nda İHH olarak Ho Chi Minh'deydik."