Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "13. Ulusal Pazarlama Kongresi" başladı.
Adana Valisi İlhan Atış, Hilton Oteli'nde 2 gün sürecek kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, ülkemizde önceki yıllarda pazarlamanın "kurban bayramlarında el sıkışarak pazarlık yapmak" olarak algıladığını ifade etti.
Bazen de vatandaşların pazarlık yapmayı küçümsediğini, ancak ilerleyen yıllarda pazarlamacıların kendilerini geliştirdiğini anlatan Atış, "Eğer bugün Türkiye'de 400 milyar dolarlık ticaret hacmi, 600 milyar dolar Gayri Safi Milli Hasıla'dan bahsediyorsak bu rakamlar pazarlamayı profesyonel anlamda yapan, davranışlarını ve işlemlerini bilgi ile donatan pazarlamacılar sayesindedir" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin, gösterilmek istendiği gibi görünmediğini vurgulayan Atış, şunları söyledi:
"Türkiye şu anda kalkınmasını başarmış muhteşem bir ülkedir. Bu ülke üzerinden geçen bulutların daha kara olduğunu göstermenin bir anlamı yok. Biz bağımsızlığını elde etmiş, her türlü tehlikeye karşı ülkesini korumuş bir ülkeyiz. Çocukları ve kadınları öne süren bazı art niyetli insanların Türkiye'ye yapacakları zarar hiçbir zaman bir sineğin file yapacağı zarardan öteye geçemez. Bunun için kalkınmayı sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 10 yıl sonra onurlu anlamda kimsenin tanıyamayacağı bir yere geleceğine gönülden inanıyorum."
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise, pazarlamanın bir ülke için uluslararası anlamda çok önemli bir konu olduğunun altını çizerek, pazarlamanın üretim stratejilerinin belirlenmesine önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Pazarlamanın bilim olarak algılanmasının önemine değinen Akınoğlu, "Bilgi ile bilim rekabet koşullarında ülkemizin önünü açacak önemli bir unsurdur. Bilgi çağında yaşıyoruz. Bilimi ve bilgiyi kullanmayı ret edenler hep hüsrana uğramışlardır. Bana göre Osmanlı devletini rakipleri değil, bilgiyi kullanamama ve sahip olamama yok etmiştir. Bilgi kullanılsaydı daha iyi noktalarda olabilirdi" diye konuştu.
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş da, küresel ekonomik krizin tüm dünyayı etkilediği bir dönemde düzenlenen kongrenin ülke ekonomisine yeni açılımlar sağlayacağını kaydetti.
Dünyada ekonomik ve ticari gelişmeler açısından hızlı bir değişme süreci, bir o kadar da sıkıntılı bir dönem yaşandığına dikkat çeken Baş, "Söz konusu değişimi belirleyen en önemli unsur olan küreselleşme, coğrafi uzaklık, mal ve hizmetlerin sağlanmasını sınırlayan bir faktör olmaktan çıkmıştır. Bu nedenle Türkiye, ihracatta yeni pazarlara yönelmek durumundadır. Hedef pazar belirlenirken, bir yandan Türkiye'nin coğrafi konumunun sağlandığı fırsatlar, diğer yandan da dünya ticaretindeki bölgesel gelişmeler ve trendler dikkate alınmalıdır. Türkiye'nin bu süreçte alım gücü yüksek, genç nüfuslu ve dinamik pazarlarda nihai tüketiciye ulaşmasını sağlayacak pazarlama stratejileri belirlemeli ve hedef ülkeler bu doğrultuda tespit edilmelidir. Günümüz ekonomisinde, dış ticaret ve pazarlamaya önem veren ülkelerin yaşanan krizlere karşı daha dirençli olduklarını görüyoruz. O nedenle her kurum ve kuruluşun bu konulara ağırlık vermesi gerekir" dedi.
