Beşiktaş Denizcilik Grubu, Türkiye'nin en büyük tersanesini kuruyor. İşte o dev yatırım..
Eski BJK yöneticisi İhsan Kalkavan'ın sahibi olduğu Beşiktaş Denizcilik Grubunun, Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesinde 320 bin metre kare alanda, uçak gemisinin de havuzlanabileceği, yılda 100 geminin bakım ve onarımının gerçekleştirileceği tersane kurmak için çalışmalara başladığı bildirildi.
Beşiktaş Denizcilik Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Kalkavan, tersane yatırımlarında son aşamaya geldiklerini ve yatırım için gerekli izinleri aldıklarını, önümüzdeki günlerde kira sözleşmesinin imzalanacağını söyledi.
Yumurtalık Serbest Bölgesinde 320 bin metre kare alan kiraladıklarını ve buraya Akdeniz'in en büyük bakım ve onarım tersanesini kuracaklarını belirten Kalkavan, birinin uzunluğu 400 eni 70 metre, diğeri ise uzunluğu 350 eni 70 metre olan iki havuz yapacaklarını bildirdi.
Kalkavan, tersane yapılacak 320 bin metre kare alanın 100 bin metre karesinin kara, 220 bin metre karesinin ise deniz dolgusu olacağını kaydetti.
Tersanenin ana görevinin yöreye gelecek 300-400 metre uzunluğundaki süper tanker gemilerin bakım ve onarımını yapmak olduğunu ifade eden Kalkavan, “Tersane, uçak gemisinin de havuzlanabileceği yapıda olacak. Burada yılda 400 bin DWT'lik 100 geminin bakım ve onarımı yapmayı, ayrıca 2 geminin de üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
3 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK
Kalkavan, yaklaşık 100 milyon dolara inşa edecekleri tersane için gerekli izinlerin alındığını ve önümüzdeki günlerde Yumurtalık Serbest Bölgesi yetkilileriyle kiraladıkları alanın sözleşmesini imzalayacaklarını ifade etti.
Kira sözleşmesinin ardından gerekli olan ÇED raporunun alınması için başvurularını yapacaklarını anlatan Kalkavan, “Bu raporu almamız için gerekli olan süreç 6-8 ayı bulur. Yıl sonuna doğru tersanenin temelini atmayı hedefliyoruz” dedi.
Yatırımın yöreye canlılık getireceğini belirten Kalkavan, 3 yıl içinde tamamlamayı planladıkları tersanede 3 bin kişiyi istihdam edeceklerini bildirdi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın devreye girmesinin ardından Ceyhan ve çevresinin enerji üssü olduğunu ve yöreye yüksek tonajlı tanker gemilerin gelmeye başladığını kaydeden Kalkavan, şöyle konuştu:
“Bu tanker gemilerin haliyle bakım ve onarım ihtiyaçları ortaya çıkacak. Akdeniz çanağında da bu çaplı çok az tersane bulunuyor ve en yakınları Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de. Ancak buralarda da iş gücü pahalı. Bu boşluğu doldurmak için stratejik ve Türkiye'nin gurur duyacağı bir tersane yapacağız.”
Kalkavan, tersaneyi kredi kullanmadan tamamen öz sermayeleriyle yapacaklarını, serbest bölgenin dışarısında, çalışanların ihtiyaçlarına yönelik sosyal tesisler için de 30 dönümlük yer arayışlarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
ihsan beye bu girişiminden dolayı çok teşekkür ediyorum istanbul denizinin hali içler acısı tuzladaki tüm tersanelerin biranönce kaldırılmasını istiyorum istanbulda denize giremiyoruz bu durum tersane sahiplerinin umurunda deil çünkü onlar istanbulda denize girmiyolar.İstanbul denizi daha fazla kirlenmeden tüm tersane sahiplerini İHSAN BEYi örnek almalarını istiyorum.tekrar İHSABE bu girişiminden dolayı teşekkür eiyorum....