“Antalya Yöresi Turist Profili Araştırması”, turistlerin yüzde 41.1’inin 15 gün ve daha öncesinde tatilini planladığını yani “son dakikacı” olduğunu ortaya koydu. Antalya yöresini ziyaret nedenleri arasında yüzde 74.2 ile tatil ve eğlence ilk sırayı alırken yüzde 22.8 ile her şey dahil sistemi onu izledi
Bu yıl turist hedefini 10 milyon olarak belirleyen Antalya’yı en çok son dakikacıların tercih ettiği, BDT ve Rusya’nın her şey dahil sisteminin en iyi müşterileri olduğu ortaya çıktı. Her şey dahil sistemini en az tercih edenlerin ise İskandinavlar olduğu, bu ülkelerden gelen turistlerin de otelden en sık çıkanlar arasında olduğu belirlendi. Antalya’ya gelen turistler arasında liderliği elde eden Rusya ve BDT ülkelerinden gelen turistlerin ağırlığını memurlar ve başta Almanya olmak üzere Avrupa pazarında ise işçiler oluşturuyor.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ve Akdeniz Üniversitesi tarafından Haziran-Temmuz-Eylül ve Ekim aylarını kapsayan dönemde Antalya’ya gelen 10 bin 393 kişi ile yapılan “Antalya Yöresi Turist Profili Araştırması”, turistlerin yüzde 41.1’inin 15 gün ve daha öncesinde tatilini planladığını yani “son dakikacı” olduğunu ortaya koydu.
Gözde Pamukkale
Antalya yöresini ziyaret nedenleri arasında yüzde 74.2 ile tatil ve eğlence ilk sırayı alırken, yüzde 22.8 ile her şey dahil sistemi onu izledi. Her şey dahil sistemi nedeniyle eleştiri oklarına hedef olan Antalya’da tatilcilerin otele kapanmadığı yüzde 39.4’ünün 5 kez ve üstünde otel dışına çıktığı ve en çok da Pamukkale’yi ziyaret ettikleri ortaya çıktı. Turistlerin bir sonraki tatilde de başta Antalya olmak üzere Kemer, Belek, Bodrum ve İstanbul gibi Türkiye’nin farklı kentleri ziyaret etmek istedikleri ortaya çıkarken Türkiye bu şekilde Mısır, Yunanistan, İspanya gibi rakiplerini de geride bıraktı.
Ruslar her şey dahile geliyor, dışarı en çok İskandinavlar çıkıyor
- BDT ve Doğu Avrupa pazarındaki turistlerin gelir düzeyi düşük iken İngiliz ve Fransız pazarından gelen turistlerin gelir düzeyi yüksek.
- İngiliz turistler diğerlerine göre tatillerini daha önceden planlıyor.
- Konaklama sırasında otelden en çok çıkan turistler İskandinavlar.
- Antalya’ya gelen turistlerin en fazla katıldıkları aktivite yüzde 54.1 ile alışveriş.
- Tatil kararını en çok kadınlar belirliyor.
- Antalya denince turistlerin aklına ilk deniz geliyor.
- Antalya, aile ile tatile uygunluk açısından turistler arasında en yüksek beklenti düzeyine sahipken, yerel taşımacılık hizmetlerinde en düşük beklenti düzeyi ile dikkat çekiyor.
- Antalya’ya gelenlerin yüzde 59.9’u ortalama 6 ile 10 gün arasında kalıyor.
- Tatile gelenlerin yüzde 85’i paket turlarla geliyor.
‘THY’NİN KARARI UMUT VERİCİ’
AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, THY’nin yakın bir zamanda Antalya’yı İstanbul’dan sonra ikinci merkez ilan etmesi yönünde çalışmalarının olduğunu söyledi. Bunun da ekonominin kötü olduğu dönemde yeni sezon için umut verici olduğunu belirtti.
Şezlong Yasası sorunu bu hafta çözülmeli
YEREL seçimler ’şezlong yasası’ olarak adlandırılan 154’üncü maddeden dolayı yargılanan turizmcilerin başını yakacak. Seçim nedeniyle Meclis tatile girmeye hazırlanırken yargılamaları süren turizmcilerin dört gözle beklediği yasadaki değişiklik de seçim sonrasına kalacak gibi gözüküyor. Sururi Çorabatır, Manavgat’ta davaların sürdüğünü, İzmir’de 6 bine yakın kişinin bu durumdan etkilendiğini belirterek, “Meclis bu işi bu hafta çözmezse turizmciler zorda kalacak” dedi.
Şen: Alman turistler bu yıl daha az yurtdışına gidecek
TÜRK Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, araştırmaların Alman turistlerin bu yıl daha az yurtdışına çıkacaklarını gösterdiğini bildirdi. Şen, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya’da Kasım 2008’den itibaren varlığı büyük şekilde hissedilen ekonomik krizin otomotiv, tekstil ve inşaat gibi sektörlerin dışında turizmi de olumsuz etkilediğini belirtti. Şen, gelecek araştırmacısı Horst W. Opaschowski’nin 4 bin Alman ile yaptığı araştırmada, ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında daha az Alman turistin yurtdışına çıkacağının tespit edildiğini kaydetti. Şen, şu bilgileri verdi:
“Şubat ayının verilerine göre yalnız yüzde 42.2’lik oranda Alman’ın bu yıl seyahat yapmasının planlandığı gerçeği ortaya çıkıyor. 2008 yılında bu oran yüzde 71 civarındaydı. Ocak sonunda Türk tur operatörlerinden ve seyahat acentalarından alınan ilk verilere göre Türkiye’ye yönelik seyahat isteklerinin yüzde 15 civarında azaldığı tespit edilmiş bulunmaktadır.”