Artık sadece üretmenin yemediğini, üretilen malın satılabileceği pazarların yaratılmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Baş, şunları kaydetti:
"Bu nedenle Türk işadamlarının masa başında beklemek, ellerine çantalarını alarak tüm dünya ülkelerini dolaşmaları ve kendilerine en elverişli pazarları yaratmaları son derece önem taşımaktadır."
ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Çabuk ise, bu yılki ana teması "Sürdürebilirlik ve Pazarlama" olan kongrede "Sürdürülebilir Pazarlama", "Sürdürülebilir Tüketim", "Sürdürülebilir Turizm", "Sürdürülebilir Üretim ve İnovasyon" konularında oturumların düzenleneceğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından, "Sürdürülebilirlik ve Pazarlama Uygulamaları Yönetici Oturumu"na geçildi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE PAZARLAMA UYGULAMALARI YÖNETİCİ OTURUMU
Başkanlığını 9 Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Baybars Tek'in yaptığı oturumda konuşan Temsa Global A.Ş. CEO'su Mehmet Buldurgan, pazarlama lokomotif olduğunda trenin doğru yolda gideceğini belirterek, "Ben son 8 yılda yönettiğim şirkette bunu inanarak uyguluyorum" dedi.
İşletmelerde inovasyon ve pazarlamanın önemine dikkat çeken Buldurgan, Temsa'nın başarısının arkasında bu iki fonksiyonun olduğunu kaydetti.
Bilgiyi paylaşmak gerektiğine işaret eden Buldurgan, "Temsa'yı dışarıya açan kendi geliştirdiğimiz ürünlerdir. Dünya devleriyle yarışıyorsanız fark yaratmanız gerekiyor. Bunun için inovasyon ile pazarlamanın at başı gitmesi lazım. Ticari hale getirilmemiş inovasyon çalışmasının kimseye yararı yoktur" diye konuştu.
Teknosa Pazarlama Direktörü Kadircan Erkıralp ise, Teknosa'nın, 3 bin 200 çalışanı, 53 ile yayılan mağazaları ile Türkiye'nin teknoloji perakendeciliğinin en büyüğü olduğunu belirtti.
Perakendede rekabetin rakiplerini değil, müşteriyi tanımaktan geçtiğine inandıklarını ifade eden Erkıralp, "Rakip denilebilecek firmaların hepsi sürdürülebilirlik üzerine değil, süreklilik üzerine kurmuşlar taktiklerini. Biz bu yönden şanslıydık. Bize bıraktıkları yol buydu. Biz bunu değerlendirdik. İlk günden itibaren müşterilerimizi dinledik. Müşteri araştırmasına en fazla para harcayan şirket olduk. Ortaya müşteriyi koyduğumuz bir sistem oluştu" şeklinde konuştu.
Sürdürülebilirliğin, müşterinin değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmekle alakalı olduğunun altını çizen Erkıralp, "Bir perakendecinin ürünü mağazasıdır. Çünkü ürün başkasınındır" dedi. İSKEN Genel Müdürü Sırrı Uyanık da, dünyada imaj çağının yaşandığını belirterek, şunları söyledi:
"İmaj çağı çok önemli hale geldi. Ne olduğumuzdan daha çok nasıl göründüğümüz bir hale geldik. Burada enerji sektörünün önemi ortaya çıkıyor. Enerji sektörü, yaşamın damarlarını oluşturan bir sektördür. Enerjide işlerin yolunda gitmediği ekonomilerde başarıdan söz etmek mümkün değildir. Enerji sektörü denilince kaynaklardaki kısıtlılık ve artan fiyatlar akla geliyor. Ancak, enerji kaynaklarının çevreye uygun şekilde üretilip tüketilmesinin öneminin de altını çizmek gerekiyor. Fosil yakıtlar yaşamımızı bir süre daha yönlendirmeye devam edecek. Enerjide etkin ve bilinçli kullanım çok önemli."
Oturumda, Çetinkaya Şirketler Grubu Genel Müdürü Ömer Çetinkaya da bir konuşma yaptı.