Çin'de Türk sporcuların başarılı olup olmadığı tartışılıyor ama konuşulması gereken başka şeyler de var. Olimpiyatlar başlamadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü'nden bir yetkili Anadolu Ajansı muhabirine Pekin’de Türkiye’nin tanıtımı için 1 milyon 450 bin dolar kaynak ayrıldığını açıklamıştı. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) kuralları gereği olimpiyatların yapıldığı kentlerde sponsorların reklamları hariç reklamlara izin verilmiyor. O nedenle “Pekin’deki Türkiye reklamları nerede?” sorusu soruluyor. Var olan reklamların ise efektif olup olmadığı tartışılıyor.
LOGOLU AFİŞLER KAPATILDI
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kurallarına göre, olimpiyatların yapılacağı kentlerdeki reklamlar Haziran ayı itibarıyla yasaklandı. Kalıcı reklamların üzeri ise olimpiyat logolu afişlerle kapatılmış durumda. O nedenle büyük şirketler reklamlarını ya diğer kentlere kaydırdılar ya da ertelediler. Pekin’de de tüm toplu taşıma araçlarında, alış veriş merkezlerinde, tüm caddelerde reklamlar yasak. Reklamlar ise sadece olimpiyatlara sponsor olan şirketlerce yapılabiliyor.
BİLE BİLE LADES
Pekin Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Oğuzhan Yurteri “Bakanlığımız aldığı bir karara göre Pekin olimpiyatlarında bir reklam kampanyası yapılmasını istemiştir. Bu reklamlar o karara göre yapılmıştır” dedi. “Uluslararası Olimpiyat kurallarına göre olimpiyatların yapıldığı kentte reklamlar yasaklanıyor. Buna rağmen bu reklamların yapılması mı istendi?” sorusuna verilen yanıt şöyleydi: “Evet, ben bakanlığa bu durumu rapor olarak yazdım ve reklam şirketimiz de elinden geldiğince reklam alanları bulmaya çalıştı.”
Kültür Bakanlığı'ndan yetkilinin verdiği bilgiler ve Çin'deki mevcut durum şöyle:
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: Pekin'in en işlek caddelerinden olan Wangfujing Caddesi ile Shenzen-Guangzhou Otoyolu Türkiye görselleri ile donatılacak.
DURUM: Shenzen-Guangzhou Otoyolu Pekin’de değil. Burası, uçakla 3.5 saatte gidilen güneydeki Guangdong eyaletinde bulunuyor. Yine en işlek cadde olan Wangfujing caddesinde de IOC kuralları gereği reklam asılması yasak. Önemli pasajlarda değil sadece Wangfujing metro istasyonunun çıkışındaki pasaj girişinde Türkiye’nin toplam 6 reklam panosu asılı. Pekin Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Oğuzhan Yurteri, haberde geçen listenin kurallar gereği verilmemesinin uygun olacağını belirtti. Ancak edindiğimiz tek sayfalık reklam bilgisine göre Pekin’deki binaların girişlerindeki LCD ekranlarda, fitness merkezlerinde ve 50 adet benzin istasyonunda reklam spotları bulunuyor.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: Pekin'in en işlek alışveriş güzergahı olan Wangfujing Caddesi ile Chaoyangmenei Caddesi'nin kesiştiği kavşakta Haziran ve Eylül aylarında toplam 900 poster yer alacak.
DURUM: Wangfujing Caddesi ile Chaoyangmenei Caddesi’nin kesiştiği kavşakta reklam asmak yasak. Burada sadece Pekin Olimpiyatları'yla ilgili afişler var. Zaten Yurteri de Wangfujing caddesinde asılan büyük bir Türkiye reklamının Pekin Olimpiyat Komitesi Organizasyonu'nca (BOCOG) kaldırıldığını söyledi.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: Olimpiyatlar boyunca China Air Havayolları ve China Eastern Havayolları ile Çin'de seyahat eden yolcular, uçuş sırasında Türkiye tanıtım filmlerini izleyecek.
DURUM: Bakanlık haberinde Türkçe yerine İngilizce kullanıldığı için China Air’e reklam verildiği yazıyor ancak bu hava yolları Tayvan’a ait. İşin ilginci bu havayolunun Çin’e uçuşu yok. Müşavirlikten aldığımız bilgiye göre tanıtım filmleri Çin Hava Yolları’na verilmiş. Ayrıca iki iç hat uçuşları yapan havayollarında da spot reklamlar var.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: Pekin'de bulunan 131 adet 2-4 yıldızlı otelin lobi ve asansörlerinde Ağustos ayı boyunca toplam 639 çerçeve görsel reklamı olacak.
DURUM: Oğuzhan Yurteri, Pekin’deki 42’si 5 yıldızlı otelde verilmek üzere toplam 230 otele üzerinde Türkiye fotoğraflarının bulunduğu 100 bin Pekin haritası hazırlandığını söyledi. Pekin İstatistik Bürosu’nun 12 Ağustos’ta yaptığı açıklamaya göre 5 yıldızlı otellerin doluluk oranı yüzde 80.3 olurken, daha düşük yıldızlı otellerde bu oran yüzde 30-40 olarak gerçekleşti. Bu tarih itibarıyla düşük yıldızlı otellerde kalan kişilerin sayısı 78 bin ve bu sayının yarısını da Çinliler oluşturuyor.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: 6 bin takside şoför koltuklarının arkalarındaki panolarda Türkiye reklamları yer alacak.
DURUM: Pekin’de 70 bine yakın taksi bulunuyor. Bakanlık 6 bin taksiye reklam verdi. Reklamlar taksilerin ön koltuğunun arkasına asılı. Tek hedefini bulan proje de bu olmuş.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: Çin'e gidenlerin havaalanından şehir merkezine gitmesini sağlayacak otobüslerde toplam 1788 kez Türkiye tanıtım filmleri gösterilecek. Benzin istasyonları, otobüs hatları ve trenler, olimpiyatlar boyunca Türkiye görselleri ile donatılacak.
DURUM: Pekin-Şanghay ile Pekin-Nanjing tren hatlarında da reklamlar var. Otobüs hatlarına da reklam verildiği belirtiliyor ancak kent içi otobüslerde de reklam asmak yasak. Ancak, havaalanına giden servis otobüslerinin televizyonlarında 1788 kez Türkiye tanıtım filmleri gösterilecek.