Türk-Yunan Basın Konferansı tarafından yapılan, Yunanlı ve Türklerin katıldığı kamuoyu araştırmasına göre, Yunanlıların yüzde 50.6’sı Türklerin de Yunanistan’a giderken vize almasına gerek olmadığını ifade ediyor.
Türklerin yüzde 83.7’si de Yunanistan’a gidişte vize uygulamasının kaldırılması gerektiği görüşünde.
GEÇTİĞİMİZ mayıs ayında düzenlenen 5’inci Türk-Yunan Basın Konferansı’nda açıklanan bir kamuoyu araştırması iki ülkenin birbirine bakışına ilişkin ilginç detayları ortaya koydu. Yapılan araştırma, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik beklentisinin Yunanlılar’da huzursuzluk yarattığını gösterdi. Araştırmada en dikkat çekici noktalardan biri de vize konusu oldu. Araştırmaya katılanların her iki tarafta da yarısından fazlası, iki ülke arasında vize uygulamasının kaldırılmasını istiyor.
Türklerde hayal kırıklığı
2 bin 97 kişinin katıldığı araştırmada "Türkiye’nin AB’ye üyelik beklentisi, sizde nasıl bir duygu yaratıyor" sorusunu, Yunanlılar’ın yüzde 0.7’si sevinçle karşılarken, yüzde 30.2’si huzursuz olduğunu belirtiyor. Yüzde 23.3’ü tarafsız olmayı tercih ediyor. Türkler’in yüzde 25’i bu sorunun cevabı olarak "hayal kırıklığını" işaretliyor, yüzde 21.4’ü umutlu olduğunu dile getiriyor. Bu olayı sevinçle karşılayanların oranı ise sadece yüzde 14.3.
Vize uygulaması kaldırılsın
Yunanlılar’ın Türkiye’ye gelirken vize almasına gerek olmadığı hatırlatılan araştırmaya göre, Yunanlı katılımcıların yüzde 50.6’sı Türkler’in de Yunanistan’a giderken vize almasına gerek olmadığı ifadesini kullanıyor. Yunanlılar’ın yüzde 44.7’si Türkler’in Yunanistan’a ziyaretinde vize alması gerektiğini düşünüyor. Türkler’in yüzde 83.7’si Yunanistan’a giderken vize uygulamasının kaldırılması gerektiğini ifade ederken, araştırmaya katılan Türkler’in yüzde 14.7’si Yunanistan’a giden Türkler’e vize uygulanabileceği görüşünde.
Yapılan araştırmada "Siz Türkiye’nin AB’ye girmesi için nelerin yapılması gerektiğine inanıyorsunuz" sorusuna ise Yunanlıların yüzde 93.5’i şu yanıtı verdi: "Türkiye Cumhuriyeti Batı tipi bir demokrasiye dönüşmelidir. Yani ordunun rolünün değişmesi, yasama, yürütme ve yargı organlarının ayrışması lazım." Türkler’e göre ise bu cevabın oranı yüzde 41.7 oluyor. Türkler daha çok ülkenin sahip olduğu özelliklerin güçlenmesi gerektiğine inanıyor.
Türklere göre barış olur
Araştırmada iki ülke arasındaki gelecek yıllarla ilgili öngörülere de yer veriliyor. "Bundan 10-20 yıl sonrasında Türk-Yunan ilişkileri sizce hangi aşamada olur" sorusuna Yunanlılar’ın yüzde 73.1’i, iki ülke arasındaki ilişkilerin zorlu ve rekabet halinde fakat barış içinde olacağına inanıyor. Yüzde 10.1’i ise sonu savaşa uzanacak gerilimin yaşanabileceğini belirtiyor. Türklerin yüzde 55.6’sı ise bu soruya, "İki ülke arasındaki ilişkiler barış ve işbirliğine dayalı hale gelir" cevabını veriyor.
Yunanlılar parti kapatmaya karşı
ARAŞTIRMA da Türkiye’nin son günlerdeki siyasi gündemine de yer veriliyor. Özellikle parti kapatma davasıyla ilgili olarak, "Başbakan Erdoğan’ın partisinin yasaklanması için bir çaba var. Bu girişimi nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, Yunanlılar’ın yüzde 34.4’ü olumsuz cevap veriyor. Durumu olumlu karşılayanların oranı ise sadece yüzde 5.9. Türkler’in de yüzde 47.8’i partinin kapatılmasını olumsuz karşılıyor.
İstikrarı ve güvenliği ordu sağlıyor
ARAŞTIRMADA iki ülke arasındaki siyasi farklılıklara da dikkat çekiliyor. "Sizce ülkemizin istikrar ve güvenliğini sağlayan kurum hangisidir" sorusuna Yunanlılar’ın yüzde 40’ı parlamento ve siyasi partiler derken, Türkler’in yüzde 40.1’i ordu diyor. Yunanlılar’ın verdiği cevapta Türkiye’nin payı ise sadece yüzde 13.5. Yunanlılar’ın yüzde 11.2’si ise bu soruya ordu cevabını veriyor. İki ülke arasında da hükümet seçeneğine verilen oran hemen hemen aynı.
İki ülke arasını basın geriyor
İKİ ülke arasındaki basın organlarının gerginliğe neden olduğu belirtiliyor. "Türk-Yunan ilişkilerinde Türk ve Yunan basın organlarının rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Türkler’in yüzde 55.8’i, Yunanlılar’ın se 53.6’sı "iki ülke arasında gerginlik yaratıyorlar" cevabını veriyor. Türkler’in yüzde 40.6’sı ise, "İki ülke arasında karşılıklı olarak birbirlerini anlamalarına ve diyalogun gelişimine katkı sağlıyorlar" derken Yunanlılar’ın yüzde 28.9’u bu cevaba katılıyor.