Global kriz, ABD’nin yanı sıra Türkiye’ye en çok turist gönderen Avrupa ekonomilerinin daralmasına neden oldu. Türkiye’deki yatırımcılar, finansal dalgalanmalara karşı temkinli davranmaya başladı. Teşvik belgesine bağlanan toplam yatırım tutarı yerinde sayarken, turizm sektöründe yüzde 3’lük düşüş meydana geldi
Dünyayı kasıp kavuran global krizin etkisiyle Türkiye ekonomisindeki daralma, yatırımlara da yansıdı. Teşvik belgesine bağlanan toplam yatırım tutarı ilk 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yerinde sayarken, turizm sektöründe ise yüzde 3’lük bir düşüş yaşandı. Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 1 milyar 24 milyon YTL olan teşviğe bağlanan turizm yatırımı, bu yıl aynı dönemde 992.8 milyon YTL’de kaldı.
Avrupa olumsuz etkiledi
Hazine verilerine göre, duraklayan iç pazar, gerileyen dış talep ve yüksek faiz koşullarında yatırımcıların yatırım kararlarını ertelediği gözlendi. Araştırmaya göre, geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 17 milyar 584.1 milyon YTL olan teşvik belgesine bağlanan toplam yatırım tutarı, bu yılın aynı döneminde 17 milyar 591.1 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti. Teşvikli yatırımlarda 7 aylık dönemlere göre nominal bazda sadece yüzde 0.04’lük bir artış oldu. Yıllık bazda çift haneli enflasyon dikkate alındığında, yatırımlarda reel bazda ciddi bir gerileme olduğu dikkati çekti.
Türkiye genelinde yatırım niyetlerindeki bu duraklama, yıllık geliri olmasa da turist sayısı hızla artan ve bu yıl 27 milyonu bulması beklenen turizmde etkisini gösterdi. Türkiye’ye en çok turist gönderen Avrupa ülkelerinin küresel kriz nedeniyle resesyon riski ile karşı karşıya olması, turizm yatırımcılarını temkinli olmaya itti. Teşviğe bağlanan turizm sektörü yatırımlarında geçen yılın aynı dönemine göre nominal bazda yüzde 3’lük bir gerileme yaşandı. Böylece, turizm yatırımlarının toplamda geçen yılın ilk 7 ayında yüzde 5.8 olan payı da 2008’de yüzde 5.6’ya indi.
Hazine verilerine göre, 2007’nin ilk 7 ayında turizmciler toplam tutarı 1 milyar 24 milyon YTL 94 projeleri için teşvik belgesi almışlardı. Bu yılın aynı dönemine ise proje sayısı 86’ya, yatırım tutarı da 992.8 milyon YTL’ye düştü. Bir yılda yatırımlarda nominal bazda yüzde 3’lük bir düşüş meydana geldi.