IMF toplantısı için Türkiye'ye gelecek yaklaşık 10 bin kişinin toplam 20 milyon avro harcamasını beklediklerini belirten TUROB Başkanı Timur Bayındır, 'Toplantıya 25 bin kişi bekliyorduk. Maalesef şu anda 8 bin rezervasyon var' dedi
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın 6-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştireceği yıllık toplantıları, başta ülke tanıtımı olmak üzere ekonomiye katkı sağlayacak. Toplantıya 10 bin kişinin geleceğini belirten Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, “Kişi başı bin avro harcanacağını hesaplarsak 10 milyon avro yapıyor. Bu yemek yeme, alışveriş gibi ekstralarla 20 milyon avroyu bulur” dedi.
TUROB Başkanı Timur Bayındır, Taksim ve Talimhane civarındaki otellerin tamamen dolu olduğunu, ancak diğer bölgelerde ise aynı doluluğun yakalanamadığını belirtti. Timur Bayındır, “Diğer bölgelerde maalesef aynı doluluk olmadı. Çünkü IMF toplantısına biz 25 binin üzerinde insan bekliyorduk. Maalesef şu anda 8 bin civarında rezervasyon var. Devletin yapacağı üst düzey rezervasyonlarla herhalde bu rakam 10 bini bulur” şeklinde konuştu.
Tanıtıma katkı sağlayacak
Yaklaşık 10 bin kişinin katılması beklenen toplantının yapılacağı tarihlerde bazı otellerin doluluk oranları yüzde 100’e ulaşırken, gecelik konaklama fiyatlarında yüzde 50’ye varan artışlar gözleniyor. Soruları yanıtlayan TUROB Başkanı Bayındır, toplantıların Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını belirterek, “IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarını İstanbul’dan bahsederek dünyada en az 50 televizyon kanalı verse, tanıtım açısından bu 2 milyar doları geçecek bir rakama denk gelir” dedi.
‘Fiyatlar yüzde 50 arttı’
Hilton Otelleri İstanbul Bölge Müdürü Armin Zerunyan da, bu dönemde otellerde doluluk oranlarının üst düzeyde olduğunu, oldukça yoğun bir dönem beklediklerini söyledi. Zerunyan, “Toplantının yapılacağı günlerde kongre merkezine yakın olan otellerde yüzde 100 doluluk yaşanacak ancak, kongre merkezine daha uzak olanlarda bu aynı şekilde olmayacak. Şehir merkezi otelleri bundan daha fazla faydalanacak” dedi. Zerunyan, otelde gecelik konaklama fiyatlarının da normal zamanlarda sattıkları en üst fiyatlardan yüzde 40-50 daha fazla olabildiğini ifade etti. İstanbul’un otel kapasitesinin artık bu tip büyük ağırlamaları yapabilecek ölçüde olduğuna işaret eden Zerunyan, “Toplantı sırasında şehir merkezinde bir darlık yaşanabilir ama şehrin merkezinin biraz dışında çok çok iyi otellerimiz de var. Artık bu onlar tarafından giderilebilecek durumda” dedi.
Armin Zerunyan, güvenlikle ilgili de İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve emniyet güçlerinin bu konuda gerekli tedbirleri aldığını, NATO toplantısında yaşandığı gibi kongre vadisi denen bölgenin belli bir güvenlik kordonu altına alınması durumunun söz konusu olduğunu söyledi.
Konaklamalar başladı
Point Hotel Taksim Genel Müdürü Nuri Kalyoncu da, otellerinin o dönem için yüzde 100 dolu olduğunu, şu anda IMF toplantısı dolayısıyla, IMF görevlilerinden ön çalışma yapmaya gelen ve otelde konaklayan misafirleri bulunduğunu belirtti. Kalyoncu, “İstanbul’da eylül-ekim ayı otellerin doluluk oranı açısından yüksek sezon. IMF toplantısının olması da otellerin gecelik konaklama fiyatlarını etkiledi. Gecelik konaklama fiyatları yüzde 30-40 civarında arttı” diye konuştu.
Ocak ayında başlamıştı
IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları için otel rezervasyonları ocak ayında başlamıştı. İstanbul’un en büyük otelleri, 184 üye ülkeyi temsil eden 300’e yakın bakan, merkez bankası başkanları gibi devlet üst düzey temsilcilerinin de dahil olduğu 20 bine yakın kişinin gelmesini bekliyordu. Kongre merkezine yakın bölgedeki otellerden bazıları önceki IMF toplantılarının ardından Türkiye seçilince dolmuştu. Kongre misafirlerinin diğer turistlerden üç kat fazla para bıraktığı belirtiliyor. Kongreye gelen yabancılar kongre dışında yemeklerini dışarda yiyor ve alışveriş yapıyor.